Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY DAMASCEŃSKIEJEKOLOGICZNY HYDROLAT Z WERBENY

EKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY STULISTNEJ

Cena:   7.31 zł


Hydrolat z róży stulistnej otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów róży stulistnej (Rosa centifolia Mill.). Ekologiczny, certyfikowany przez ECOCERT, destylat z kwiatów róży uzyskiwany jest z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych.
Róża jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych cenionych już w starożytności. W kręgach kultury greckiej i rzymskiej róże uprawiano dla przyjemności były bowiem symbolem piękna, wdzięku, doskonałości, czystej miłości i namiętności. Stosowane były ponadto jako cenny surowiec do otrzymywania pachnideł  i leków. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najwyżej cenione są zapachy kwiatów róży damasceńskiej, stulistnej i białej.
Zapach róży stulistnej charakteryzuje się delikatnym, pięknym zapachem kwiatowym z subtelną nutą miodową. Róża stulistna pojawiła się we Francji pod koniec XVI i jest wyhodowanym przez ogrodników mieszańcem kilku gatunków róż: Rosa gallica, Rosa moschata, Rosa canina, Rosa damascena. Nazywana jest stulistną z powodu mnogości płatków.
Okres zbioru kwiatów wynosi około 30 dni i przypada na maj i czerwiec. Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Produktem ubocznym pozyskiwania olejku eterycznego w procesie destylacji parą wodną jest hydrolat (woda destylacyjna), który zawiera rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego oraz niewielkie (0,107) ilości olejku eterycznego.
Dzięki obecności olejku eterycznego oraz flawonoidów hydrolat działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco. Posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Wykazuje ponadto działanie wzmacniające wobec naczynek krwionośnych, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Hydrolat różany polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Poprawia także elastyczność i gładkość skóry.
Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem (wystarczy skropić poduszkę) łagodzi napięcia, stresy , stany lękowe i bóle głowy różnego pochodzenia.
W porównaniu z hydrolatem z róży damascenskiejej uzyskiwanym z kwiatów rosa damascena, hydrolat z róży stulistnej charakteryzuje się delikatniejszym i dużo mniej słodkim (miodowym) zapachem różanym.
Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.


Sposób użycia: spryskać hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

Kraj pochodzenia: Francja
Substancje aktywne: antocyjany (flawonoidy); kwas galusowy (garbniki); olejek eteryczny – do 1%.
Aplikacja: w preparatach (toniki, maseczki, sera, kremy, mgiełki do włosów) do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,5 - 6
Stabilny pomiędzy: 4 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 25 st. C. Hydrolat można przechowywać również w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500ml

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU
Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY STULISTNEJ

Nazwa wg INCI: Rosa Centifolia (Rose) Water

Opis: Otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów Rosa centifolia Mill.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz o charakterystycznym zapachu

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

4,0 – 5,5

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 Rosa Centifolia (Rose) Water 98,55%
Konserwanty:
Citric acid <1%
Sodium benzoate 0.3%
Potassium sorbate 0.15%

DANE DODATKOWE

 Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze nie przekraczającej 25 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

 

Recenzje klientów:

agg  (poniedziałek, 29 lipca 2013)
Ocena: 5

Wspaniały, delikatny zapach róży. Stosuje jako tonik i w kombinacji z innymi specyfikami (kwas hialuronowy, ekstensyna). Nawilża i koi skórę.


gocha29  (sobota, 25 maja 2013)
Ocena: 5

mam bardzo suchą skórę na twarzy, nie pomógł mi żaden inny hydrolat (wypróbowałam różne), tylko z róży stulistnej, ponieważ po innych
zostawał mi suchy owal twarzy. Po nim nakładam kwas hialuronowy i jest super.


aso@wp.pl  (poniedziałek, 13 maja 2013)
Ocena: 5

Hydrolat ma bardzo ładny, delikatny zapach. Używam go do robienia kremów, bardzo delikatnie pachną różą. W ogóle muszę powiedzieć, że tylko
tu kupuję hydrolaty (drugi mój ulubiony to kocanka). Wypróbowałam już wiele, ale tylko w mazidłach są naprawdę godne polecenia :-)


gersimi  (czwartek, 19 lipca 2012)
Ocena: 5

Stosuję go jak tonik. Bardzo ładnie działa na moją suchą skórę - lekko nawilża i wygładza, skóra aż promienieje :) Co do zapachu miałam na
początku mieszane uczucia, bo pachnie jak róże - trochę zbyt słodko. Natomiast po nałożeniu zapach się ulatnia, jest delikatniejszy i bardzo
przyjemny. rnPomógł mi też szybko zagoić zadrapania po kocie, które w normalnych warunkach schodzą dość ciężko - i za to spory plus, bo tego
się nie spodziewałam :)


Afiore  (czwartek, 07 czerwca 2012)
Ocena: 2

Zupełnie mi się nie podoba ten zapach i bardzo żałuję, że go kupiłam. Był mi potrzebny do keratynowego serum i w połączeniu z keratyną
dało to okropny smród. Używanie otrzymanej mikstury w ogóle nie sprawia mi przyjemności, ale cóż, postanowiłam, że już wytrzymam i
następnym razem po prostu kupię może hydrolat aloesowy.


_MORE