Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK DRZEWA HERBACIANEGONATURALNY OLEJEK GERANIOWY

NATURALNY OLEJEK DRZEWA RÓŻANEGO

Cena:   8.27 zł

Naturalny olejek drzewa różanego uzyskany w wyniku destylacji rozdrobnionego na wióry drewna brazylijskiej odmiany drzewa różanego (łac. " Aniba rosaeodora var. amazonica Ducke").
Drewno jest powszechnie używane do wyrobu mebli i bibelotów.
Olejek jest szeroko stosowany w perfumerii w kompozycjach damskich i męskich ze względu na piękną egzotyczną kwiatową i  świeżą nutę przypominającą nieco zapach róży.
W kompozycjach damskich najczęściej łączony jest z olejkami cytrusowymi, olejkiem neroli i olejkami korzennymi. W męskich wodach toaletowych jest częstym składnikiem górnej lub środkowej nuty w kompozycjach cytrusowych, lawendowych, korzennych, chypre i fougere.

W kosmetyce polecany jest szczególnie dla cery tłustej, przedwcześnie starzejącej się oraz suchej wrażliwej.
W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Piśmiennictwo:

Julia Lawless - "The illustrated encyclopedia of Essential Oils"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Aromaterpia dla każdego"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Podstawy perfumerii"
J. Góra, A. Lis - "Najcenniejsze olejki eteryczne"

Nazwa botaniczna: Aniba rosaeodora
Nazwa angielska: Rosewood oil
Kraj pochodzenia: Brazylia
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: drewno
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: linalol (do 90%)
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: bezbarwny lub jasnożółty
Zapach: korzenno-drzewno-kwiatowy z nutami kamfory i gałki muszkatołowej
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: świetnie komponuje się z większością olejków, a szczególnie z cytrusowymi, drzewnymi (sandałowy, cedrowy)i kwiatowymi (róża, ylang, gardenia, lotos, neroli).
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: przeciwdepresyjny, uspokajający, tonizujący, łagodnie przeciwbólowy, antybakteryjny, antykonwulsyjny. Korzystnie wpływa na rozchwiany system nerwowy oraz system immunologiczny.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach depresji, apatii, wzmożonego stresu, chorobliwych zmianach nastroju, uporczywych bólach głowy typu migrenowego. Polecany jest do inhalacji przy grypie, gorączce, kaszlu o podłożu astmatycznym.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi (wysypka, dermatozy, liszaje), przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, dla skóry trądzikowej; suchej i wrażliwej, skóry przedwcześnie starzejącej się.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, łagodny w działaniu, nie powodujący podrażnień i nie uczulający na słońce.
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
Nie stosować u dzieci poniżej 6 roku życia.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.