Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY OLEJ Z CZARNUSZKIEKOLOGICZNY OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH

EKOLOGICZNY OLEJ Z OPUNCJI FIGOWEJ

Cena:   20.80 zł


Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na pestek opuncji figowej (Opuntia ficus-indica L. Mill) pochodzących z ekologicznych upraw.
Opuncja figowa to roślina z rodziny kaktusowatych, występująca w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej oraz w tropikalnych rejonach Europy, natomiast główne plantacje istnieją w Maroko. Proces produkcji oleju z opuncji jest bardzo wymagający, czasochłonny i kosztowny. Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji trzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie ręcznie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji. Z tego względu olej z opuncji jest aktualnie najdroższym olejem świata i sprzedawany jest jako produkt luksusowy.
Olej z opuncji to bardzo cenny i wartościowy olej również ze względu na bogactwo substancji o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Zawiera gojące i regenerujące fitosterole i tokoferole. Poza tym jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6, czyli kwas linolowy (73%). Zawiera także dużą dawkę witaminy E w postaci kompleksu tokoferoli. Bogactwo tak różnorodnych i cennych związków oraz wszechstronność i skuteczność działania (w tym niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne) powoduje, że olej z opuncji można śmiało zaliczyć do „eliksirów młodości”.

Właściwości kosmetyczne oleju:

*  działa silnie przeciwzmarszczkowo;
*  poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry przesuszonej;
*  działa antyoksydacyjnie;
*  wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
*  zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne;
*  pobudza naturalne procesy naprawcze skóry;
*  łagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz stymuluje regenerację skóry.

Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT  eco.


Kraj pochodzenia: Maroko
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), witamina E (tokoferole), sterole
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer dojrzałych suchych i tłustych, zwiotczałych, starzejących się; balsamy do ciała; odżywki do paznokci; sera i kremy pod oczy; odżywki do włosów; kremy do rąk
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno ze świeżych pestek, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%;
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g (29 ml), 10 g (58,5 ml), 30 g (140 ml), 60 g (525 ml)


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę   arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ Z OPUNCJI

Nazwa wg INCI: Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno świeżych pestek " Opuntia ficus-indica ".

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

żółty      

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC

0,92 g/ml

Rozpuszczalność

nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy

4,0 – 7,0

Liczba nadtlenkowa

0,2 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Argania Spinosa (Argan) Nut Oil 99 %
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy

12,%

C18:0 Kwas Stearynowy

5,8 %

C18:1 Kwas Oleinowy

8,8 %

C18:2 Kwas Linolowy

73,4 %

 

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.


*  olej z opuncji polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, suchej, dojrzałej, z egzemą i silnymi podrażnieniami po stosowaniu retinoidów, kwasów oraz po nadmiernym opalaniu.;
*  jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
* z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*  jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*  jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.
*  jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała;
jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot;
jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie;
jako olejek pielęgnujący spierzchnięte usta.

arrow down

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.