Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY OLEJ JOJOBA (ZŁOTY)EKOLOGICZNY OLEJ TAMANU

EKOLOGICZNY OLEJ KONOPNY

Cena:   8.19 zł

Nierafinowany olej z konopii uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Cannabis sativa". Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych. 
Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. 
Zielony kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.
Olej z konopii jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 3:1 - kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Olej z konopii, dzięki wysokiej zawartości EFA, wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
Skład chemiczny oleju z konopii jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego
wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Olej z konopii, dzięki bogatej zawartości aminokwasów, wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy (efekt filmogeniczności i substantywności). Zastosowany odżywkach sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu.
Produkt posiada  Certyfikat organizacji ECOCERT (Certified Ecological & Organic Cosmetics).

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, gamma-linolenowy, eikozanowy, eikozenowy; chlorofil; fitosterole; fosfolipidy; witamina E. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; kosmetyki pielęgnujące dla dzieci i niemowląt.
Sugerowane stężenie: 1%-100% 
Ciężar właściwy: 0,920 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu lub BHT.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

30 g (32,5 ml), 60 g(65 ml), 120 g (130 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z KONOPII

 

Nazwa wg INCI: Cannabis Sativa Seed Oil

 

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Cannabis sativa”.

 

Nr CAS:

 

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

 

Forma fizyczna ciecz

 

Kolor zielony - ciemnozielony

 

Zapach charakterystyczny

 

Ciężar właściwy 20oC 0,910 g/ml

 

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

 

Liczba kwasowa   max. 2 mgKOH/g

 

Liczba jodowa 145-165 % I

 

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

 

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

 

Tetrahydrocannabinol               mniej niż 10 ppm

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

 

Cannabis Sativa Seed Oil 99%

 

Antyoksydanty:

 

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

 

DANE DODATKOWE

 

Rozpuszczalność:

 

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

 

WR – wolno rozpuszczalny

 

R – rozpuszczalny

 

TR – trochę rozpuszczalny

 

SR – słabo rozpuszczalny

 

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

 

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

 

C16:0 Kwas palmitynowy

5,6%

C16:0 Kwas stearynowy

2,4%

C18:1 Kwas oleinowy

11,8%

C18:2 Kwas linolowy

56,0%

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

19,4%

C18:3 Kwas gamma-linolenowy

3% - 4%

C20:0 Kwas eikozanowy

0,7%

C20:1 Kwas eikozenowy

0,4%

 

Wskazówki dotyczące użycia:

 

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

 

Przechowywanie:

 

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

iwettttt  (piątek, 26 lipca 2013)
Ocena: 5

Używałam tego produktu bezpośrednio na skórę twarzy czy też nóg po depilacji przez ok miesiąc i jestem szalenie zadowolona. Skóra na twarzy
po miesiącu była bez jakich kolwiek skaz. Nawet tuż przed menstruacją kiedy zazwyczaj pojawiają się wypryski nie było praktycznie ani jednego.
Skóra była zawsze promienna, olej wchłaniał się nie pozostawiając tłustej poświaty. Po miesiącu przestałam praktycznie stosować fluidy i
pudry do twarzy ponieważ ten olej tak wyrównał koloryt. Nie wiem, może to podziałało tak na mnie ale warto poddać się kuracji tego olejku. Po
depilacji nóg natomiast, działa bardzo łagodząco i zapobiega podrażnieniom. (natychmiast je łagodzi). Olejek uznałam jako olej łagodzący,
poprawiający koloryt i kondycję skóry z właściwościami bardzo regenerującymi. POLECAM!


aleksandreta  (sobota, 24 marca 2012)
Ocena: 5

Olej rewelacyjny dla mojej tłustej, wrażliwej skóry. Jest miękka i jedwabista, wchłania się całkowicie, nie mam po nim żadnych wyprysków,
pory mniej widoczne w połączeniu z retinolem rewelacja. Mój numer jeden.


myszka2020  (piątek, 04 listopada 2011)
Ocena: 5

Świetny w połączeniu z żelem hialuronowym dla cery tłustej i trądzikowej, lekki, wchłania się do matu, pachnie wilgotną ziemią, ale mi to
jakoś specjalnie nie przeszkadzało. Dla mnie teraz trochę za lekki, ale tłustym cerom polecam.rnrnDo włosów rewelacyjny, nakładam gdzieś
łyżkę oleju na całą noc, rano myję włosy - są elastyczne, sprężyste, błyszczące i nawilżone.


bogmary  (środa, 26 października 2011)
Ocena: 5

super. Do cery tłustej i mieszanej,zanieczyszczonej. Nawilża,uspokaja sebum, natłuszcza, ale nie zapycha i wchłania się do matu. Zapach zielska,
dla mnie ok, ale mąż narzekał okropnie,kiedy używałam na twarz. Szczerze polecam, bo cena niska, a efekty są.


malutka243  (czwartek, 15 września 2011)
Ocena: 5

Bardzo lekki olej, świetnie nadaje się do zanieczyszczonej, trądzikowej cery, zapach ma taki ziemisty, ale da się przeżyć :) Ładnie nawilżał
i zmiękczał skórę, która wręcz go piła, bardzo ładnie się wchłaniał.rnrnŚwietny również do włosów - nawilżał, nabłyszczał,
polecam.


_MORE