Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ KOKOSOWYOLEJ MAKADAMIA
Dostępność:

Ten produkt jest obecnie niedostępny.
Przeciętny czas dostawy:
not_available.gif

OLEJ LANOLINOWY 20g

Cena:   8.03 zł

Olej lanolinowy to płynna, estrowa postać lanoliny, która jest wydzieliną gruczołów potowo-tłuszczowych owiec i powstaje w procesie oczyszczania surowej wełny owczej.
W porównaniu z lanoliną bezwodną wykazuje się mniejszą lepkością i kleistością oraz wysokim współczynnikiem rozprzestrzeniania się po skórze.
Skład chemiczny lanoliny jest złożony (alkohole tłuszczowe, kwasy tłuszczowe, alkohole triterpenowe, sterole - cholesterol, lanosterol; węglowodory, wolne kwasy tłuszczowe)
i zbliżony do naturalnej warstwy tłuszczowej - sebum, pokrywającego ludzką skórę.
Olej lanolinowy jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę oraz tworzy film charakteryzujący się okluzją nieciągłą. Ma zdolność łączenia się z cementem międzykomórkowym oraz penetracji do warstwy ziarnistej naskórka.
Stosowany jest jako emolient natłuszczający, nawilżający (ogranicza TEWL), zmiękczający i regenerujący podrażniony (po peelingach, retinoidach) naskórek. Ze względu na duże powinowactwo do keratyny, preparaty zawierające lanolinę nadają skórze gładkość, miękkość i delikatność.

Piśmiennictwo:
A double-blind clinical trial comparing the efficacy and safety of pure lanolin versus ammonium lactate 12% cream for the treatment of moderate to severe foot xerosis.

Aplikacja: preparaty do pielęgnacji ciała i włosów - kremy, lotiony, szampony, olejki myjące, pomadki do ust.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: naturalne - zwierzęce
Postać fizyczna: ciecz
HLB:
Sugerowane stężenie: 2%- 10%; szampony 4%-5%
Ciężar właściwy: 0,94 gml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 18o a 25oC.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt: OLEJ LANOLINOWY

Nazwa wg INCI: Lanolin Oil

Nr CAS: 8006-54-0

Sugerowane % stężenie: 2-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna lepka ciecz

Zapach delikatny - charakterystyczny

Kolor                                       bursztynowy

Ciężar właściwy 25oC 0,94 g/ml

Rozpuszczalność                   rozpuszczalny w tłuszczach

Temperatura topnienia               zachowuje ciekłą postać w temperaturze 25oC

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Lanolin Oil 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 18o a 25oC.

 

 

Recenzje klientów:

malinowa  (niedziela, 08 listopada 2009)
Ocena: 5

Świetny surowiec, wręcz niezbędnik do włosów i twarzy. Doskonały zmiękczacz, nawilżacz i natłuszczacz. Bez tego oleju nie byłyby możliwe
moje intensywne działania retinoidowo-kwasowe. Sezon grzewczy czy spierzchnięte usta również mi nie straszne.
Naprawdę polecam!


florissima  (sobota, 15 sierpnia 2009)
Ocena: 5

Otrzymałam próbkę tego produktu, więc użyłam go jako jeden ze składników olejowej odżywki do włosów. Posiadam bardzo mocno skręcone
włosy, a co z tym idzie często w parze bardzo przesuszone. Odniosłam wrażenie, że lanolina wespół z olejem kokosowym bardziej nabłyszcza i
zmiękcza włos, niż sam olej kokosowy w odżywce. Poza tym, przeczytawszy gdzieś w sieci, że jest świetnym błyszczykiem do ust, użyłam jej
właśnie w tym celu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: nie dość, że pięknie nabłyszcza, to jeszcze idealnie wygoiła mi wszelkie
pęknięcia, mikrourazy na wiecznie spierzchniętych ustach... małym minusem tego specyfiku jest jego zapach, ale nic to w porównaniu do jego
regenerujących właściwości. Do walki z suchością skóry czy włosów szczerze polecam.


marianna  (wtorek, 11 listopada 2008)
Ocena: 5

Trudny w obróbce (klajstrowata konsystencja) - ale wynagradza to świetnymi właściwościami kondycjonującymi skórę i włosy. Ciężki kaliber -
trzeba uważać z dawkowaniem. Nic tak nie łagodzi podrażnień pokwasowych jak lanolina wespół w zespół z colostrum :)
Sucha
spierzchnięta skóra? - nie ma sprawy! Olej lanolinowy sobie poradzi.;)