Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NAKRĘTKANATURALNY EKOLOGICZNY OLEJEK LAWENDOWY

NATURALNY BALSAM COPAIBA

Cena:   7.56 zł

Naturalny Balsam Copaiba jest pozyskiwany z drzewa Copaiba, które rośnie w tropikalnych lasach Brazylii, Argentyny, Boliwii, Gujany, Kolombii, Peru i Wenezueli. Poprzez nacięcia pnia drzewa wypływa do bambusowych tub gromadząca się w nim gęsta oleożywica (z 1 drzewa ok. 40 litrów), która zostaje następnie poddana destylacji w celu uzyskania płynnego olejku eterycznego. W lasach Amazonii występuje kilka gatunków drzew z rodzaju Copaifera, jednak olejkiem najbardziej cenionym w kosmetyce i farmacji, jest pozyskiwany z gatunku Copaifera officinalis. Balsam Copaiba jest od wieków stosowany przez rdzennych mieszkańców Amazonii w stanach podrażnienia lub infekcji skóry oraz w takich chorobach jak artretyzm, egzema, rzeżączka, opryszczka, wrzody, łuszczyca, kiła. 
Do Europy balsam Copaiba przywędrował w I poł. XVII wieku wraz z Jezuitami wracającymi z Nowego Świata - stąd jego synonimiczna nazwa "Balsam Jezuitów" - i był używany do leczenia bronchitu i hemoroidów.
O szerokim zastosowaniu olejku, zarówno w aromaterapii jak i kosmetyce, decyduje bogactwo obecnych w jego oleożywicy substancji aktywnych, a wśród nich kwasu kopainowego, kopalowego oraz parakopainowego, a także seskwiterpenów, do których należą np. humulen, kariofilen, karioazulen lub oksydokariofilen.
W przemyśle perfumeryjnym jest ceniony jako fiksator, czyli utrwalacz zapachu w kompozycjach zapachowych.

Piśmiennictwo:

Phytochemical and antioedematogenic studies of commercial copaiba oils available in Brazil.
Anti-inflammatory activity of oleoresin from Brazilian Copaifera.

Characterization of the bactericidal activity of the natural diterpene kaurenoic acid.
Investigation on the wound healing activity of oleo-resin from Copaifera langsdorffi in rats.

Nazwa botaniczna: Copaifera officinalis
Synonimy: Copahu Balsam, Copaiva, Maracaibo Balsam, Para Balsam, Balsam Jezuitów
Pochodzenie: Brazylia
Metoda uprawy: zbiór z dziko rosnących drzew
Użyta część rośliny: oleo-żywica
Otrzymywanie: destylacja
Kolor: jasno-żółty
Zapach: słodki, balsamiczno-pieprzowo-ziemny 
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta bazy (podstawy)
Konsystencja: płynna
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Harmonia zapachów: olejki korzenne, kwiatowe i orientalne, np. ylang ylang, wanilia, jaśmin, kadzidłowiec, sandałowiec, róża.
Właściwości: antybakteryjny, antyseptyczny, przeciwzapalny, relaksujący, gojący, łagodzący podrażnienia, przeciwłupieżowy, wspomagajacy leczenie grzybicy paznokci, pielęgnujący skórę z egzemą i łuszczycą.
Zastosowanie: dla cer ze stanami zapalnym, podrażnieniami i trądzikiem; jako emolient dla wszystkich rodzajów cer; jako fiksator czyli utrwalacz zapachu kompozycji zapachowych w perfumach.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: olejki myjące; szampony i żele myjące; mleczka do demakijażu; odżywki do włosów; sera i kremy do twarzy; olejki do masażu całego ciała.
Zalecane stężenie: sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała i olejki do masażu: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml; szampony i żele myjące: 1%
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień. Zastosowany w zbyt dużych dawkach może spowodować wymioty i biegunkę.
Uwagi: olejek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejek do twarzy 2% BHA

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: BALSAM COPAIBA

Nazwa wg INCI: Copaifera officinalis (Balsam Copaiba) Resin

Opis: destylat oleożywicy uzyskanej z drzewa Copaifera officinalis

Nr CAS: 8001-61-4

Sugerowane % stężenie: 0,5-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor jasnożółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,943 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Copaifera officinalis (Balsam Copaiba) Resin 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


 

Recenzje klientów:

aurita  (piątek, 17 stycznia 2014)
Ocena: 3

Jak większość olejków eterycznych polecanych do skóry ten jest antyseptyczny i przeciwzapalny.rnZapach jest raczej mało intensywny, niestety
pośledniej urody - pachnie pomidorem, który przeleżał 2 dni w kanapce. Dlatego używam copaiby z innymi olejkami (np. rumiankowym), żeby
przykryć ten nieciekawy aromat.


multicolor  (czwartek, 21 lipca 2011)
Ocena: 1

Dla mnie najlepszy jako utrwalacz do perfum takich firm które nie dodają piżma i ambry w recepturach.Np Ive Rocher po dodaniu kilku kropli
trzymają się 3 razy dłużej.Zapach prawie się nie zmienia-polecam.rn


carolinascotties  (wtorek, 16 listopada 2010)
Ocena: 5

W moich mazidlowych zbiorach Copaiba jest juz dlugo - stosuje go rzadko, lecz z duzym powodzeniem. Doskonale radzi sobie z podraznieniami - zadowoli
posiadaczki wymagajacej i kaprysnej skory. Sprawdza sie rowniez w walce z opryszczka!


Kwiat_Mody  (sobota, 06 listopada 2010)
Ocena: 5

W sumie w to nie bardzo wierzyłam, ale z powodu świetnych recenzji zdecydowałam się spróbować. Wczoraj wieczorem zmoczyłam wacik hydrolatem i
nakapałam 5 kropli balsamu copaiba i przetarłam tym wacikiem twarz jak tonikiem. Dzisiaj rano miałam taką gładką buzię, że nie chciało mi
się w to wierzyć! Większość pryszczy zniknęła i nawet ślady po wygniataniu są dużo mniejsze. Tak bardzo mnie to zaskoczyło, że zaczęłam
czytać o tym więcej i odkryłam inne lecznicze właściwości copaiby. Dzisiaj zamierzam podać mojemu mężowi 5 kropli w łyżce miodu. Mąż
cierpi na Crohna.


aga.gs  (piątek, 02 października 2009)
Ocena: 5

Rewelacyjny! Czasem na dłoniach pojawia mi się uczulenie po detergentach w postaci drobnych i swędzacych krostek, jednak jak zastosuje olejek
uczulenie znika, polecam wszystkim na podobne problemy, do tej pory nic tak na mnie nie działało!


_MORE