Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION CZERWONEJ MALINYOLEJ Z NASION TRUSKAWKI

OLEJ Z NASION DZIKIEJ RÓŻY

Cena:   16.27 zł


Nierafinowany olej z dzikiej róży uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion dzikiej róży "Rosa canina".
Dzika róża jest krzewem występującym na całym terenie Europy oraz w Azji, Afryce i Ameryce. W Polsce rośnie pospolicie na brzegach lasów, w pobliżu siedlisk ludzkich, na miedzach, leśnych przydrożach, na słonecznych zboczach. Do celów spożywczych i leczniczych wykorzystywane są owoce, płatki kwiatów oraz nasiona, z których wytłacza się bardzo cenny i unikalny olej.
Olej z dzikiej róży charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): linolowego (41-50%) i alfa-linolenowego (26 – 37%) oraz beta karotenu, i witaminy E. Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi.
Olej z dzikiej róży to wyjątkowy olej charakteryzujący się wysoką zawartością antyoksydantu w postaci beta-karotenu. Beta-karoten, czyli prowitamina A pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A, która pełni przede wszystkim funkcje regulacyjne i pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zachowania prawidłowego nawilżenia. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju z dzikiej róży , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.

Kraj pochodzenia: Polska
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (41,0–50,0%),
alfa-linolenowy (26,0–37,0%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; karotenoidy; witamina E.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi; balsamy i sera do ciała redukujące rozstępy; odżywki do włosów.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z NASION DZIKIEJ RÓŻY

Nazwa wg INCI: Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion "Rosa canina.".

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz
Kolor pomarańczowy
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 0,92 g/ml
Rozpuszczalność nierozpuszczalny w wodzie
Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0
Liczba kwasowa max. 0,5 mgKOH/g
Liczba jodowa 177,0 % I
Liczba zmydlenia 185,0 – 195,0 mgKOH
Liczba nadtlenkowa 2,1 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy 3,93%
C18:0 Kwas Stearynowy 1,96 %
C18:1 Kwas Oleinowy 15,13 %
C18:2 Kwas Linolowy 44,02 %
C18:3 Kwas Linolenowy 33,9 %
Inne 1,87 %

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.


 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.