Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJEKOLOGICZNY ŻEL MYJĄCY

EKOLOGICZNY OLEJ ŻURAWINOWY

Cena:   12.80 zł

Nierafinowany olej żurawinowy uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion żurawiny wielkoowocowej (łac. "Vaccinium macrocarpon"). Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Żurawina wielkoowocowa jest rośliną rdzenną dla północno-wschodnich terenów Ameryki Północnej (wschodnia Kanada i wschodnie Stany Zjednoczone po Kalifornię) i stąd bywa też nazywana żurawiną amerykańską. Nazwa żurawina wywodzi sie prawdopodobnie z faktu, że roślina jest ulubionym pokarmem żurawi, aczkolwiek niektórzy wiążą ją z charakterystycznym wyglądem kwiatów rośliny, które swoimi płatkami, łodygą i koroną przypominają dziób żurawia.

Olej żurawinowy (ang. Cranberry Seed Oil) należy do nowej grupy bardzo interesujących i cennych olejów o zastosowaniu kosmetycznym i spożywczym, uzyskiwanych z nasion owoców jagodowych. Do grupy tej zaliczane są również: olej z nasion czarnej maliny, olej z nasion czerwonej maliny, olej borówkowy, olej truskawkowy i olej jeżynowy. Oleje te zyskują na znaczeniu jako kosmeceutyki i suplementy diety z powodu bogatej i unikalnej zawartości cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oleje te należą do bardzo stabilnych, czyli odpornych na jełczenie (szczególnie olej żurawinowy i oleje malinowe) oraz są bardzo ważnym i nowoczesnym składnikiem antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.

Olej żurawinowy zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (35%) i alfa-linolenowy (30%), oraz witaminę E w postaci tokoferoli i tokotrienoli, fitosterole (głównie beta-sitosterol), fosfolipidy i minerały
Olej żurawinowy jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się zrównoważoną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 1:1 - kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3. Charakteryzuje się również bardzo wysoką zawartością witaminy E w postaci tokotrienoli nazywanych "super witaminą E", z uwagi na ich szczególnie silne działanie antyoksydacyjne.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu. Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Olej żurawinowy, dzięki wysokiej zawartości EFA, antyoksydantów w postaci witaminy E oraz fitosteroli w postaci głównie beta-sitosterolu, wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
Skład chemiczny oleju żurawinowego jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego
wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. 
Olej żurawinowy jest także doskonałym emolientem przeznaczonym do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Dzięki bogatej zawartości takich minerałów jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, mangan i selen, wykazuje wzmacniające i odżywcze działanie na skórę głowy i włosy. Chroni ponadto włosy przed działaniem promieni UV oraz zanieczyszczeniami środowiska. Zastosowany odżywkach sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu.


Produkt posiada  Certyfikat

Kraj pochodzenia: USA
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; fitosterole; fosfolipidy; minerały. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100% 
Ciężar właściwy: 0,95 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

10 g (10,6ml),  30 g (32,5 ml),  60 g (65 ml),  120 g (130 ml), 475 g (500 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ ŻURAWINOWY

Nazwa wg INCI: Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion „Vaccinium macrocarpon”.

Nr CAS: 381718-27-0

Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor żółto-brązowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,95 g/ml

Rozpuszczalność                    nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   max. 2 mgKOH/g

Liczba jodowa 145-165 % I

Liczba nadtlenkowa mniej niż 10 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

5%

C16:0 Kwas stearynowy

1,2%

C18:1 Kwas oleinowy

23,8,8%

C18:2 Kwas linolowy

35,7,0%

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

30,4%

Przeciętna zawartość steroli:

Beta-sitosterol

398 mg100 gr

Campesterol

21,4 mg100 gr

Stigmasterol

11,1 mg100 gr

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

myszka2020  (poniedziałek, 21 listopada 2011)
Ocena: 5

Przypomina mi trochę olej z nasion czerwonej maliny - również bardzo fajnie działa na cerę, nie jest bardzo ciężki, wygładza, bardzo ładnie
zmiękcza, rozjaśnia, rano buzia wygląda na wypoczętą.


mam  (czwartek, 06 stycznia 2011)
Ocena: 5

warto zainwestować, świetny do twarzy, lekki, ładnie pachnie, szybko się wchłania, dobrze nawilża..


kaska_1  (środa, 20 stycznia 2010)
Ocena: 4

Byłam rozczarowana zakupami w mazidlach - balsam copaiba i eclipta okazały się niewypałami, więc szczerze - zastanawiałam się, czy nie
usmażyć na tym oleju jajecznicy i mieć z głowy nieudane zakupy;)
Ale muszę powiedzieć, że bardzo mnie zaskoczył. Nie żeby mnie
odmłodził, poprawił cerę, czy jakoś super ją nawilżył, cudów on nie działa (być może na razie, używam go dopiero dwa tygodnie), jednak
taki jeden mały cud i owszem - moja mieszana cera nie świeci się po nim przez pół dnia, a to nie udało się do tej pory nawet drogim kremom
matującym. Dodatkowy plus - nie zatyka porów. Naprawdę mi się spodobał!


utrapienie  (niedziela, 13 grudnia 2009)
Ocena: 5

Obok oleju z czarnuszki, olej żurawinowy jest moim faworytem!!! Stosuję go w serum z wit. C, które moja skóra uwielbia.
Wprawdzie
wchłanianie trochę trwa, tak że nie ma możliwości nałożyć i zaraz zrobić sobie makijaż, ale mi to kompletnie nie przeszkadza! Dla efektów
końcowych warto wstawać rano kwadrans wcześniej ;)


florissima  (niedziela, 06 września 2009)
Ocena: 5

Absolutna rewelacja! zgadzam się z koleżanką - cudownie wygładza i zmiękcza skórę, wchłania się do matu, jeśli ktoś ma, tak jak ja, problem
z rozszerzonymi porami to bezwzględnie polecam właśnie ten olej. Używałam go z HA i był świetny, resztę próbeczki wykorzystałam na olejek z
BHA - efekt: strefa T czyściutka i matowa, buzia gładka jak nigdy...serio- bardzo polecam!


_MORE