Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK CYPRYSOWYNATURALNY OLEJEK DRZEWA HERBACIANEGO

NATURALNY OLEJEK CYTRYNOWEGO DRZEWA HERBACIANEGO

Cena:   16.80 zł


Naturalny olejek cytrynowego drzewa herbacianego uzyskany w wyniku destylacji parą wodną świeżych liści cytrynowego drzewa herbacianego (łac. Leptospermum Petersonii).
Cytrynowe drzewo herbaciane jest kuzynem  drzewa herbacianego, z którego pozyskuje się bardziej znany olejek drzewa herbacianego (Tea tree oil). Obydwa drzewa rosną w ciepłym klimacie Australii i Afryki. Nazwa „drzewo herbaciane'” została im nadana przez Kapitana Cooka i innych brytyjskich kolonizatorów Australii, którzy na wzór Aborygenów używali listków do parzenia aromatycznego napoju zastępującego herbatę.
Olejki eteryczne otrzymywane z obu drzew herbacianych mają bardzo podobne właściwości, lecz różni je zapach. Olejek z cytrynowego drzewa herbacianego charakteryzuje się -w odróżnieniu od kamforowego ostrego zapachu drzewa herbacianego - świeżym, cytrusowym i przyjemnym aromatem.

Nazwa botaniczna: Leptospermum Petersonii
Nazwa angielska: Lemon Tea Tree oil
Kraj pochodzenia: Australia
Metoda uprawy: zbiór dziko rosnących drzew
Użyta część rośliny: liście
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: geranial, citronellal, nerol, citronellol, linalol, geraniol, myrcen, alfa, beta pinen, alfa-terpineol
Kolor: jasno-żółty
Zapach: cytrynowo - ziołowy, świeży, czysty, znacznie przyjemniejszy niż zapach olejku drzewa herbacianego (Tea Tree Oil)
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: cynamon, goździk, cyprys, eukaliptus, geranium, jałowiec, lawenda, mięta, rozmaryn, olejki cytrusowe
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, łagodzące i przeciwzapalne, relaksujące, uspokajające.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach napięć nerwowych, depresji, stanach lękowych, reumatyzmie, trądziku i stanach zapalnych skóry.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, owrzodzeniami, oparzeniami,  przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, łupieżem
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 100 ml;
szampony i żele myjące: 0,1 - 1%
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 1 kropla na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 3-5 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

 

Recenzje klientów:

kasiaanna10@o2.pl  (środa, 29 kwietnia 2009)
Ocena: 5

Piękny zapach, mocno cytrusowy, wyrazisty, bez żadnych zbędnych nut. To dobrze że ten produkt się pojawił, dla wielbicielek tego zapachu
rewelacja.Olejek jest doskonałej jakości.