Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
GLIKOL PROPYLENOWYGLINKA BIAŁA AMAZOŃSKA

GLIKOL ROŚLINNY

Cena:   3.17 zł

Glikol roślinny to nowoczesny i nowatorski składnik kosmetyczny stworzony jako naturalna alternatywa dla ropopochodnych glikoli (propylenowy, butylenowy). Został wyprodukowany w procesie biotechnologicznym z ziaren kukurydzy. To w 100% naturalna, roślinna substancja o licznych następujących unikalnych właściwościach kosmetycznych:
*działa bardzo silnie nawilżająco  i  jest  bardzo dobrze  tolerowany  przez  skórę;
*doskonały nośnik substancji aktywnych;
*doskonały, naturalny rozpuszczalnik nierozpuszczalnych lub tylko w pewnym stopniu rozpuszczalnych w wodzie kwasów hydroksylowych i substancji aktywnych, np. kwasu salicylowego, kwasu migdałowego, kwasu alfa-liponowego, kwasu ferulowego, alantoiny;
*doskonały rozpuszczalnik nierozpuszczalnych w wodzie ekstraktów roślinnych, np. ekstrakt z rozmarynu, sylimaryna, ekstrakt z czerwonej koniczyny;
*doskonale zastępuje alkohol etylowy jako rozpuszczalnik kwasu salicylowego, kwasu migdałowego i kwasu ferulowego;
*zastosowany w stężeniu 2-6% zwiększa efektywność środków konserwujących, szczególnie naturalnych konserwantów, np. Leucidal Eko;
*doskonały dodatek do żeli myjących i szamponów – zwiększa działanie pianotwórcze. Zastosowany w szamponie w 3% stężeniu zwiększa jego właściwości przeciwłupieżowe;
*doskonały dodatek do serów, kremów, toników, szamponów, skrubów poprawiający ich konsystencję oraz właściwości nawilżające.

Glikol roślinny nie zawiera konserwantów, pochodnych ropy pochodnej, produktów odzwierzęcych oraz nie był testowany na zwierzętach. Posiada europejski certyfikat ECOCERT oraz amerykański NPA (Natural Products Association).

Aplikacja: dla wszystkich rodzajów cer w kremach, serach, balsamach, peelingach, płynach micelarnych, szamponach i  żelach myjących, tonikach z kwasami.
Pochodzenie: roślinne - biotechnologiczne
Postać fizyczna: ciecz
Sugerowane stężenie: 2-75%.
Ciężar właściwy: 1,05 gml
pH: 6,6 – 7,5
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temp. pokojowej.


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek  arrow down


- glikolu roślinnego nie należy łączyć z kwasami hialuronowymi w postaci gotowych roztworów – Potrójny kwas hialuronowy 1,5% i Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy 1%;
- glikol roślinny dobrze współpracuje z kwasami hialuronowymi w postaci proszku;
- glikol roślinny dobrze współpracuje z alginatem jako substancją zagęszczającą;
- glikol roślinny rozpuszcza kwas salicylowy (max. stężenie 2%) w proporcjach: 1 część kwasu na 34 części glikolu;
- glikol roślinny rozpuszcza kwas migdałowy (max. stężenie 46,9%) w proporcjach: 1 część kwasu na 2 części glikolu;
- glikol roślinny rozpuszcza kwas alfa-liponowy (max. stężenie 1,4%) w proporcjach: 1 część kwasu na 20 części glikolu;
-suche ekstrakty roślinne należy rozpuszczać w następujący sposób: 20-40% glikolu roślinnego wymieszać z fazą wodną, a potem do uzyskanego roztworu dodać ekstrakt.


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: GLIKOL ROŚLINNY

Nazwa wg INCI: Propanediol


Nr CAS: 504-63-2

Sugerowane % stężenie: 2-75

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna            ciecz
Kolor                                       przezroczysty
Zapach                        słaby, słodki
Ciężar właściwy 20oC        1,05 g/ml
Rozpuszczalność    w wodzie


Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Propanediol 99,8%

Testy na zwierzętach
Produkt nie był testowany przez producenta na zwierzętach w celach kosmetycznych.

Podrażnienie skóry
W warunkach przeprowadzonego testu, Glikol roślinny wykazał akceptowalną kompatybilność ze skórą.

Podrażnienie oczu
Wszystkie badanie potwierdziły kompatybilność oczną produktu.

Uczulanie skóry
W warunkach badawczych, produkt Glikol roślinny wykazuje bardzo dobrą kompatybilność skórną i w tym kontekście może być uznany są substancję bezpieczną.

Mutagenność
Wyniki wskazują, że nie jest mutagenny.

Przechowywanie:
w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 
GLIKOL ROŚLINNY 10g 3.17 zł

GLIKOL ROŚLINNY 30g 5.41 zł

GLIKOL ROŚLINNY 100g 13.38 zł

GLIKOL ROŚLINNY 500g 56.21 zł

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.