Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z OWOCÓW RÓŻY 70%EKSTRAKT Z OWSA 7%

EKSTRAKT Z OWOCU GRANATU

Cena:   3.75 zł

Suchy ekstrakt z owocu granatowca właściwego (łac. "Punica granatum L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców granatu. Proces koncentracji i suszenia odbywa się w odpowiednio niskiej temperaturze, dzięki czemu ekstrakt zachowuje wszystkie składniki aktywne oraz kolor i zapach świeżych owoców.
Krzewy granatowca pochodzą z Persji i Mezopotamii. Obecnie uprawia się je w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego, od półwyspu Bałkańskiego po północne Indie.
Owoc granatu o skrzących ziarnach przywodzących na myśl kosztowne kamienie i soczystym czerwonym miąższu, to jedna z najstarszych roślin o bogatej symbolice i istotnym znaczeniu terapeutycznym. Doceniali go i stosowali w kuchni i medycynie starożytni Grecy, Rzymiane oraz mieszkańcy Chin i Indii. Czczony był jako roślina święta przez wyznawców chrześcijaństwa, judaizmu, buddyzmu, hinduizmu i ortodoksyjnego kościoła greckiego. Uznawano go za symbol odradzania się i płodności, a kwiat uchodził za symbol miłości. W świecie antycznym związany był z kultem Demeter, Persefony, Hery i Afrodyty. W przypadku symboliki chrześcijańskiej wielu biblistów uważa, że to nie jabłko, ale właśnie granat był zakazanym w Edenie owocem.
Sok z granatu zawiera wiele cennych składników o działaniu antyoksydacyjnym, odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Hipokrates zalecał go na dolegliwości żołądkowe, dyzenterię i kaszel, a królowa Kleopatra i Helena Trojańska, świadome dobroczynnego wpływu owoców na urodę, spożywały je w obficie.
Współczesne badania potwierdzają dobroczynny wpływ tego owocu na zdrowie i urodę, a szczególnie właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami.
Najcenniejszymi składnikami obecnymi w granacie są kwasy elagowy i ursolowy, polifenole, antocyjany, witaminy - a szczególnie witamina C -, kwasy organiczne , składniki mineralne i taniny. Kwas elagowy ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia ściany komórek w efekcie czego są odporniejsze na inwazję wolnych rodników i utratę wody oraz chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Kwas ursolowy jest to związek o bardzo cennych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwobrzękowych, przeciwnowotworowych (chroni przed rakiem skóry), przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Podobnie jak kwas elagowy jest przeciwutleniaczem. Przyspiesza regenerację skóry zniszczonej przez promienie ultrafioletowe, działa przeciwobrzękowo. Chroni przed powstawaniem zmarszczek, spłyca już istniejące, wybiela plamy starcze oraz poprawia strukturę kolagenu skóry, przez co zwiększa jej sprężystość.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:
*działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień;
* stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
*nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;
*odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
*działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;
*działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
*wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
*poprawia ukrwienie i koloryt skóry;

Piśmiennictwo:
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".
Pomegranate Naturally Enhances Skin Renewal
To Protect and Serve: The Role of Antioxidants in Modern Skincare
Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing.
Pomegranate as a cosmeceutical source: pomegranate fractions promote proliferation and procollagen synthesis and inhibit matrix metalloproteinase-1 production in human skin cells.
Inhibitory effect of an ellagic acid-rich pomegranate extract on tyrosinase activity and ultraviolet-induced pigmentation.
Study on wound healing activity of Punica granatum peel.
In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice.

Substancje aktywne: glukoza i fruktoza (cukry); wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, potas (sole mineralne); kwas cytrynowy, kwas jabłkowy (kwasy organiczne); witaminy C, B (1, 2, 3, 5, 6,),; karotenoidy; kwasy elagowy i ursolowy; polifenole; punicyna, delfinidyna, malwinidyna, malwidyna (antocyjany); taniny
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i zmęczonych, dla cer naczynkowych i dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów;
Sugerowane stężenie: 5-100 %; w tym: sera i kremy ok. 5-10%; maseczki do 100%
Ciężar nasypowy: 0,50 g/ml
Rozpuszczalność: rozprasza się w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100g.


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

 

Produkt: EKSTRAKT Z OWOCU GRANATU

Nazwa wg INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Powder

Opis: Suchy ekstrakt z owocu granatowca właściwego (łac. "Punica granatum L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców granatu.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor ciemno-różowy
Zapach charakterystyczny
Rozpuszczalność rozprasza się w wodzie
Ciężar nasypowy 0,50 g/ml
Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Powder 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

acsis  (niedziela, 20 grudnia 2015)
Ocena: 5

Jest bardzo dobry, przyjemnie pachnie i wyrażnie poprawia wygląd skóry, wygładza,poprawia koloryt.stosuję jako maseczkę.