Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
MASŁO KOMBOMASŁO TUCUMA

MASŁO KPANGAN (ZŁOTE KARITE)

Cena:   24.32 zł

Nierafinowane Masło kpangnan pozyskiwane w wyniku mechanicznego tłoczenia owoców drzewa pomaśli właściwej (łac. "Pentadesma butyracea"), rosnącego na zalesionych brzegach rzek centralnego Togo, w Afryce Zachodniej.
Masło to charakteryzuje się pięknym złocistym kolorem i przyjemnym, lekkim słodko-orzechowym zapachem, a z uwagi na wiele podobieństw (min. zbliżony skład trójglicerydów) do masła karite, bywa nazywane również Złotym Masłem Karite.
Różni się od niego jedynie mniejszą zawartością frakcji niezmydlanej (1.5-1.8%) oraz lepszą wchłanialnością w skórę, dzięki czemu nie pozostawia odczucia nadmiernej tłustości po aplikacji, a skóra staje się jedwabiście miękką i delikatna w dotyku.
Masło zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie postaci kwasu oleinowego (53.6% ) i stearynowego (45.2%). Zawiera również witaminę E, przede wszystkim w postaci beta-tkoferolu oraz fitosterole - głównie stigmasterol (68% całej frakcji).
Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Masło kpangan jest doskonałym emolientem o silnych i długotrwałych właściwościach nawilżających, łagodzących (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzających, zmiękczających oraz rewitalizujących suchą i zniszczoną skórę oraz włosy. 
Jest także bardzo dobrym stabilizatorem emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się) oraz dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego, który wspomaga penetrację przeznaskórkową substancji trudno penetrujących prawidłowo zbudowany cement, jest doskonałym nośnikiem liporozpuszczalnych substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych.

Synonimy: Złote Masło Karite, Masło Painya
Substancje aktywne: nasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, stearynowy, palmitynowy; fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinosterol); witamina E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej i atopowej; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi, maseczki do włosów; balsamy do ciała i preparaty do masażu dla wszystkich rodzajów skóry.
Metoda ekstrakcji: tłoczone na zimno, nierafinowane
Sugerowane stężenie: 5-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.
Ciężar właściwy: 0,900 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 g, 100 g, 250 g

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.