Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ MORELOWYOLEJ WINOGRONOWY (CHARDONNAY)

OLEJ ŚLIWKOWY

Cena:   11.62 zł

Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wydobytych z wnętrza pestek śliwy domowej zwanej też węgierką (łac. Prunus domestica L.).

Olej śliwkowy jest biolejem o wysokiej użyteczności kosmetycznej z uwagi na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w postaci kwasu oleinowego (70%) i kwasu linolowego (21%) oraz obecność frakcji niezmydlalnej w postaci tokoferoli (witamina E), beta-karotenu i fitosteroli.
NNKT to jeden ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubaża się naturalna bariera ochronna skóry. NNKT odbudowują płaszcz tłuszczowy naskórka i jego fizjologiczne właściwości ochronne.
Kwas oleinowy należy do podstawowej grupy związków naruszających strukturę cementu międzykomórkowego (zmniejsza stopień upakowania jego naturalnych struktur) i dzięki temu wspomaga penetrację przeznaskórkową substancji trudno penetrujących prawidłowo zbudowany cement. Stąd, dzięki swojej znaczącej zdolności penetracyjnej, olej śliwkowy jest doskonałym nośnikiem liporozpuszczalnych substancji aktywnych (np. Q10) zawartych w preparatach kosmetycznych. 
Wysoka zawartość naturalnej witaminy E (głównie w postaci wykazującego najsilniejsze działanie przeciwutleniające alfa tokoferolu oraz gamma tokoferolu) oraz beta-karotenu, czyni z oleju śliwkowego cenny składnik kosmetyczny o właściwościach antoksydacyjnych, przeciwstarzeniowych i regenerujących.
Fitosterole występują natomiast głównie w postaci beta-sitosterolu (85%) i delta 5-awensterolu (7%). Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Olej śliwkowy to olej delikatny, lekki, łatwo rozprowadzalny oraz szybko i głęboko wnikający w skórę, dzięki czemu po aplikacji nie odczuwa się nadmiernej tłustości. Wchłania się idealnie pozostawiając skórę jedwabiście suchą. Czyni ją ponadto miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie.

Olej śliwkowy wyróżnia się na tle innych olejów stosowanych w kosmetyce, niepowtarzalnym i charakterystycznym zapachem z owocową górną nutą i migdałowo-marcepanową nutą serca. Ten przyjemny, bogaty i unikalny zapach czyni z niego bardzo interesujący, o właściwościach aromatyzujących, składnik preparatów kosmetycznych, szczególnie dla osób o wrażliwej i alergicznej cerze nie tolerujących kosmetyków zawierających naturalne (olejki eteryczne) bądź syntetyczne substancje zapachowe. Może również stanowić ciekawy i inspirujący składnik, jako np. olej bazowy lub w połączeniu z innymi olejami bazowymi, pachnideł olejowych i olejków aromatycznych do twarzy i ciała tworzonych z wykorzystaniem naturalnych olejków eterycznych i absolutów.

Olej śliwkowy jest także bardzo cenionym i luksusowym składnikiem potraw kuchni francuskiej i japońskiej. Jego bogaty, migdałowy aromat z marcepanową nutą stanowi inspirację do poszukiwania nowych smaków i aromatów oraz tworzenia, w kombinacji z innymi składnikami, oryginalnych potraw. Jest świetnym i niebanalnym składnikiem marynat (np. do ryb), dressingów do sałatek, sosów vinaigrette, lodów, musów czekoladowych, mufinek. Świetnie komponuje się z takimi owocami jak: truskawki, morele, mirabelki, jabłka i cytryny.

Kraj pochodzenia: Francja
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy; witamina E; beta-karoten; fitosterole (?-sitosterol - 80% tej frakcji, delta 5-awensterol - 7% tej frakcji).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla skóry dojrzałej, wrażliwej i suchej; sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer podrażnionych nadmierną ekspozycja na słońce oraz stosowaniem kwasow i retinoidów; sera i odżywki do włosów; kremy i sera do rąk i paznokci; kremy i sera do stóp; ujędrniające i antycellulitowe balsamy i sera do ciała; pomadki i błyszczyki do ust; olejki aromatyczne do ciała i twarzy
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 5-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej; do 100% w produktach dla cery suchej 
Ciężar właściwy: 0,915 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")
30 g (33 ml), 60 g (66 ml), 120 g (130 ml), 457 g (500 ml).

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ ŚLIWKOWY

Nazwa wg INCI: Prunus Domestica (Plum) seed oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion " Prunus Domestica L.".

Nr CAS: 90082-87-4

Sugerowane % stężenie: 5 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz 
Kolor żółty
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 0,915 g/ml
Rozpuszczalność nierozpuszczalny w wodzie
Liczba kwasowa 0,54 mg/KOH/g
Liczba nadtlenkowa 0,5 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Prunus Domestica (Plum) seed oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

5%

C18:0 Kwas stearynowy

1,4%

C18:1 Kwas oleinowy

70,2%

C18:2 Kwas linolowy

21,6%

Skład frakcji nie zmydlającej się (mg/kg oleju):

alfa-tokoferol

91

beta-tokoferol

2

gamma-tokoferol

634

delta-tokoferol

35


Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

ro.sokalska@gmail.com  (czwartek, 10 listopada 2016)
Ocena: 5

Ten zapach!! Wspaniały również dla mojej trądzikowej skóry. Piękne nawilża i wygladza, jednocześnie nie zapycha porów. Polecam gdy ktoś
zmaga się z leczeniem retinoidami.


jarzab84  (wtorek, 03 maja 2016)
Ocena: 5

mój numer jeden bezapelacyjnie!
nawilża, zmiękcza, wygładza, cudownie pachnie!
nie zapycha porów, wchłania się do matu (mam tłustą
cerę)


Ilons  (wtorek, 29 stycznia 2013)
Ocena: 5

dla mnie rewelacja! król wśród olejków! używam go bezpośrednio na twarz, rano pod makijaż. świetnie wygładza i nawilża twarz. pięknie
marcepanowo pachnie, co odrazu nastraja mnie pozytywnie na cały dzień. dodatkowo kilka kropli dodaje do balsamu lub odżywki do włosów. włosy są
błyszczące i miękkie. zauważyłam, że są mocniejsze. mój hit. nie zamienie go już na żaden inny


sylusia08  (środa, 18 kwietnia 2012)
Ocena: 5

hicior, do olejowania włosów! piękne, mięciusie włoski, olejuję od 4 m-cy różnymi innymi olejami a takiego efektu wcześniej nie było:)


adwena  (poniedziałek, 12 grudnia 2011)
Ocena: 5

moja skóra go uwielbia!ja nie,bo nie cierpię tego zapachu olejku migdałowego,ale kiedy dostałam próbkę,posmarowałam twarz solo,chociaż
wydawałoby się że dla mnie za ciężki(cera mieszana w kierunku tłustej,skłonność do zapychania,naczynek,podrażnień,przesuszeń itd.-cały
pakiet) skóra rano promieniała!taka gładka, nawilżona, matowa- w kremach też widać ten efekt!mam już butlę 120 ml:)


_MORE