Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION DZIKIEJ RÓŻYOLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO

OLEJ Z NASION TRUSKAWKI

Cena:   8.50 zł

Nierafinowany i niefiltrowany olej z nasion truskawki uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion truskawki (łac. „Fragaria ananassa”).
Olej z nasion truskawki (ang. Strawberry Seed Oil) należy do nowej grupy bardzo interesujących i cennych olejów o zastosowaniu kosmetycznym i spożywczym, uzyskiwanych z nasion owoców jagodowych. Do grupy tej zaliczane są również: olej żurawinowy, olej z nasion czarnej maliny, olej borówkowy, olej z nasion czerwonej maliny i olej jeżynowy. Oleje te zyskują na znaczeniu jako kosmeceutyki i suplementy diety z powodu bogatej i unikalnej zawartości cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oleje te należą do bardzo stabilnych, czyli odpornych na jełczenie (szczególnie olej żurawinowy i oleje malinowe) oraz są bardzo ważnym i nowoczesnym składnikiem antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.
Olej z nasion truskawki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością (74%) Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): linolowego (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 (45%) i alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3 (29%). Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi. 
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu. Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z nasion truskawki zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami– łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Olej zawiera ponadto witaminę E w postaci głównie gamma-tokoferolu i tokotrienoli, oraz flawonoidy. Dzięki tym składnikom olej z nasion truskawki charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia (np. rumień po nadmiernej ekspozycji na słońce) i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
Olej z nasion truskawki charakteryzuje się lekką konsystencją oraz niepowtarzalnym, świeżym i słodkim aromatem charakterystycznym dla owoców truskawki.
Ten przyjemny i unikalny dla olejów zapach czyni z niego inspirujący składnik, jako np. olej bazowy lub w połączeniu z innymi olejami bazowymi, pachnideł olejowych i olejków aromatycznych do twarzy i ciała tworzonych z wykorzystaniem naturalnych olejków eterycznych i absolutów. 

Kraj pochodzenia: Polska
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; flawonoidy. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany (tzw. crude oil)
Sugerowane stężenie: 2%-100% w tym: do 20% w produktach dla cery tłustej i trądzikowej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej. 
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g , 60 g, 120 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejek do twarzy 1% koenzymu Q10

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: HYDROMANIL

Nazwa wg INCI: Aqua (Water); Propylene Glycol; Glycerin; Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum; Caesalpinia Spinosa Gum

Opis: trójwymiarowa koloidalna matryca polisacharydowa z drzewa Tara ("Caesalpinia spinosa (Mol.) O.Kuntze.".), zawierająca, pozyskiwane drogą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej, oligosacharydy.

Nr CAS: 7732-18-5; 57-55-6; 56-81-5; ---; 39300-88-4

Sugerowane % stężenie: 2-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna opalizująca, lepka ciecz

Kolor jasno-żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1,110 g/ml

Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie i glikolu propylenowym

pH 5,9

Bakterie tlenowe max. 100 cfu/g

Drożdze i pleśnie max. 10 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) 50 - 70 %

Propylene Glycol 14 – 22%

Glycerin 10 - 16%

Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum 5 – 7%

Caesalpinia Spinosa Gum 1,0 - 2,0%

Konserwanty:

Phenonip 0,5 %

DANE DODATKOWE

Zawartość oligosacharydów: 5-7%

Stabilność:

Lepkość produkty może pod wpływem niskiej bądź wysokiej temperatury ulec zmianie, nie ma to jednak wpływu na jego właściwości użytkowe.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

 

Recenzje klientów:

malenako  (czwartek, 22 maja 2014)
Ocena: 5

Jeden z ulubiencow. Pieknie pachnie, jest lekki, delikatny, swietnie poprawia koloryt, nie zapycha. Uzywam razem z zelem HA.


pat.eng  (piątek, 13 września 2013)
Ocena: 5

Ładny zapach. Olejek stosuję zazwyczaj rano - mieszam na dłoni z kroplą maceratu z marchwi i kroplą ekstensyny. Mieszanka ta cudownie wygładza
twarz i nadaje ładnego koloru (tylko nie wolno przesadzić z marchwią, żeby nie być pomarańczowym:) Solo też się dobrze sprawdza.


lavenda  (piątek, 23 sierpnia 2013)
Ocena: 5

Cudowny olejek. Ładnie pachnie i poprawia koloryt twarzy, nawilża, wygładza, zmiękcza, "ożywia". Najlepszy olejek, jakiego używałam!
(cera mieszana, 30+)


renjul  (środa, 06 marca 2013)
Ocena: 5

Rewelacja - piękny zapach i doskonały delikatny olej. Nie zapycha. Dobrze się wchłania. Gorąco polecam :)


myszka2020  (poniedziałek, 31 października 2011)
Ocena: 5

Zapach faktycznie piękny, lubię go używać rano - buzia gładziutka, zmiękczona, nawilżona, jaśniejsza, ładniejsza. Dodaję kroplę żelu
hialuronowego i 3-4 krople oleju, stosuję też na szyję.


_MORE