Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
MASŁO KARITEMASŁO KPANGAN (ZŁOTE KARITE)

MASŁO KOMBO

Cena:   11.70 zł

Nierafinowane Masło kombo pozyskiwane w wyniku mechanicznego tłoczenia nasion drzewa „Pycnanthus Angolensis”. Drzewo Kombo rośnie w zachodniej Afryce (min. W Ghanie) i znane jest również pod nazwą Afrykańskie drzewo muszkatołowe.
Masło Kombo należy do rzadkich i unikalnych tłuszczowych składników kosmetycznych. Charakteryzuje się nieprzeciętnym wyglądem, ma bowiem postać ciemnobrązowej, żelowo-ziarnistej masy tłuszczowej, oraz oryginalnym, przyjemnym ziołowo-korzennym zapachem z lekko owocowymi nutami. Jego barwa i zapach wynikają wyłącznie z obecności roślinnych ekstraktów. Jednak o największej wartości Masła decydują skład kwasów tłuszczowych i licznych substancji aktywnych. Unikalnym składnikiem zawartym w Maśle, od którego pochodzi jego nazwa, jest kwas kombowy. Jest to silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, który odpowiada za stabilność oraz uelastyczniające i przeciwzmarszczkowe działanie Masła. Dzięki zawartości antyoksydantów, Masło kombo charakteryzuje się wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie. Masło posiada także wyjątkowy skład kwasów tłuszczowych, wśród których dominują kwas mirystynowy oraz rzadko spotykany, nienasycony kwas mirystynowo-oleinowy (Omega-5). Kwasy te wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i gojące. Dzięki nim Masło jest stosowane i polecane do wmasowywania w skórę ciała w przypadku bólu mięśni i stawów (np. po intensywnym treningu sportowym) oraz artretyzmu i reumatyzmu. Świetnie sprawdza się również w przypadku suchej, łuszczącej się skóry, z egzemą i podrażnieniami.
Pomimo swej ziarnisto-żelowej struktury Masło kombo bardzo łatwo wmasowuje się w skórę, nadając jej delikatny koloryt opalenizny. Jest to efekt nietrwały, który znika po umyciu skóry.

Właściwości i działanie:
*antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe;
*rozgrzewające i kojące;
*przeciwzapalne i przeciwbólowe;
*antyseptyczne i przeciwgrzybiczne;
*goi podrażnienia i stany zapalne skóry;

Kraj pochodzenia: Ghana
Substancje aktywne: kwas kombowy; kwasy tłuszczowe: mirystynowy, mirystyno-oleinowy; palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy, oleinowy, linolenowy.
Aplikacja: do masażu ciała w przypadku bólów mięśniowych po intensywnym treningu sportowym oraz w artretyzmie i reumatyzmie; do pielęgnacji ciała ze skórą suchą, łuszczącą się i z podrażnieniami; punktowo na wypryski trądzikowe na twarzy i ciele; jako maska na skórę głowy w stanach łojotoku i przy wypadaniu włosów; do rozgrzewającego masażu zziębniętych stóp oraz w przypadku zaburzeń krążenia.
Uwaga!: Masło nie jest polecane jako samodzielny kosmetyk do pielęgnacji okolic oczu oraz całego obszaru twarzy. W przypadku tej części ciała świetnie sprawdzi się natomiast rozcieńczone w innym, dobranym do rodzaju cery, oleju nośnikowym, w stężeniu 10-20%.
Metoda ekstrakcji: tłoczone na zimno, nierafinowane
Sugerowane stężenie: 5-100%
Ciężar właściwy: 0,900 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 g, 100 g, 250 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: MASŁO KOMBO

Nazwa wg INCI: Pycnanthus Angolensis (Kombo) Seed Butter

Opis: nierafinowane masło uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno nasion " Pycnanthus Angolensis".

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                stała
Kolor                             ciemnobrązowy
Zapach                          charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC        0,900 g/ml
Rozpuszczalność              w tłuszczach
Temperatura topnienia       40-45 st. C
Liczba zmydlenia              240-250  mgKOH
Liczba nadtlenkowa         <10

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Pycnanthus Angolensis (Kombo) Seed Butter 100 %

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C14:0 Kwas mirystynowy

73%

C14:1 Kwas mirystyno-oleinowy

15%

C16:0 Kwas palmitynowy

3%

C16:1 Kwas palmityno-oleinowy

0,5%

C18:0 Kwas stearynowy

0,6%

C18:1 Kwas oleinowy

6%

C18:2 Kwas linolowy

0,3%

C20:0 Kwas arachidonowy

11%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 
MASŁO KOMBO 50g 11.07 zł

MASŁO KOMBO 100g 19.86 zł

MASŁO KOMBO 250g 33.78 zł

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.