Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY OLEJ INCA INCHIEKOLOGICZNY OLEJ KONOPNY

EKOLOGICZNY OLEJ JOJOBA (ZŁOTY)

Cena:   10.73 zł

Olej jojoba zaliczany jest do jednego z najcenniejszych składników kosmetycznych. Jego doskonałe właściwości emoliencyjne, nawilżające oraz stabilność oksydacyjna sprawiają, że należy do czołówki naturalnych surowców tłuszczowych stosowanych w kosmetykach.
Uzyskiwany jest drogą mechanicznego tłoczenia z ziaren Simmondisia chinensis - drzewiastego, wiecznie zielonego, pustynnego krzewu pochodzącego z amerykańskiej pustyni
Sonora. Ziarna jojoby są ciemne, czerwono-brązowe, o długości od 1 do 1,5 cm. Od wieków Indianie północnego Meksyku i południa Stanów Zjednoczonych cenili olej jojoba ze względu na jego właściwości. Według doniesień wczesnych hiszpańskich odkrywców i misjonarzy, rodowici Indianie – mieszkańcy amerykańskiej pustyni Sonora -, stosowali go do rozmaitych celów kosmetycznych i medycznych, takich jak na przykład fryzjerstwo, oliwki do ciała czy maści do skóry. Oprócz tego przypisywali jojobie atrybut „mistycznej” mocy twierdząc,  że może łagodzić choroby cielesne i leczyć zewnętrzne urazy, takie jak skaleczenia, zadrapania i otwarte rany.
Od strony chemicznej olej jojoba nie jest olejem i tłuszczem trójglicerydowym - ani strukturalnie, ani funkcjonalnie. Jest w rzeczywistości jedynym w swoim rodzaju płynnym woskiem, który dla ułatwienia jest nazywany olejem. W odróżnieniu od typowych  trójglicerydowych olejów roślinnych, olej jojoba charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. W ponad 97% składa się z układu płynnych estrów woskowych (bogatych zwłaszcza w kwas eikozenowy), połączonych z tokoferolami, wolnymi sterolami i innymi składnikami niezmydlającymi. Występujące w naturze tłuszcze i oleje trójglicerydowe są przede wszystkim podstawowym źródłem energii dla komórek zwierzęcych i roślinnych, natomiast główna funkcja estrów woskowych to kontrola wilgotności, ochrona i emoliencja, np. woskowa osłonka chroni przed utratą wody z liści wielu roślin. W przypadku ludzkiej skóry główną barierą zapobiegającą utracie wody jest stratum corneum. Jego powierzchnię pokrywa sebum, które zawiera 25-30% płynnych wosków, zbliżonych budową do wosków jojoby. W związku z tym, że olej jojoba jest całkowicie mieszalny z ludzkim sebum, po jego aplikacji na skórze tworzy się nietłusta lipidowa warstwa jojoby i łoju. W przeciwieństwie do okluzyjnych, tłustych surowców takich jak wazelina, oleje mineralne i niektóre produkty lanolinowe, jojoba zapewnia całkowicie nie nie tłusty, aksamitny efekt zmiękczający. Służy jako doskonały środek natłuszczający, z wyjątkową smarowalnością i zdolnością do rozprzestrzeniania, pozostawiając na skórze atłasowe, nie tłuste uczucie i jednocześnie opóźniając utratę wody oraz poprawiając elastyczność skóry.
Olej polecany jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Efektywnie nawilża i zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne, zmiany łuszczycowe lub egzemę. Odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Może być także stosowany do pielęgnacji okolic oczu, na dłonie i paznokcie. Dodatkowo, dzięki działaniu antybakteryjnemu, olej jojoba działa regulująco na skórę tłustą i może zmniejszać przetłuszczanie skóry.
Olej jojoba jest także skutecznym składnikiem w preparatach do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Wiele problemów skóry głowy jest spowodowanych nawarstwieniem i utwardzeniem łoju, który zatyka mieszki włosowe i może powodować różnego rodzaju łuszczenia. Jeśli ta utwardzona warstwa łoju nie zostanie usunięta, może ona zaburzać właściwe funkcjonowanie mieszków włosowych, co z kolei może prowadzić do uszkodzenia trzonu włosa, a ostatecznie nawet do obumarcia mieszka włosowego. Olej jojoba wmasowany w skórę głowy, wnika w cebulki włosa, rozluźnia utwardzoną warstwę łoju w torebkach włosowych umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie, działa przeciwłupieżowo, łagodząco i wspomaga zmniejszenie łojotoku skóry głowy. Zastosowany jako maska na włosy, chroni włókno włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża, zapobiega łamliwości i dodaje włosom blasku wydobywając ich naturalny odcień i połysk.
Olej jojoba charakteryzuje się niezwykle wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie i wysokie temperatury – może być w związku z tym stosowany jako faza tłuszczowa w emulsjach tworzonych metodą klasyczną, czyli na gorąco. Zastosowane jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych.

Kraj pochodzenia: USA
Substancje aktywne: płynne estry woskowe bogate w kwas eikozanowy i erukowy, skwalen, witamina E (tokoferole), wolne, niezmydlające sterole.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające  dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, trądzikowych i przetłuszczających się; balsamy do ciała; odżywki do paznokci; odżywki i sera do włosów: olejki do masażu aromaterapeutycznego; preparaty pielęgnujące dla dzieci i niemowląt.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%; w niezmywalnych produktach do włosów 0,5%
Ciężar właściwy: 0,85 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH; może być podgrzewany w emulsjach tworzonych na gorąco.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.Produkt posiada certyfikat: Quality Assurance International (QAI)

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

25 g (29 ml), 50 g (58,5 ml), 120 g (140 ml), 450 g (525 ml)


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ JOJOBA (ZŁOTY)

 

Nazwa wg INCI: Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil

 

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Simmondisia chinensis.”.

 

Nr CAS:

 

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

 

Forma fizyczna            przezroczysta ciecz
Kolor                                            żółty
Zapach                        charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC        0,85 g/ml
Rozpuszczalność                        nierozpuszczalny w wodzie
Stabilny przy pH pomiędzy    4,0 – 7,0
Liczba kwasowa                         max. 1 mgKOH/g
Liczba jodowa                              70-92 % I
Liczba zmydlenia              85,0 – 100,0  mgKOH
Liczba nadtlenkowa         max. 5,0 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)         mniej niż 20 ppm.

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 

Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 100%

 

DANE DODATKOWE

 

Rozpuszczalność:

 

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 


MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

 

C16:0 Kwas Palmitynowy     2,4%
C18:1 Kwas Oleinowy     14,6 %
C20:1 Kwas Eikozenowy     67,2 %
C22:1 Kwas Erukowy     15,7%

 


Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

 

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

patt8  (niedziela, 13 lipca 2014)
Ocena: 5

Rewelacyjny do tłustej i mieszanej cery. Wspaniale zmiękcza, nawilża i nie zapycha porów. Właśnie kupuję go trzeci raz.


monikaduda85  (środa, 17 października 2012)
Ocena: 5

rewelacyjny produkt świetnie się sprawdza w kremach do twarzy, ciała jak i sera do włosów mam suche kręcone kędzierzawe nie do ogarnięcia
włosy- puch, tak po tym olejku rewelacja jak nie moje włosy błyszczą ładny skręt lekkie i miłe w dotyku a nie siano jak dotąd olejek jest
CUDOWNY dodaje kilka kropel do maski badz odzywki do wł


andzia1  (wtorek, 17 kwietnia 2012)
Ocena: 5

To bylo moje pierwsze zamowienie,a ja bylam strasznym "niedowiarkiem".Dzis jestem super zachwycona tym olejkiem.Rownierz serwis tego
sklepiku jest na 6!.


johnyk  (niedziela, 05 lutego 2012)
Ocena: 5

Rewelacja, cudowne odkrycie!!!! Włoski pięknie się błyszczą i są miękkie w dotyku, olejek ładnie się zmywa zwykłym szamponem - jestem na
etapie szukania łagodnoego ziołowego obecnie. Olejek stosuję również na buźkę i dłonie POLECAM !!!!


morrigan  (niedziela, 08 stycznia 2012)
Ocena: 5

Świetny na włosy, które mam b.suche, a on je doskonale nawilża i odżywia, Równie dobrze olejek ten działa na skórę twarzy - po nocnej
aplikacji twarz jest gładka ,miękka i nawilżona, a zmarszczki mimiczne wygładzone i niewidoczne. Uwielbiam olejek jojoba:)


_MORE