Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
MASŁO KPANGAN (ZŁOTE KARITE)MAZIDŁA ACTIVE-ALOE

MASŁO TUCUMA

Cena:   17.32 zł

Masło Tucuma uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy Astrocaryum tucuma rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Brazylii. 
Masło to charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasów laurynowego (47-48%) i mirystynowego (21-26%) oraz beta karotenu (prowitamina A).
Kwas laurynowy wykazuje wysokie powinowactwo wobec proteinowych struktur włosa. Dzięki niskiej masie cząsteczkowej wnika głęboko i wbudowuje się w naskórek włosów, powodując w efekcie ich intensywną regenerację, wzrost nawilżenia i elastyczności. W wyniku wygładzenia powierzchni włosów ułatwione zostaje rozczesywanie oraz unika się nadmiernego ich tarcia przy czesaniu. W ten sposób chroni się włosy przed postępującymi uszkodzeniami łusek i nie dopuszcza do rozdwajania końcówek. Masło tucuma nałożone w formie odżywki przed umyciem głowy chroni włosy przed działaniem detergentowych środków myjących.
Masło zawiera także bardzo dużo (180-330 g na 100 g masła) prowitaminy A (beta-karoten), która pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A , która pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zmniejszenia TEWL. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.
Masło jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę oraz włosy. Jest także bardzo dobrym stabilizatorem emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się). Masło Tucuma nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu, wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. 
Masło ma przyjemny kawowo-karmelowy aromat.

Substancje aktywne: nasycone kwasy tłuszczowe: laury nowy, mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy; beta -karoten 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej; jako samodzielne mazidło na zrogowaciałe części ciała - łokcie, piety, kolana; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi i oparzeniami słonecznymi; odżywki do włosów; balsamy i masła do ciała; pomadki; jako stabilizator emulsji dla wszystkich rodzajów cer.
Metoda ekstrakcji: tłoczone na zimno, częściowo rafinowane metodami fizycznymi
Sugerowane stężenie: 3-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.
Ciężar właściwy: 0,90 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach 
Temperatura topnienia: 25-37 st. C
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 g, 100


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: MASŁO TUCUMA

Nazwa wg INCI: Astrocaryum Tucuma (Tucuma) Butter

Opis: masło uzyskane w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Astrocaryum tucuma”.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna stała

Kolor beżowy

Zapach charakterystyczny – karmelowo-kakaowy

Ciężar właściwy 20oC 0,90 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   max. 5 mgKOH/g

Liczba jodowa 25 % I

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Astrocaryum Tucuma (Tucuma) Butter 100%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C12:0 Kwas Laurynowy

47,0 – 48,0 %

C14:0 Kwas Mirystynowy

21,0 – 26,0 %

C16:0 Kwas Palmitynowy

6,2,0 – 6,4,0%

C18:1 Kwas Oleinowy

12,0 – 13,0 %

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Damroka  (czwartek, 15 września 2011)
Ocena: 5

Dziękuję za próbkę tego masełka :)rnPo kilku dniach stosowania na dłonie wiem , ze będzie moim ulubionym.Skóra jest miękka i gładka, ma
ładniejszy koloryt.Masełko bardzo dobrze się wchłania. rnI bardzo podoba mi się jego zapach :)


malka200  (niedziela, 09 maja 2010)
Ocena: 1

dla mnie idealne- do rąk i stóp, chyba nawet lepsze niż karite. Zapach dość niemiły, ale to indywidualna kwestia i można się przyzwyczaić,
ale działanie super. Wchłania się dość szybko, zmiękcza i nawilża. Rano łapki mam cud- jak po żadnym kremie. Uzależniłam się :)


malgo  (niedziela, 07 lutego 2010)
Ocena: 5

Przede wszystkim: zniewalający zapach! Nie potrafię go dobrze opisać, ale pachnie mniej wiecej jak karmel, ciasteczka maślane,nawet mi sie trochę
z coca-colą skojarzył :)(ta nuta słodka w napoju, nie kwaśna!); w każdym razie bardzo słodko i przyjemnie. Używałam masło samo na noc, i
przez ten zapach stanowiło przyjemny rytuał wieczorny, do rana całkowicie się wchłania. Działa podobnie jak moje od lat ulubione karite,
pozostawia skórę gładka i miękką.
Do minusów należy fakt, że jest dość twarde, i chwile potrwa zanim się roztopi w dłoniach, ale to
drobnostka.
Dostałam próbkę z mazideł, na pewno kupię duże opakowanie jak zużyje moje zapasy karite.