Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY ŻEL MYJĄCYEKSTRAKT RÓŻA MIRTU

EKSTRAKT NORI _ FILTR UVA

Cena:   21.25 zł


Ekstrakt Nori – filtr UVA jest nowoczesnym, liposomowym kompleksem uzyskanym z czerwonych alg morskich, zwanych Nori (Porphyra Umbilicalis)  standaryzowanym na zawartość pochodnych mikosporyn (mycosporine-like amino acids - MAAs). To innowacyjny składnik kosmetyczny produkowany wyłącznie przez jedyną na świecie, szwajcarską firmę, który pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, chroniącego głównie przed zakresem promieniowania UVA. Jest to składnik fotostabilny, odporny na działanie światła słonecznego i wysokiej temperatury, a jego skuteczność działania porównywalna jest do syntetycznych filtrów anty-UVA z rodzaju Parsol 1789 oraz Mexoryl SX.
Preparat z 5% stężeniem Ekstraktu z czerwonych alg był testowany in-vitro na kulturach komórek oraz kobietach w wieku od 36 do 54 lat, którym codziennie aplikowano takie dawki promieniowania UVA, jakie otrzymujemy podczas codziennego kontaktu skóry ze słońcem. Testy potwierdziły, że ekstrakt Nori, nie tylko absorbuje promieniowanie UVA, ale także hamuje procesy oksydacyjne, czyli pośrednie skutki działania UVA oraz wykazuje widoczne działanie przeciwstarzeniowe. Po 4 tygodniach codziennej aplikacji, preparat z 5% stężeniem Ekstraktu Nori w stosunku do placebo, poprawił elastyczność i gładkość skóry o 10% oraz wygładził zmarszczki o 20%.

Algi to jedne z pierwszych form życia na Ziemi, które, zanim  utworzyła się ochronna warstwa ozonowa,  musiały sobie jakoś radzić z silnym promieniowaniem UV. W tym celu wytworzyły naturalne substancje absorbujące szkodliwe promienie UV, szczególnie z zakresu UVA.
Czerwone algi morskie nazywane w krajach azjatyckich Nori, to małe algi osiągające do 20cm. Aby chronić się przed codziennymi, silnymi dawkami promieniowania słonecznego, produkują substancje białkowe zwane pochodnymi mikosporyn, które są naturalnymi substancjami wykazującymi zdolność pochłaniania promieniowania słonecznego, zwłaszcza z zakresu UVA. Promieniowanie UVA, które jest w głównej mierze odpowiedzialne za fotostrzenie skóry przenika przez szyby w oknach i nie zmienia się w zależności od dnia, pory roku i wysokości. Promienie UVA są zatem zagrożeniem bardziej cichym niż promienie UVB, wywołujące oparzenie skóry (rumień). Promieniowanie UVA odpowiada za opaleniznę i zaburzenia pigmentacyjne bez początkowego rumienia oraz przenika głębiej do skóry właściwej, powodując wiele negatywnych zmian związanych ze starzeniem się pod wpływem promieni słonecznych- skóra traci elastyczność, jędrność i wytrzymałość na rozciąganie, w efekcie czego zaczyna obwisać oraz pojawiają się zmarszczki i głębokie bruzdy.

Właściwości kosmetyczne Ekstraktu Nori:
*pochłania promieniowanie UVA, dzięki czemu chroni przed objawami fotostarzenia skóry;
*działa antyoksydacyjnie - zwalcza wolne rodniki generowane przez promieniowanie UVA;
*działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność, jędrność i gładkość skóry.
 
Substancje aktywne: mikosporyny (mycosporine-like amino acids - MAAs)
Aplikacja: w produktach do twarzy i ciała chroniących przed promieniowaniem UVA
Sugerowane stężenie: 1-5%
Ciężar właściwy: 0,97 g/ml
pH: 5,6
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5, 10, 30 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek  

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: Ekstrakt Nori – filtr UVA

Nazwa wg INCI: Aqua (Water); Lecithin; Alcohol; Sodium Lactate; Porphyra Umbilicalis Extract; Phenoxyetanol

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-5

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna            ciecz
Kolor                                           bursztynowy, mętny
Zapach                        charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC        0,97 g/ml
Rozpuszczalność    rozpuszczalny w wodzie
Drożdże                     max. 100 cfu/g


Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) – 1,04%
Lecithin – 3%
Alcohol – 15%
Sodium Lactate – 0,16%
Porphyra Umbilicalis Extract – 80%
Phenoxyetanol – 0,8%

Zawartość mikrosporyn: 0,1%

Wskazówki dotyczące użycia:
Brak podrażnienia patologicznego i reakcji alergicznych. Ekstrakt Nori zaklasyfikowano jak produkt nieuczulający i niemutagenny. Produkt może być uznany za dobrze tolerowany przez oczy.
Nie stwierdzono wpływu transformującego, zatem Ekstrakt Nori nie wykazuje potencjału rakotwórczego.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.