Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ ŚLIWKOWYOLEJ Z AMARANTUSA

OLEJ WINOGRONOWY (CHARDONNAY)

Cena:   7.80 zł

Nierafinowany olej winogronowy uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion winorośli właściwej (łac. "Vitis vinifera L.") odmiany Chardonnay. 
Odmiana Chardonnay jest najczęściej sadzonym białym szczepem na świecie. To najważniejszy biały szczep w Burgundii, odgrywa też ważną rolę przy produkcji szampana. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy, takie jak Chablis, Meursault czy Pouilly-Fuissé. W Stanach Zjednoczonych największe uprawy Chardonnay znajdują się w Kalifornii. Amerykańskie wina produkowane z tego szczepu są zazwyczaj delikatne, o owocowym aromacie, starzone w dębowych beczkach nabierają nut waniliowych, karmelowych i maślanych.
Olej zawiera ok. 85% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należący do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (72%) oraz frakcję niezmydlalną w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. 
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian. Olej winogronowy zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. 
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

Olej winogronowy oferowany przez nasz sklep jest olejem doskonałej jakości: nierafinowany i zimnotłoczony (w odróżnieniu od większości olejów winogronowych sprzedawanych w celach spożywczych, które są pozyskiwane metodami chemicznymi i rafinowane) o zielono-złotym kolorze oraz charakterystycznym wspaniałym winogronowo-orzechowym zapachu z niepowtarzalnym ciepłym podtonem wina kalifornijskiego.

Kraj pochodzenia: USA
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, fitosterole (beta-sitosterol - ponad 70% tej frakcji, kampesterol) ; fosfolipidy; witamina E. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; balsamy do ust; kosmetyki pielęgnujące dla dzieci i niemowląt.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany 
Sugerowane stężenie: 1%-100% 
Ciężar właściwy: 0,920 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g(11 ml),  g (32,5 ml),  60 g (65 ml),  120 g (130 ml)


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ WINOGRONOWY (CHARDONNAY)

Nazwa wg INCI: Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Vitis Vinifera L.”.

Nr CAS: 8024-22-4

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor zielono-żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,920 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   1,1 mgKOH/g

Liczba jodowa 135 % I

Liczba nadtlenkowa 2,7 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

9,7%

C18:0 Kwas stearynowy

6,8%

C18:1 Kwas oleinowy

11,5%

C18:2 Kwas linolowy

76%

Zawartość fitosteroli:

Kampesterol 9.7% -12.6%

Stigmasterol 10.7%-12.2%

Beta-sitosterol 72.0%-76.25%

Delta 5 avenasterol 1.9%

Delta 7 stigmosterol 1.2%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

kimotka  (czwartek, 24 czerwca 2010)
Ocena: 3

meh. taki se tam olej. jak bym naprawdę nie miała czego dodać do lotionu to może mój wybór padłby na olej winogronowy. chociaż w sumie po co,
bo są tańsze oleje-zapychacze. rzadko bywa drażniący, ale wchłania się w przykry dla mnie sposób i zatyka.

otrzymałam z jego
duetu z rzepakowym fajną kostkę do włosów i czasem smaruję nim ręce przed pracą w ogródku, bo stoi najbliżej, w kuchni