Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z LIŚCI OLIWKI 20%EKSTRAKT Z MANGO

EKSTRAKT Z LIŚCI POKRZYWY

Cena:   3.70 zł

Suchy ekstrakt z liści pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.).
Pokrzywa jest pospolitym chwastem występującym w Eurazji, Ameryce Płn. oraz powszechnie w Polsce. Jej cenne właściwości lecznicze znali i doceniali już starożytni lekarze Hipokrates i Dioskurides, a w wiekach średnich św. Hildegarda i Paracelsus. Wykorzystywana była także jako surowiec włókienniczy do wyrobu włókna, z którego wyrabiano sieci, powrozy, liny oraz grube tkaniny. Później wyparły pokrzywę bawełna i jedwab, ale w okresie I wojny światowej, gdy brakowało surowców importowanych, włókna z pokrzywy znów zastosowano do wyrobu ubrań. W farbiarstwie artystycznym pokrzywa używana jest do barwienia wełny na kolor szarozielony, a jedwabiu na kolor śmietankowy.
Pokrzywa ma również długą tradycję stosowania w medycynie ludowej gdzie jest popularnym środkiem przeciwreumatycznym (biczowanie chorych części ciała), krwiotwórczym, przeciwko obrzękom wodnym, przeciwbiegunkowym, wykrztuśnym, mlekopędnym i moczopędnym. Stosowano ją ponadto w leczeniu chronicznych chorób skóry oraz jako środka pobudzającego miesiączkowanie (samego procesu), ale równocześnie zapobiegającego nadmiernym krwawieniom miesiączkowym. Młode liście używane są także do tzw. oczyszczających kuracji wiosennych oraz w celach kulinarnych, do przyrządzania sałatek i zup.
Pokrzywa jest obfitym źródłem wielu cennych i łatwo przyswajalnych substancji, które wpływają na prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci a najważniejsze z nich to: sole mineralne; witaminy C, B2 i B5, K; karotenoidy; flawonoidy; chlorofil; kwasy linolowy i alfa-linolenowy.
Sole mineralne w postaci związków wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi regulują przemiany energetyczne w komórkach, wpływają na rozwój tkanki łącznej oraz wywierają pozytywny wpływ na ogólną kondycję skóry.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego procesu syntezy kolagenu, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną utleniania lipidów, zmian własności cementu międzykomórkowego i zaburzeń barierowych naskórka.
Witamina B2 przeciwdziała trądzikowi, reguluje czynność gruczołów łojowych i przeciwdziała wypadaniu włosów.
Witamina B5 wpływa korzystnie na stan włosów i chroni skórę przed łuszczeniem.
Karotenoidy neutralizują działanie nadmiaru wolnych rodników.
Flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco oraz przyczyniają się do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zmniejszenia ich przepuszczalności. Usprawniają ponadto system mikrokrążenia skórnego, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia obrzęków.
Kwas linolowy wchodzi w skład ceramidu 1, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry.
Chlorofil działa antyseptycznie, ściągająco, regenerująco i przeciwzapalnie.


Właściwości kosmetyczne ekstraktu z pokrzywy:
*działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie ran;
*chroni skórę przed nadmiernym rogowaceniem i zapewnia gładkość naskórka;
*odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
*działa sebostatycznie, czyli normalizuje wydzielanie łoju oraz zmniejsza pory;
*działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
*wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
*poprawiają ukrwienie i koloryt skóry;
*wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko powstawania obrzęków;
*wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu;
* zapobiega przetłuszczaniu się włosów;
*działa przeciwłupieżowo;
*nadaje włosom połysk;
*wzmacnia paznokcie.

Piśmiennictwo:
Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok - "Fitoterapia i leki roślinne"
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".
Ryszard Glinka - "Receptura kosmetyczna"
Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć - "Roślinne surowce kosmetyczne"
Pokrzywa - Urtica w fitoterapii
Nettle


Substancje aktywne: wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź (sole mineralne); kwas glicerolowy, kwas glikolowy, kwas mrówkowy (kwasy organiczne); witaminy B2, B5, C, K; karotenoidy; kemferol, kwercetyna, rutyna, izoramnetyna (flawonoidy); garbniki; fotosterole; chlorofil; acetylocholina, histamina, serotonina (aminy); białko
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i zmęczonych, dla cer naczynkowych i dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów; sera i odżywki do włosów; kremy i sera do rąk i paznokci; ujędrniające i antycellulitowe balsamy i sera do ciała.
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar nasypowy: 0,56 g/ml
Rozpuszczalność: częściowo w wodzie (tworzy układ koloidalny); nierozpuszczalny w alkoholu etylowym i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g, 10 g, 30 g


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z LIŚCI POKRZYWY

Nazwa wg INCI: Urtica dioica (Nettle Leaf) Extract

Opis: suchy ekstrakt z liści Urtica dioica L.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor brązowy
Zapach charakterystyczny
Rozpuszczalność w wodzie 
Ciężar nasypowy 0,56 g/ml
Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Urtica dioica (Nettle Leaf) Extract 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

liljen  (sobota, 19 listopada 2011)
Ocena: 3

może będzie pomocnernrnSproszkowana pokrzywarnPulvis Urticae: wysuszone ziele, same liście lub kłącza z korzeniami zmielić na drobny proszek.
Zażywać 2-3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Można wymieszać z miodem (na każde pół łyżeczki proszku dać 1 łyżeczkę wina lub gliceryny
lub wódki oraz łyżke miodu, wymieszać. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce przez 2-3 tygodnie. Kuracje takie powtarzać 1-2 razy w ciągu
kwartału. rnlink do stronki rnhttp://www.igya.pl/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/299-pokrzywa.html


mango  (piątek, 06 sierpnia 2010)
Ocena: 3

wiem, że pokrzywa jest lecznicza ale jak ją zastosować czy np. zalać gorącą wodą, przestudzic i nakładać na twarz i skórę głowy?



Zobacz także.