Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ WINOGRONOWY (CHARDONNAY)OLEJ Z NASION ARONII

OLEJ Z AMARANTUSA

Cena:   10.74 zł

Nierafinowany olej z amarantusa uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Amaranthus cruentus".
Amarantus czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory doceniali już Inkowie i Majowie. Dziś nazywany jest zbożem XXI wieku.
Zawiera wartościowe, łatwo przyswajalne białko, bogate w aminokwasy egzogenne: lizynę i metioninę, witaminy z grupy B oraz znaczną ilość wit. E i A.
Olej amarantusowy jest olejem o wysokiej użyteczności kosmetycznej z uwagi na wysoką zawartość NNKT, a szczególnie kwasu linolowego (LA) - 48,24%, w rzadko spotykanej kombinacji z wysoką zawartością skwalenu - min. 7% oraz frakcją niezmydlalną w postaci tokotrienoli.
NNKT wybitnie zwiększają aktywność podziałową warstwy rozrodczej naskórka, a więc biorą aktywny udział w regeneracji skóry i są niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Stosowane w kremach, balsamach i maściach charakteryzują się dobrą wchłanialnością i właściwościami antyalergicznymi.
Kwas linolowy odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry, stanowi składnik cementu międzykomórkowego warstwy rogowej i jest prekursorem prostoglandyn. Ponadto w większości zostaje wbudowany w fosfolipidy błon komórkowych i ceramid typu 1, który odpowiada za właściwa budowę cementu międzykomórkowego.
Skwalen, w ilosci 10%-15%, obecny jest w sebum - ochronnej wydzielinie gruczołów skórnych, a jego niedobór objawia się nadmiernym wysuszeniem skóry, szorstkością i przedwczesnym starzeniem.
Stanowi ochronę dla skóry owłosionej i nieowłosionej, zapewnia jej miękkość, elastyczność i odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność owłosienia. Chroni przed bakteriami, grzybami, wirusami, promieniowaniem UV, chemikaliami. Jest ponadto przeciwutleniaczem, reguluje parowanie wody z powierzchni ciała, ułatwia transport transpidermalny wody i substancji w niej rozpuszczonych, przyspiesza gojenie się ran, działa nawilżająco, natłuszczająco, wygładzająco, tonizująco. Zmniejsza opuchlizny, łagodzi stany zapalne stawów i skóry.
Skwalen ulega w skórze przekształceniu w cholesterol, który jest ważnym składnikiem cementu międzykomórkowego i sebum. Niedobór cholesterolu w skórze prowadzi do jej nadmiernego wysuszenia, szorstkości, przedwczesnego starzenia się.
Tokotrienole chronią przed promieniowaniem UV, działają antyalergicznie i przeciwzapalnie.
Olej amarantusowy jest doskonałym emolientem stosowanym w pielęgnacji skóry podrażnionej, atopowej, przesuszonej, nadmiernie łuszczącej się i trądzikowej.
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; skwalen; witamina E. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej.
Sugerowane stężenie: 1-100% 
Ciężar właściwy: 0,920 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Uwaga! Przechowywanie w chłodnym miejscu może powodować pojawienie się mlecznej zawiesiny, nie ma to jednak wpływu na jakość produktu.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

10 g (11 ml),  30 g (33 ml),  60 g (66 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ AMARANTUSOWY

Nazwa wg INCI: Amaranth Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Amaranthus cruentus”.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny, słaby

Ciężar właściwy 20oC 0,92 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   max. 0,95 mgKOH/g

Liczba nadtlenkowa max. 2,4 meqO2/kg

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Amarant Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox T-50 (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

20,49%

C16:0 Kwas stearynowy

4,51 %

C18:1 Kwas oleinowy

26,76 %

C18:2 Kwas linolowy

48,24 %

Zawartość skwalenu:

Nie mniej niż 70 mg w 1 g oleju

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Uwaga! Przechowywanie w chłodnym miejscu może powodować pojawienie się mlecznej zawiesiny, nie ma to jednak wpływu na jakość produktu.

 

 

Recenzje klientów:

malinowa  (niedziela, 08 listopada 2009)
Ocena: 5

Uwielbiam olej z amarantusa.
Dość wolno się wchłania, pozostawia na skórze delikatny filmik ale nic to, biorąc pod uwagę super
nawilżenie i wygładzenie skóry, dobry na przesusz, rogowacenia i wszelkie podrażnienia.



chomik  (czwartek, 17 stycznia 2008)
Ocena: 5

To ja go proponuję koronować :) Świetny w każdym calu! Jestem posiadaczka suchej cery i ten olej jak żaden inny do tej pory - pasuje mi idealnie.
Ładnie się wchłania, świetnie chroni i nawilża. Spisuje sie na medal stosowany zarówno solo jak i pod krem - nie mam się do czego przyczepić.


marianna  (wtorek, 30 października 2007)
Ocena: 5

Niekoronowany król :) Mimo, że nie jest ideałem pod względem użytkowym - to co potrafi zrobić z moja cerą plasuje go w pierwszej trójce
najlepszych olejów jakich używam.

Używam go tylko i wyłącznie solo albo ewentualnie w jakimś "ekspresowym" zastosowaniu
na twarz.

Najczęściej w czasie kąpieli. Potem mam skórę jak aksamit, nawilżona ,odzywiona, złagodzone ewentualne
podrażnienia...

Nakładając go w trakcie kąpieli unikam pewnych niedogodności o których wspomniałam na początku. Olej z
amarantusa na mojej skórze wchłania się dosyć ciężko, pozostawia tłustą warstewkę z którą nie wiadomo co zrobić...a użyty na rozgrzaną
skórę w ciepłej łazience wchłania się bez "fochów".