Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
HYDROLAT Z GŁOGUHYDROLAT Z RUMIANKU RZYMSKIEGO

HYDROLAT Z RÓŻOWEGO LOTOSU

Cena:   9.98 zł

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów różowego lotosu (łac. Nulembo Nucifera) o pięknym, czystym, delikatnym, odurzającym i pudrowym z pewną dozą słodyczy zapachu.
Różowy lotos rośnie na podmokłych obszarach. Korzenie znajdują się głęboko błocie, długie łodygi pną się ku słońcu, a kwiaty i liście znajdują się na powierzchni wody. Kwiat lotosu otwiera się wraz ze wschodem słońca, natomiast zamyka i zanurza w wodzie nocą.
Różowy lotos ma bogatą symbolikę w kulturze i religii hinduskiej i buddyjskiej. Funkcjonuje także jako narodowy symbol Indii i Wietnamu.
Lotos uznawany jest za święty kwiat, symbolizuje bowiem rozwój duszy ludzkiej zakończony duchowym przebudzeniem i oświeceniem. Dusza ludzka na początku swej drogi wyrasta z mroków niewiedzy i pożądań, co symbolizują korzenie lotosu wyrastające z błota i ciemności, następnie, jak łodygi lotosu, pnie się ku górze, ku światłości, dobru i prawdzie, by ostatecznie, podobnie jak przepiękny kwiat lotosu, rozkwitnąć miłością, czystością, pogodą ducha i spokojem.
Bóstwa hinduskie oraz Budda przedstawiane są często jako siedzące na liściu lub kwiecie lotosu.
30 marca 1951 roku nasiona lotosu o ponad 2ooo latach znaleziono w błotnistej warstwie pod Farmą Społeczną Kemigawa na Uniwersytecie Tokijskim. Nasiona te rozkwitły w następnym roku, 18 lipca 1952 r. i stały się znane jako "najstarsze kwiaty na ziemi".
Hydrolat z różowego lotosu wygładza zmarszczki, koi cerę podrażnioną, suchą, zniszczoną i atakowaną przez stany zapalne. Odpręża i uspokaja zestresowaną skórę oraz działa odżywczo i regenerująco.
Pod względem aromaterapeutycznym hydrolat rozluźnia, uspokaja, poprawia nastrój, łagodzi stany lękowe i depresyjne.

Substancje aktywne: polisacharydy, olejek eteryczny do 1% (sabine, para Dimethoxy benzene, 4-Terpineol, alpha Terpineol, cis Jasmone, C15 Hydrocarbons 30%)
Pochodzenie: materiał roślinny – Indie
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji oraz kompresów i przemywań skóry podrażnionej, naczynkowej, tłustej, trądzikowej, suchej i dojrzałej.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 g, 100 g, 150 g, 500 g


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: HYDROLAT Z RÓŻOWEGO LOTOSU

Nazwa wg INCI:  Nulembo Nucifera (Pink Lotus) Water

Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów . Nulembo Nucifera

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

5,2

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb

mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Nulembo Nucifera (Pink Lotus) Water

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

 

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.