Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK CEDROWYNATURALNY OLEJEK CYPRYSOWY

NATURALNY OLEJEK CYNAMONOWY Z KORY

Cena:   7.47 zł

Olejek cynamonowy z kory pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego (łac. " Cinnamonum zeylanicum"). Cynamonowce są wiecznie zielonymi drzewami wysokości 10-15 m uprawianymi w regionach tropikalnych: na Cejlonie, Madagaskarze, na południu Indii, Martynice, Jamajce, Seszelach, Antylach i w Brazylii. Na Cejlonie drzewa cynamonowe mają specyficzne warunki wzrostu, otrzymywany z nich cynamon i olejek cynamonowy są uważane za produkty wyjątkowej jakości. Plantacje sięgają do wysokości 2000 m n.p.m. Zbiory prowadzone są w porze deszczowej, kiedy kora daje się łatwo oddzielić od drewna. Ze ściętych, pozbawionych liści gałązek zdejmuje się korę, którą pozostawia się na kilka dni do fermentacji. Następnie zeskrobuje się z niej wierzchnią warstwę korka, tnie na kawałki odpowiedniej długości i suszy na przemian w słońcu i cieniu. W czasie suszenia kora zmienia barwę z białej na ciemnożółtą, a jej brzegi podwijają się z obu stron, tworząc rurki. Do destylacji olejku przeznacza się gorsze ścinki i odpadki ze ścinania, które nie nadają się do produkcji lasek cynamonu.
Najstarsze dane o cynamonowcach pochodzą sprzed 5000 lat. Korę cynamonową znali Chińczycy, starożytni Egipcjanie, Fenicjanie i Izraelici. Była wówczas tak cenna jak złoto, przechowywano ją w królewskich skarbcach. Służyła do wyrobu kadzideł, kosztownych wonnych olejków i maści, a w Egipcie do balsamowania zwłok. W średniowieczu cynamon był używany jako lek. W czasie epidemii noszono gałki z wonnościami oraz kadzono w domach trociczkami cynamonowymi, aby uchronić się przed morowym powietrzem.
Obecnie kora cynamonowca jest wykorzystywana głównie jako przyprawa korzenna poprawiająca przyswajanie pokarmów, łagodnie pobudzająca apetyt, działająca wiatropędnie oraz łagodząca nudności i wzdęcia.

Olejek cynamonowy jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Ma silne właściwości rozgrzewające i ściągające oraz jest cennym składnikiem preparatów przeciwreumatycznych i na kurzajki.
Olejek cynamonowy znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym do aromatyzowania leków, w przemyśle kosmetycznym, tytoniowym do aromatyzowania tytoniu oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jest ważnym składnikiem orientalnych kompozycji perfumeryjnych. Łączony z goździkiem, różą, jaśminem, irysem, magnolią, orchideą, brzoskwinią, ylang stanowi korzenno-kwiatową nutę główną kompozycji damskich. W kompozycjach orientalnych męskich cynamon jest składnikiem nuty głównej korzennej (z goździkiem, jaśminem, geranium, heliotropiną), kwiatowo-korzennej (z goździkiem, różą, jaśminem, konwalią, ylang), korzenno-drzewnej ( z goździkiem, drzewem cedrowym, sandałowym, paczuli, jaśminem, geranium). W kompozycjach fougere i chypre cynamon jest dodatkiem wzbogacającym nutę podstawową w element orientalny.
Olejek cynamonowyw dużych ilościach obecny jest m. in. w perfumach: Comptoir Sud Pacifique Vanille Cannelle, Givenchy Organza Indecence, Demeter Cinnamon Bun, Comme des Garcons Cinnamon, Serge Lutens Rousse. 
We wszystkich produktach mających kontakt ze skórą IFRA ogranicza zawartość olejku cynamonowego do 1% ze względu na drażniące działanie na skórę. W pozostałych produktach, np. odświeżaczach powietrza, preparatach maskujących zapach dopuszczalna zawartość wynosi 5%.
Olejek cynamonowy z kory ma silne działanie i nie należy stosować więcej niż 2 krople na zabieg. Osoby o wrażliwej skórze, przed użyciem mieszanek z olejkiem, powinny przeprowadzić następujący 12-godzinny test na podrażnienie: krople olejku lub mieszanki rozpuścić w łyżce oleju roślinnego i wetrzeć w skórę za uchem albo na mostku. Jeżeli w ciągu tego czasu nie pojawi się czerwony odczyn, swędzenie lub pieczenie, olejek można stosować.


Piśmiennictwo:

Julia Lawless - "The illustrated encyclopedia of Essential Oils"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Aromaterpia dla każdego"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Podstawy perfumerii"
J. Góra, A. Lis - "Najcenniejsze olejki eteryczne"

Nazwa botaniczna: Cinnamomum zeylanicum

Nazwa angielska: Cinnamon Bark Oil

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Metoda uprawy: zbiór z plantacji

Użyta część rośliny: kora

Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: aldehyd cynamonowy, eugenol, octan cynamonylu
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.

Kolor: żółty

Zapach: korzenny, słodki, ciepły

Intensywność zapachu: mocny

Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)

Harmonia zapachów: kadzidło, pomarańcza, mandarynka, benzoe, goździk, imbir, tonka, wanilia, cedr, lawenda, kanarecznik, ylang ylang i inne kwiatowe nuty

Konsystencja: rzadka

Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, przeciwzapalny, przeciwbólowy, rozgrzewąjący, stymulujący, łagodny afrodyzjak

Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, przeziębieniach, grypie, infekcjach wirusowych, zapaleniu gardła, kaszlu, zaburzeniach w krążeniu, migrena, bóle głowy

Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze zmianami skórnymi, szczególnie kurzajkami

Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała

Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 2 krople na 10 ml; 4 krople na 25 ml; 16 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 2 krople;
kompres: 2 krople na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2 krople na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 10 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Uwaga! Olejek cynamonowy z kory ma silne działanie i nie należy stosować więcej niż 2 krople na zabieg.

Bezpieczeństwo użytkowania: olejek jest alergenem, i może powodować podrażnienie skóry. 
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
2 g,  5 g, 10 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: NATURALNY OLEJEK CYNAMONOWY Z KORY

Nazwa wg INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Oil

Opis: naturalny olejek eteryczny uzyskany w wyniku destylacji parą wodną kory cynamonowca cejlońskiego ("Cinnamonum Zeylanicum" L.).

Nr CAS: 8015-91-6

Sugerowane % stężenie: 0,5-1

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

ciecz

Kolor

żółty

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC

1.011 – 1.031 g/ml

Współczynnik refrakcji

1.525 – 1.600 @ 20°C

Skręcalność

-2.0 – +2.0

Rozpuszczalność

w tłuszczach i alkoholu etylowym

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Cinnamonum Zeylanicum (Cinnamon) Oil 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
olejek jest alergenem, i może powodować podrażnienie skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.