Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
HYDROKSYETYLCELULOZAHYDROLAT CHAMPAKA

HYDROLAT CEDROWY

Cena:   10.11 zł


Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną drewna cedru atlantyckiego (łac. Cedrus atlantica) o ciepłym i słodkim zapachu z cierpkim, balsamiczno-drzewnym podtonem.
Cedry są wspaniałymi, potężnymi drzewami należącymi do rodziny sosnowatych. Ich historia sięga czasów biblijnych. Rosły na obszarze Azji Mniejszej, Syrii i Egiptu. Na obszarze Ziemi Świętej w czasach biblijnych rósł cedr libański (łac. Cedrus libani), którego różowawe drewno o delikatnym, balsamicznym zapachu, odporne na szkodniki i czas, było używane do wyjątkowych celów. Służyło bowiem do budowy świątyń i elementów do ich wystroju. Z drewna cedrowego została wzniesiona świątynia Króla Salomona w Jerozolimie i ołtarz w tej świątyni. Budowle były samodezynfekujące, gdyż wydzielający się ze ścian olejek przez wiele lat zapobiegał rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów. Drewna i gałązek używano także do oczyszczenia duchowego i cielesnego
Fenicjanie natomiast budowali z drewna cedrowego okręty, a Egipcjanie sarkofagi faraonów. Wonności z żywicy cedrowej, w poemacie o Gilgameszu zaliczane do jednych z najcenniejszych, używane były do perfumowania ciała i balsamowania zwłok. Obecnie cedr libański nie ma większego znaczenia użytkowego, gdyż został prawie całkowicie wyniszczony w wyniku rabunkowej gospodarki.
Gatunkiem blisko spokrewnionym z cedrem libańskim jest cedr atlantycki występujący w górach Atlas w północnej Afryce na terenie Maroka i Algierii. Z odpadów pozostających po obróbce drewna, głównie wiórów i trocin, pozyskuje się najcenniejszy spośród olejków cedrowych – olejek cedrowy Atlas oraz hydrolat.
Od strony aromaterapeutycznej ciepły zapach hydrolatu cedrowego uspokaja, działa przeciwstresowo i odpręża.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:
*antybakteryjne;
*reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum;
*goi zmiany trądzikowe;
*przyspiesza gojenie ran oraz łagodzi podrażnienia, stany zapalne, egzemy, ukąszenia owadów.

Substancje aktywne: olejek eteryczny do 1% (B-himachalen, a-himachalen, y-himachalen, himachalol, B-kariofilen, a-tlanton.)
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji oraz kompresów i przemywań skóry tłustej i trądzikowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej, dojrzałej, wrażliwej i suchej.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50g, 100g 150g, 500g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: HYDROLAT CEDROWY

Nazwa wg INCI: Cedrus Atlantica (Cedrus) Water

Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji drewna Cedrus atlantica

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność                    

rozpuszczalny w wodzie

pH

5,2

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Cedrus Atlantica (Cedrus) Water 100%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.