Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ Z WIESIOŁKAOLEJOWY EKSTRAKT Z ROZMARYNU

OLEJ Z ZIELONEJ KAWY

Cena:   13.49 zł

Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno zielonych ziaren owoców kawy z rodzaju Coffea arabica. 
Zielona (tj. nie palona) kawa zawdzięcza swoją nazwę kolorowi ziaren. Kawa palona ma o wiele lepszy smak niż surowa - aromat zielonej kawy zawiera ok. 25 związków aromatyczno-smakowych, a kawa po upaleniu - aż ok. 700. Jednak podczas procesu palenia kawy, ilość cennych antyoksydantów ulega znacznemu obniżeniu, dlatego olej pozyskiwany z zielonej kawy jest bardziej wartościowy i wykazuje tak silne działanie antyoksydacyjne.
Olej z zielonej kawy należy do nowej grupy bardzo interesujących i cennych olejów o zastosowaniu kosmetycznym i spożywczym. Olej ten zyskał na znaczeniu jako kosmeceutyk i suplement diety z powodu bogatej i unikalnej zawartości cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, fitosteroli oraz esencjonalnych kwasów tłuszczowych, głównie w postaci kwasu linolowego. Olej jest bardzo ważnym i nowoczesnym składnikiem antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.
Olej charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością frakcji niezmydlającej w postaci fitosteroli (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, delta-7-stigmasterol, delta-5-avenasterol), witaminy E oraz wysoką zdolnością zatrzymywania wilgoci w skórze. Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco. Beta-sitosterol normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników.
Kwas linolowy, obecny w oleju w dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z zielonej kawy zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Dzięki tym składnikom olej z zielonej kawy charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antyoksydacyjną, przeciwzapalną i przeciwzmarszczkową. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry suchej, podrażnionej (np. kuracjami antytradzikowymi i kuracjami retinoidami) i trądzikowej. Cera staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia (np. rumień po nadmiernej ekspozycji na słońce) i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
Olej charakteryzuje się intensywnym, świeżym, lekko ziołowym i z delikatnym podtonem kawy zapachem oraz, pomimo gęstej i treściwej konsystencji, dobrze wchłania się w skórę, nie pozostawiając nadmiernego uczucia tłustości. 

Kraj pochodzenia: Brazylia
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, delta-7-stigmasterol, delta-5-avenasterol); witamina E; dwuterpeny
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; sera i kremy pod oczy
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 5-30%
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g (5,45 ml), 10 g (10,9 ml), 30 g (32,61 ml), 60 g (65,22 ml)

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z ZIELONEJ KAWY

Nazwa wg INCI: Coffea Arabica (Green Coffee) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno zielonych nasion "Coffea Arabica".

Sugerowane % stężenie: 5-30

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna               ciecz 
Kolor                             zielono-brązowy
Zapach     `                    charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC     0,92 g/ml
Rozpuszczalność             nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa         max 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)     mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Coffea Arabica (Green Coffee) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR - mocno rozpuszczalny
WR - wolno rozpuszczalny
R - rozpuszczalny
TR - trochę rozpuszczalny
SR - słabo rozpuszczalny
BSR - bardzo słabo rozpuszczalny
N - nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

40%

C16:0 Kwas stearynowy

8,0%

C18:1 Kwas oleinowy

8%

C18:2 Kwas linolowy

38%

C22:0 Kwas behenowy

1%

Zawartość fitosteroli:
* Beta-Sitosterol: 43.8%
* Stigmasterol: 22.6%
* Campesterol: 14.4%
* Delta 7 Stigmasterol: 4.5%
* Delta 5 Avenasterol: 3.7%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Rosalilia  (piątek, 10 sierpnia 2012)
Ocena: 5

Olej jest znakomity, dodaje go do kremów dla skóry dojrzalej , świetny pod oczy -szybko rozprawia się z porannymi cieniami , dodatkowym atutem
jest wspaniały zapach oraz bark tłustego filmu na skórze po aplikacji . rnNie podrażnia , zmniejsza zaskórniki, świetnie komponuje się z
mleczkiem winogronowym oraz maceratem z alg


korairobin  (piątek, 29 lipca 2011)
Ocena: 5

Uwielbiam ten olej,rnużywam go w połączeniu z ekstraktem z pine bark, który nie pachnie zbyt przyjemnie. Olej ten całkowicie niweluje zapach tego
estraktu, kremik ma czekoladowy kolor( pochodzący od pine bark) i pięknie pachnie kawą.rnOlej warty swej ceny.