Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
KWAS GLIKOLOWY 57%KWAS HIALURONOWY WIELKOCZĄSTECZKOWY - PROSZEK

KWAS HIALURONOWY MAŁOCZĄSTECZKOWY TYPU SLMW - PROSZEK

Cena:   13.38 zł

Kwas hialuronowy małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight), czyli o bardzo niskim ciężarze cząsteczkowym - mniejszym niż 50,000 daltonów (50 Kda). Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. Znajduje się także w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze.

Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 - 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej.
Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku - najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości - oraz od pory roku - w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry.
Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka. Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.

W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych.
Hialuronian stosowany w preparatach kosmetycznych może również posiadać różne ciężary cząsteczkowe, co determinuje jego przenikalność przez barierę warstwy rogowej i zarazem właściwości kosmetyczne.
Wyróżnia się następujące typy hialuronianu sodu:
* wielkocząsteczkowy (HMW - High Molecular Weight) - o cząsteczkach powyżej 1 MDa (1 milion daltonów), które nie przenikają przez warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka co skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry. Jako 1% roztwór wodny ma postać żelu;
* małocząsteczkowy (LMW - Low Molecular Weight) - o cząsteczkach poniżej 1 MDa ( średnio ok. 0,5 MDa), które wnikają w warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów. 
* kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) - o bardzo małych cząsteczkach, poniżej 50 tys. daltonów (średnia wielkość to 3 - 10 tys. daltonów), który przenika przez barierę warstwy rogowej do skóry właściwej wpływając na jej fizjologię. 
W celu optymalizacji efektów działania kwasu warto równocześnie stosować typ SLMW z wielkocząsteczkowym kwasem w postaci 1% roztworu, który działa silnie nawilżająco na poziomie warstwy rogowej naskórka.

Właściwości kosmetyczne kwasu typu SLMW - Super Low Molecular Weight:
*działa silnie odmładzająco poprzez zmniejszenie głębokich zmarszczek - minimalny okres stosowania to 8 tygodni co najmniej 1 x dziennie;
*powoduje wzrost elastyczności i zmniejsza szorstkość skóry;
*przyspiesza wzrost włosów;
*zmniejsza podrażnienia i przyspiesza gojenie naskórka;
*jest nośnikiem ułatwiającym wprowadzenie innych składników aktywnych w głąb skóry.

Piśmiennictwo:
The Wonders of Hyaluronic Acid: Nature's First Cosmeceutical by Dr. Dennis Gross

Low molecular weight hyaluronic acid prevents oxygen free radical damage to granulation tissue during wound healing.

Topical hyaluronic acid combats skin irritation, inflammation
Hyaluronan exists in the normal stratum corneum

"Kwas hialuronowy i skóra" - B.Raszeja-Kotelba, E.Neumann, J.Bowszyc; Polish J Cosmet, 2002/1

"Cukry w kosmetykach cz.IV" - L.Kotarska-Markowicz, J.Góra; Polish J Cosmet, 2002/2

Aplikacja: sera i kremy do twarzy dla cer dojrzałych i ze zmarszczkami, dla cer odwodnionych oraz dla cer podrażnionych kwasami i retinoidami; maseczki do twarzy; sera i odżywki przyspieszające porost włosów; preparaty przeciw rozstępom; produkty anty-cellulit.
Kwas typu SLMW można wykorzystać w dwojaki sposób:
- dodać proszek w ilości 1% do fazy wodnej (czubata łyżeczka o poj. 0,15 ml na 10 gram serum lub kremu) we wszystkich przepisach, które zawierają Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy - 1% roztwór (przepisy zlinkowane na stronie opisowej tego kwasu);
- dodać proszek bezpośrednio do niewielkiej porcji (np. 10 gram) Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy - 1% roztwór w stężeniu np. 1%, czyli czubata łyżeczka o poj. 0,15 ml kwasu SLMW na 10 gram kwasu wielkocząsteczkowego (mieszać do momentu rozpuszczenia proszku). Tak przygotowany roztwór należy przechowywać w lodówce i stosować we wszystkich przepisach, które zawierają Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy - 1% roztwór (przepisy zlinkowane na stronie opisowej tego kwasu);
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne (w wyniku procesu fermentacji bakterii Bacillus subtilisis)
Masa cząsteczkowa aktualnej partii: 9367 daltonów
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: 1 gram proszku rozpuszczonego w destylowanej wodzie lub hydrolacie (o temperaturze pokojowej) daje 100 ml 1 % roztworu kwasu hialuronowego.
W formulacjach, w fazie wodnej: 0,1 - 1% proszku.
Uwaga!
- 1% roztwór kwasu hialuronowego typu SLMW nie ma postaci żelu i nie stabilizacje oraz nie zagęszcza emulsji, tak jak ma to miejsce w przypadku kwasu hialuronowego wielkocząsteczkowego;
- w celu optymalizacji efektów działania kwasu warto równocześnie stosować typ SLMW z wielkocząsteczkowym kwasem w postaci 1% roztworu, który działa nawilżająco na poziomie warstwy rogowej naskórka.

Ciężar nasypowy: 0,42 g/ml
pH: 6,0 - 8,0
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie (max. 10g100 g); słabiej w roztworach wodno-alkoholowych.
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym i ciemnym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

1 g, 3 g, 10 g


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: KWAS HIALURONOWY MAŁOCZĄSTECZKOWY TYPU SLMW - PROSZEK

Nazwa wg INCI: Hyaluronic acid

Nazwa chemiczna: Hialuronian sodu

Opis: sól sodowa kwasu hialuronowego pozyskiwana metodą biotechnologiczną.

Nr CAS: 9067-32-7

Sugerowane % stężenie: 0,1 - 1

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor biały
Zapach bez zapachu
Wielkość cząsteczkowa: 9367 daltonów
Ciężar właściwy 20oC 0,42 gcm3
Rozpuszczalność całkowicie rozpuszczalny w wodzie, częściowo w etanolu
pH 5% wodnego roztworu 5,0 - 8,0
Bakterie tlenowe < 100 ufc/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Hyaluronic acid 100%

Konserwanty:
brak

DANE DODATKOWE

Stabilność:
Należy unikać: wzrostu temperatury, promieniowania UV i promieniowania jonizującego.

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

strzelec  (sobota, 27 sierpnia 2011)
Ocena: 5

Bardzo dobry kwas. Ładnie nawilża i daje uczucie gładkości. Skóra dużo zyskuje na ładnym wyglądzie. Polecam.


aga666  (piątek, 25 września 2009)
Ocena: 5

SUPER!!! Wymieszany z kwasem duzoczasteczkowym świetnie nawilża!!! Naprawde rewelacyjny - wygładza drobne zmarszczeki, swietnie sie nadaje do
stosowania solo i do wmieszywania do kosmetyków!


PaniKota  (wtorek, 28 października 2008)
Ocena: 5

Przy tym produkcie, jak i przy paru innych, powinny być dwa kryteria oceny - skuteczność oraz wygoda/łatwość stosowania :)
Jeśli chodzi
o skuteczność to pełna piątka. Po paru latach stosowania zoraku mam jędrniejszą i lepiej nawilżoną skórę. Mimo wszystko, choć skóra
szybciej wraca do równowagi, dość łatwo ją z niej wytrącić (przesada w retinoidach i kwasach, początek sezonu kaloryferowego, klimatyzacja).
Przy stosowaniu małocząsteczkowego HA wystarczą dwie aplikacje i nie ma śladu przesuszenia. Nie zrezygnuję z gliceryny, pantenolu,
wielkocząsteczkowego HA czy mocznika, ale SLMW HA jest na czele listy humektantów. Bruzdy nosowo wargowe, lwia zmarszczka (ta szczególnie) czy te
parę kreseczek pod oczyma stały się płytsze (na ile to oczywiście możliwe, grawitacja jednak robi co może, by zamienić mnie w
obwisłopoliczkowego buldoga, HA nie napina skóry, tylko przepaja ją wilgocią, ale za to efekty działania pozostają po zmyciu zawierającego go
preparatu).
Krócej rzecz ujmując - jest skuteczniejszy od wielkocząsteczkowego HA.
Natomiast za łatwość stosowania należy się
SLMW HA zdecydowanie niższa ocena. Rozpuszcza się znakomicie, z niczym się nie żre, ale dobór stężenia i towarzystwa wymaga trochę wysiłku.
Półprodukt ten wiąże wodę i jeśli mu na to pozwolić zwiąże tę, która jest w skórze, co może spowodować wielce nieprzyjemne uczucie
napięcia i wysuszenia. Okluzja oraz towarzystwo innych humektantów są bardzo wskazane. Ja wybrałam wersję twardzielską, czyli najpierw serum
wodne "przenikające", a potem olej z wielkocząsteczkowym HA dla okluzji, jednak trochę skapitulowałam i zmniejszyłam ilość HA w serum
do 0,5%, a oprócz ekstraktów roślinnych dodaję 5% "okluzyjnego" pantenolu oraz, zgodnie z zaleceniami Limarii, kapkę
wielkocząsteczkowego HA. Staram się ponadto nie dać temu wodnemu serum szansy na wyciąganie wody z naskórka i na jeszcze wilgotną skórę
kładę olej z HA wielkocząsteczkowym. Mogłabym zapewne kręcić krem lub emulsję, ale mi się nie chce ;)