Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ (MACERAT) Z ALGOLEJ (MACERAT) Z OWOCÓW GOJI

OLEJ (MACERAT) Z KASZTANOWCA

Cena:   11.38 zł

Nierafinowany olejowy ekstrakt uzyskany z nasion kasztanowca w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.
Łączy w sobie cenne właściwości ekstrahowanej rośliny oraz słonecznikowego oleju bazowego, który charakteryzuje się wysoką zawartość kwasu linolowego (63%), lekką i nie pozostawiającą na skórze tłustego filmu konsystencją oraz niekomodogennością (nie powoduje powstawania zaskórników).
Główną substancją aktywną maceratu jest escyna, która uszczelnia, wzmacnia oraz przywraca elastycznośc naczyniom krwionośnym. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, łagodnie ściągająco. Wykazuje również działanie przeciwutleniające.
Dzięki temu macerat jest doskonałym środkiem pielęgnującym dla osób z wrażliwą cerą naczynkową, z tendencją do obrzęków (np. pod oczami), żylaków oraz cer tłustych ze skłonnością do zanieczyszczeń.
Dzięki środowisku oleju słonecznikowego, ekstrakt olejowy z kasztanowca jest dodatkowo bogatym źródłem witaminy E, która potęguje jego działanie przeciwutleniające oraz kwasu linolowego, który regeneruje i koryguje naturalną barierę ochronną skóry zapewniając jej właściwe nawilżenie i elastyczność.

Substancje aktywne: escyna (trójterpenowe saponiny); kwercetyna i kempferol (flawonoidy); związki kumarynowe; kwasy tłuszczowe; śladowe ilści olejków eterycznych, witamina E - zobacz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki do pielęgnacji cery wrażliwej z pękającymi naczynkami lub tendencją do pękania; odżywki przeznaczone dla włosów przetłuszczających się, z łojotokowym zapaleniem skóry oraz tłustej, zanieczyszczonej cery; preparaty do pielęgnacji nóg z żylakami.
Sugerowane stężenie: 2-100%
Ciężar właściwy: 0,914 - 0,923 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

60 g (65 ml), 120g (130 ml)

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

KARTA BEZPIECZEŃSTWA

MACERAT Z KASZTANOWCA

___________________________________________________________________________
1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU I PRODUCENTA
1.1. NAZWA HANDLOWA: MACERAT Z KASZTANOWCA
_____________________________________________________________________
2. SKŁAD
Olejowy ekstrakt uzyskany z nasion "Aesculus hippocastanum L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

wg INCI: Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
___________________________________________________________________________
3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻENIA
3.1. KONTAKT ZA SKÓRĄ: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.2. KONTAKT Z OCZAMI: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.3. WDYCHANIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.4. POŁKNIĘCIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
___________________________________________________________________________
4. PIERWSZA POMOC
4.1. KONTAKT ZE SKÓRĄ: Zmyć skórę wodą z mydłem. 
4.2. KONTAKT Z OCZAMI: Płukać dużą ilością wody przez co najmniej 15 minut. 
4.3. WDYCHANIE: 
4.4. POŁKNIĘCIE: W przypadku połknięcia dużych ilości lub wystąpienia niepożądanych objawów zwrócić się o pomoc lekarską.
___________________________________________________________________________
5. SPOSOBY GASZENIA POŻARU
ŚRODKI GAŚNICZE: Suchy proszek, rozpylona woda, CO2
___________________________________________________________________________
6. PROCEDURY NA WYPADEK ROZLANIA LUB WYCIEKU
6.1. PROCEDURY CZYSZCZENIA: Nie próbować czyszczenia wycieku bez odpowiedniego sprzętu ochronnego (Sekcja 8).
6.2. EKOLOGICZNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: 
Chronić przed skażeniem wody i ścieków.
Niewielkie rozlania zaadsorbować obojętnymi ciałami stałymi.
Powiadomić odpowiednie urzędy ochrony środowiska w przypadku dużych wycieków.
___________________________________________________________________________
7. MANIPULOWANIE I PRZECHOWYWANIE
7.1. MANIPULOWANIE: Manipulować zgodnie z wypraktykowanymi zasadami dobrej higieny pracy i bezpieczeństwa.
7.2. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać chroniąc od światła w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 10-25 oC.
___________________________________________________________________________
8. KONTROLA WYSTAWIENIA NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH I OCHRONA OSOBISTA
8.1. OCHRONA DRÓG ODDECHOWYCH: Nie jest konieczna.
8.4. OCHRONA CIAŁA: Nie jest konieczna.
8.5. OCHRONA OCZU: Nie jest konieczna.
___________________________________________________________________________
9. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:

Forma fizyczna: przezroczysta ciecz
Kolor: żółty
Zapach: charakterystyczny
Ciśnienie oparów: poniżej 5 mm Hg
Lepkość: -
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie
pH: -
Temperatura zapłonu: 310 oC
Granice wybuchu: -
Gęstość: < 1,000
Temperatura samozapłonu: 355 oC
___________________________________________________________________________
10. STABILNOŚĆ I REAKTYWNOŚĆ
10.1. STABILNOŚĆ: Stabilny w normalnych warunkach.
10.2. WARUNKI DO UNIKANIA: Trzymać z dala od źródeł powodujących zapłon.
10.3. MATERIAŁY DO UNIKANIA: Unikać silnych utleniaczy, silnych zasad i metali.
10.4. NIEBEZPIECZNE PRODUKTY ROZKŁADU: Nie występują.
10.5. NIEBEZPIECZNA POLIMERYZACJA: Nie występuje.
___________________________________________________________________________
11. INFORMACJE EKOLOGICZNE Niedostępne.
___________________________________________________________________________
12. ROZPATRYWANIE OKOLICZNOŚCI LIKWIDACJI PRODUKTU
___________________________________________________________________________
13.1. PRODUKT: Produkt lub skażona woda nie muszą być traktowane jako niebezpieczne. Eliminować zgodnie z istniejącymi przepisami prawnymi.
13.2. REKOMENDOWANA METODA USUWANIA: Spalić zgodnie z przepisami prawa.
13. INFORMACJA DOTYCZĄCA TRANSPORTU Produkt nie jest niebezpieczny.
___________________________________________________________________________
14. INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZEPISÓW
Piktogram z oznakowaniem niebezpieczeństwa nie jest wymagany.
___________________________________________________________________________
15. INNE INFORMACJE
Informacje próbujące opisać nasz produkt z punktu widzenia wymagań bezpieczeństwa, oparte są o naszą aktualną wiedzę i doświadczanie na podstawie godnych uznania źródeł. Powyższe informacje podajemy bez gwarancji dokładności wyrażonej lub ukrytej, oraz nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za straty, szkody lub koszty spowodowane postępowaniem, stosowaniem lub usuwaniem tego produktu.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ (MACERAT) Z KASZTANOWCA

 

Nazwa wg INCI: Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

 

Opis: Olejowy ekstrakt uzyskany z nasion "Aesculus hippocastanum L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

 

Nr CAS: 8001-21-6; 8053-39-2

 

Sugerowane % stężenie: 2 - 100

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

 

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

 

Kolor żółty

 

Zapach charakterystyczny

 

Ciężar właściwy 20oC 0,914 - 0,923 g/ml

 

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

 

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

 

Liczba kwasowa   max. 1,0 mgKOH/g

 

Liczba jodowa   80,0 – 145,0%

 

Liczba zmydlenia 185,0 – 196,0 mgKOH

 

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

 

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 98 – 99%

 

Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract 1 – 5%

 

Antyoksydanty:

 

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

 

Ascorbyl Palmitate 0,01%

 

BHT 0,035%

 

DANE DODATKOWE

 

Rozpuszczalność:

 

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

 

WR – wolno rozpuszczalny

 

R – rozpuszczalny

 

TR – trochę rozpuszczalny

 

SR – słabo rozpuszczalny

 

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

 

N – nierozpuszczalny

 

Wskazówki dotyczące użycia:

 

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

 

Przechowywanie:

 

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

 

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

maetamorphosis  (piątek, 04 marca 2016)
Ocena: 5

Jest idealny na naczynka. Zaczerwienienia znikają. Na efekt trzeba nieco cierpliwości, ale potem jest coraz lepiej.


martavip7  (czwartek, 07 stycznia 2016)
Ocena: 5

Witam, bardzo polecam macerat jest niezastąpiony,używam go do twarzy i nóg.Na twarzy łagodzi naczynka a nogi mam bardzo gładkie i nie mam
problemu z tzw.niespokojnymi nogami.Gorąco polecam


neestix  (czwartek, 11 czerwca 2015)
Ocena: 5

Prawdopodobnie ten macerat w ciągu kilku dni rozprawił się z dziwaczną zmianą naczynkowo-krwiakową pod okiem. rnrnAktualnie sprawdzam jego
działanie na "kuku" w postaci naczynek, które sobie ostatnio sprawiłam (mam, jak się okazuje, nadzwyczaj delikatną skórę)... rni albo
sobie wmawiam, albo w ciągu kilku dni (tygodnia?) zmniejszyła się ich widoczność. Wątpię, by to był drugi przypadek.rnMyślę, że ten macerat
zagości na stałe w moim domowym laboratorium. ;)


annalog85@gmail.com  (poniedziałek, 17 listopada 2014)
Ocena: 5

dziś dostałam ten olejek i zastawiam się jak mam go użyć- w jakim stężeniu. zamierzam go dodac do olejku- moim głównym problemem są
pękające naczynka na udach. zastanawiam się w jakich proporcjach.


Majka20052  (sobota, 02 marca 2013)
Ocena: 5

Super macerat do cery naczynkowej i mieszanej. Koi naczynka i świetnie wpływa na przetłuszczanie się skóry. Oczyszcza pory, zaskórniki znikają
a skóra promienieje. Ja używam jako serum macerat+kwas hialuronowy+wit.c olejowa. Polecam ;)


_MORE