Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
MLECZKO MIGDAŁOWEMLECZKO WINOGRONOWE

MLECZKO OWSIANE

Cena:   4.88 zł

Mleczko owsiane ma postać emulsji składającej się z ekstraktu z ziarniaków owsa (Avena sativa L.), łączącej w sobie zalety hydrofilowych i lipidowych substancji aktywnych w nich zawartych.
Owies, ze względu na swoje właściwości energetyczne i odżywcze oraz zawartość licznych cennych substancji, uważany jest za polski odpowiednik bardzo cenionej w fitoterapii i kosmetyce rośliny - żeń-szeń.
Ziarniaki owsa zawierają duże ilości skrobii (60%), tłuszczu (5%), białka (12%), cukrów (2-5%), związków mineralnych (Ca, P, Fe, K, Si, Mg), steroli (stigmasterol, beta-sitosterol), kwasów fenolowych (ferulowy, wanilina) oraz witamin A, B1, B2, B6, B12, K, PP i E.
Cenne właściwości kosmetyczne mleczka owsianego wynikają z obecności węglowodanów, które nawilżają i odżywiają skórę; lipidów w postaci oleju z owsa (40% kwasu linolowego), który natłuszcza i regeneruje; beta-sitosterolu, który aktywuje system odpornościowy skóry i łagodzi podrażnienia oraz witamin, szczególnie z grupy B, które są niezbędne w utrzymaniu dobrej kondycji skóry oraz wspomagają leczenie skóry łojotokowej i trądzikowej.

Właściwości kosmetyczne mleczka owsianego:
*wzmacnia warstwę lipidową naskórka i zapobiega utracie wody;
*stymuluje aktywność metaboliczną komórek;
*nadaje skórze miękkość, gładkość i elastyczność;
* regeneruję skórę suchą i łagodzi podrażnienia
*odżywia i regeneruje skórę tłustą i tradzikową.

Substancje aktywne: skrobia; tłuszcz (olej owsiany); białko; węglowodany; związki mineralne (Ca, P, Fe, K, Si, Mg); sterole (stigmasterol, beta-sitosterol); kwasy fenolowe (ferulowy, wanilina); witaminy A, B1, B2, B6, B12, K, PP i E.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: emulsje do twarzy i ciała o działaniu nawilżającym i łagodzącym podrażnienia; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; żele myjące i szampony.
Sugerowane stężenie: 1%-50%, w tym: żele myjące i szampony 2%-5%
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 6,2
Stabilny przy pH między: 4,5-7
Rozpuszczalność: nierozpuszczalne w wodzie; rozprasza się w emulgatorach i detergentach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(w butelce z zamknięciem z zakraplaczem 18/07 )
100 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i rozmarynem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i sylimaryną

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i zieloną herbatą

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i aloesem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i centellą

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i niacynamidem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i owsem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i soją

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i aloesem

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i niacynamidem

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i algami bioferment

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem i rozmarynem - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem i zieloną herbatą - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i aloesem - dla cery tłustej, tłustej dojrzałej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i centellą - dla cery tłustej, tłustej naczynkowej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i niacynamidem - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i owsem - dla cery tłustej, tłustej naczynkowej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i soją - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i centellą - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i ekstensyną - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i pine bark - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i soją - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i żeń-szeniem - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, niacynamidem i rozmarynem - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: MLECZKO OWSIANE

Nazwa wg INCI: Aqua (Water); Avena Sativa (Oat) Kernel Extract; Propylene Glycol; Glyceryl Stearate; PEG-60 Hydrogenated Castor Oil

Nr CAS: 57-55-6; 7732-18-5;84012-26-0;31566-31-1

Sugerowane % stężenie: 2-50

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor biały

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1 g/ml

Rozpuszczalność nierozpuszczalne w wodzie; rozprasza się w emulgatorach i detergentach.

pH 6,2

Bakterie tlenowe max. 100 cfu/g

Drożdze i pleśnie                       max. 10 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) 80 - 90 %

Avena Sativa (Oat) Kernel Extract 5-10%

Propylene Glycol 5-10%

Glyceryl Stearate 2 - 5%

PEG-60 Hydrogenated Castor Oil 2-5%

Konserwanty i antyoksydanty:

BHT 0.05%

Phenonip 0,6 %

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

  (piątek, 02 marca 2012)
Ocena: 5

Bardzo szlachetne mleczko. Używam go do różnorodnych formuł, zwłaszcza do skóry łuszczycowej (jako mleczko główne) i trądzikowej.rnJest
bardzo lekkie, przez co łatwe w odmierzaniu i stosowaniu.rnKs. Łukasz


marianna  (piątek, 09 maja 2008)
Ocena: 5

Bardzo dobre "chude" mleczko :)
Osobiście zużywam je jako bazę w emulsjach do ciała (mleczko jest delikatne i nie tłuści) i w
ekspresowym serum mieszanym w zagłębieniu dłoni:
mleczko plus kilka kropli oleju z amarantusa - w przypadku mojej skóry działa cuda :)
Buzia od razu jest wygładzona, uspokojona i odprężona. Mój hit nawilżający na lato po zmyciu całodniowej tapety :)


PaniKota  (środa, 07 maja 2008)
Ocena: 1

Skusiłam się z ciekawości, mleczko drogie nie jest. Wypróbowane na ręku saute oraz na twarzy wraz z olejem zostawiło taką "sztuczną"
warstewkę, a skóra mnie zapiekła (jak się okazało podrażnia mnie owies). Szybko zmyłam i odstawiłam do lodówki z zamiarem zastosowania w
mleczku do ciała, na które ciągle brakowało mi czasu - w końcu jest tyle fajnych składników, a nie po to zrezygnowałam z kosmetyków
sklepowych, żeby nakładać na buzię jakieś "pegi" ;)
Kiedy wróciła mi ochota i czas na eksperymenty, mleczko na dobry początek
zastosowałam w stężeniu 5% w hydrolacie do spryskiwania włosów po myciu. Owszem, lekko zwiększona objętość fryzury, lekkie usztywnienie i
delikatny wzrost nawilżenia. Jednak już po pierwszej aplikacji w dziwnych miejscach na twarzy pojawiły się bolesne grudki - nad brwiami (grzywka)
i na linii żuchwy (bob do brody). Wykazałam się marnym refleksem, skojarzyłam fakty dopiero po 2 aplikacji.
Zużywam mleczko jako bazę do
próbki mikronizowanego peelingu algowego, ale bez żalu przesiądę się na macerat algowy.