Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK CYPRYSOWYNATURALNY OLEJEK CYTRYNOWEGO DRZEWA HERBACIANEGO
NATURALNY OLEJEK CYTRONELOWY (Java)

NATURALNY OLEJEK CYTRONELOWY (Java)

Cena:   5.33 zł


Naturalny olejek cytronelowy uzyskany w wyniku destylacji parą wodną ziela palczatki szczetnej (łac. Cymbopogon nardus).
Palczatka szczetna jest wieloletnią trawą, która osiąga wysokość 2 metrów. Nie występuje w stanie dzikim, jest natomiast uprawiana w Indonezji, Chinach, Indiach, Afryce, Ameryce środkowej i Południowej. wyróżnia się dwa typy oleju cytronelowego: Ceylon i Java.Olejek typu Java ze względu na swoją lepszą wydajność, a także znacznie wyższą jakość jest znacznie bardziej ceniony w aromaterapii.
Jawajski olejek cytronelowy ma wielorakie zastosowanie. Przede wszystkim jest bardzo popularnym i bardzo dobrym środkiem owadobójczym przeciw komarom oraz kleszczom. Wykazuje także silne właściwości przeciwgrzybiczne i w związku z tym polecany jest do rozpylania w bibliotekach i muzeach w celu ochrony eksponatów przed grzybami.

Nazwa botaniczna: Cymbopogon nardus
Nazwa angielska: Citronella oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: ziele
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: cytronellal, geraniol, cytronelol, octan cytronellilu, octan geranylu, elemol
Kolor: jasno żółty
Zapach: świeży, słodki, cytrusowo-kwiatowy z nutą drzewną
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów: geranium, cytryna, pomarańcza, cedr, sosna
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: dezynfekujący, antybakteryjny, przeciwgrzybiczy, rozkurczowy, napotny, przeciwgorączkowy, moczopędny, przeciwrobacze, insektobójcze, antystresowe.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany przy napięciach nerwowych, bólach głowy, migrenach, stanach lękowych, apatii, w okresie menopauzy, bólach reumatycznych, przeziębieniach, grypie, infekcjach bakteryjnych i wirusowych.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, wysypce, wrzodach, liszajach, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, nadmiernej potliwości.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie:
- sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
- kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
- kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
- masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30g, 50g


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.