Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z PAPAJIEKSTRAKT Z PINE BARK 95%

EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON ACTIVIN 95%

Cena:   7.47 zł

Suchy ekstrakt z pestek owocu winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) standaryzowany na zawartość proantycyjanidyn - 95%. 
Winorośl jest jedną z najstarszych - obok zboża - uprawianych roślin, znaną prawdopodobnie od 9 tysięcy lat. W medycynie Indian nasionom winogron przypisywano skuteczne leczenie świerzbu, zapalenia skóry, rzeżączki i żylaków odbytu.
Naturalny ekstrakt z nasion czerwonych winogron z wysoką zawartością biologicznie aktywnych flawonoidów - oligomerycznych proantycyjanidyn (OPC), stanowi źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Właściwości te odkryto, badając przypadki tzw. paradoksu francuskiego. Francuzi jedzą więcej tłuszczów; więcej palą, uprawiają mniej sportów niż Amerykanie w tym samym czasie, a chorują rzadziej na serce i choroby układu krążenia. Prawdopodobnie odpowiedzialne za to są substancje znalezione w czerwonym winie, a chroniące błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, m.in. resveratrol.

Ekstrakt z pestek winogron dostarcza tych samych substancji i powoduje ten sam efekt ochronny przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi. 
Procyjanidyny zawarte w winogronach są związkami wykazującymi silną aktywność przeciwutleniającą i wyjątkową zdolność usuwania wolnych rodników. Wykazują także silną aktywność hamującą wobec kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, wszystkich enzymów związanych z degradacją kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami.
Ekstrakt działa również wzmacniająco na naczynia krwionośne - skutecznie pielęgnuje cerę naczynkową oraz poprawia mikrokrążenie krwi w komórkach skóry.
Jest także pomocny, dzięki zawartości kwasów owocowych, w pielęgnacji cery tłustej, albowiem redukuje nadmierne wydzielanie sebum.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z pestek winogron:
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
* chroni skórę przed promieniowaniem UVB; 
*zapobiega przebarwieniom posłonecznym;
*łagodzi skutki poparzeń słonecznych;
*wzmacnia włókna kolagenu i elastyny- wzrost jędrności i elastyczności skóry;
*polepsza mikrokrążenie - profilaktyka cellulitu;
*wzmacnia naczynia włosowate skóry - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej;
*działa miejscowo przeciwzapalne i przeciwbakteryjne - przyspieszone gojenie drobnych otarć i zadrapań naskórka;
*działa nawilżająco;
*stymuluje powstawanie nowych komórek mieszków włosowych (wzrost i odrost włosów);
*wzbudza anagen mieszków włosowych (odrost włosów).

Piśmiennictwo:

Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality.

Anti-tumor-promoting activity of a polyphenolic fraction isolated from grape seeds in the mouse skin two-stage initiation-promotion protocol and identification of procyanidin B5-3'-gallate as the most effective antioxidant constituent.

Grape seed proanthocyanidins inhibit UV-radiation-induced oxidative stress and activation of MAPK and NF-kappaB signaling in human epidermal keratinocytes.

Grape seed and skin extracts inhibit platelet function and release of reactive oxygen intermediates.

Dermal wound healing properties of redox-active grape seed proanthocyanidins.

Anti-tumor-promoting activity of a polyphenolic fraction isolated from grape seeds in the mouse skin two-stage initiation-promotion protocol and identification of procyanidin B5-3'-gallate as the most effective antioxidant constituent.

Inhibition of TPA-induced tumor promotion in CD-1 mouse epidermis by a polyphenolic fraction from grape seeds.

Grape seed extract may help wound healing

Grape Seed Extract

Anti-Inflammatory and Skin-Hydrating Properties of a Dietary Supplement and Topical Formulations Containing Oligomeric Proanthocyanidins

Grape seed extract.

Substancje aktywne:  proantycyjanidyny; resveratrol; proteiny; węglowodany; fitosterole, trójglicerydy (kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy); katechiny. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. 
Aplikacja: sera, kremy i toniki antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe dla wszystkich rodzajów cer; preparaty dla cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym; antybakteryjne, przeciwzapalne i ściągające dla osób z tłustą i trądzikową cerą; preparaty posłoneczne i anty-cellulit.
Sugerowane stężenie: 1-2 % 
Ciężar właściwy: 0,3 g/ml 
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON 95%

Nazwa wg INCI: Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract

Opis: suchy ekstrakt z pestek winogron Vitis vinifera L. standaryzowany na zawartość proantycyjanidyn

Nr CAS: 90082-75 0

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

 

Forma fizyczna proszek

Kolor bordowo-brązowy

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                   rozpuszczalny w wodzie

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract 100%

Dodatkowe informacje:

Zawartość proantycyjanidyn: 95%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

aga666  (piątek, 25 września 2009)
Ocena: 3

niestety znowu musze napisać, że nic specjalnego - robiłam serum z winogronem i żadej poprawy skóry nie zauważyłam...


marianna  (piątek, 26 października 2007)
Ocena: 5

Pięć gwiazdek trochę na wyrost - a to z powodu perturbacji przy "obróbce" tego składnika...może nie potrafię się z nim dogadac - bo
jak do tej pory nie udało mi się wyprodukowac czegokolwiek z tym ekstraktem co miało by zadowalającą formę (obok treści ;) ). Zawsze zostają
jakies farfocle , albo zwarzy sie wszystko. Z tego powodu zaprzestałam walki i nie używam ekstraktu z pestek winogron do serów na twarz ale
zużywam go we wcierkach na skórę głowy. i muszę powiedzieć , że sa pozytywne efekty :)



Zobacz także.