Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK GERANIOWYNATURALNY OLEJEK IMBIROWY

NATURALNY OLEJEK GOŹDZIKOWY Z PĄKÓW

Cena:   6.22 zł


Naturalny olejek goździkowy z pąków uzyskany w wyniku destylacji parą wodną suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego (łac. Eugenia carypophyllus).
Goździkowce to wiecznie zielone drzewa z gęstą, obficie rozgałęzioną piramidalną koroną, osiągające wysokość 15 metrów. Drzewa kwitną dwa razy do roku, a ich wysuszone kwiaty są surowcem do produkcji olejku eterycznego oraz przyprawy zwanej popularnie „goździki”. Goździkowce potrzebują gorącego, wilgotnego klimatu i są uprawiane na plantacjach wymagających stałej pielęgnacji, bardzo pracochłonnej w warunkach tropikalnych. Sadzonki, po rocznej uprawie w szkółce, są wysadzane na plantacje pod starymi drzewami chroniącymi je przed zbyt silnym nasłonecznieniem. Pąki kwiatowe zbierane są ręcznie tuż przed kwitnieniem, gdyż zawierają wówczas najwięcej olejku. Termin zbioru musi być wybrany bardzo dokładnie, ponieważ pozostawione na drzewach kilka dni dłużej rozkwitają, dając towar niepełnowartościowy. Po odszypułkowaniu goździki pozostawia się do wysuszenia na powietrzu przez okres 3-6 dni. Z 10 kilogramów świeżych kwiatów uzyskuje się po wysuszeniu 2-3 kg goździków.
Goździki należą do najstarszych przypraw korzennych. Ojczyzną goździkowca są Wyspy Moluckie zwane dawnie Wyspami Goździkowymi. Chińscy kupcy sprowadzili stamtąd goździki na dwory swoich władców już w III w. p.n.e. Stosowano je w bólach głowy i zębów oraz żuto w celu odświeżenia oddechu. W Europie były znane do od IV wieku i były cenione na równi z kosztownościami i złotem. Sprowadzali je kupcy weneccy, którzy nabywali je od kupców arabskich. Po odkryciu drogi morskiej do Indii handel goździkami przejęli Portugalczycy a potem Holendrzy. W XVIII wieku francuscy żeglarze wykradli sadzonki z Moluków i tym samym złamali holenderski monopol na uprawę goździków. Uprawy rozprzestrzeniły się na wyspy Zanzibar, Pemba i Penang, a także na Madagaskarze, Jawie, Sumatrze, Sri Lance, Reunion, W Afryce i Ameryce Pd.
Olejek goździkowy, znany od XV w., uchodził za silniejszy antyseptyk i lek przeciwbólowy niż goździki. Stosowany był głównie do łagodzenia bólu zębów. Obecnie to jeden z ważniejszych naturalnych środków antymikrobowych. Potwierdzono również jego silne właściwości antyoksydacyjne. Jest także łagodnym afrodyzjakiem.
Olejek goździkowy jest podstawowym składnikiem kompozycji, w których występują nuty orientalne. Nadaje kompozycjom charakterystyczną, egzotyczną i świeżą nutę.

Nazwa botaniczna: Eugenia Carypophyllus
Nazwa angielska: Clove Bud Oil
Kraj pochodzenia: Singapur
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: pąki kwiatowe
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: eugenol, octan eugenylu, beta-kariofylen
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: jasnożółty        
Zapach: słodki, korzenno-balsamiczno-owocowy ze świeżymi nutami drzewnymi
Intensywność zapachu: intensywny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: olejki cytrusowe i inne olejki korzenne
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antybakteryjny, rozkurczowy, przeciwbólowy, wiatropędny, ułatwiający trawienie, rozgrzewający,  poprawiający ukrwienie, lekko afrodyzujący, pobudza i rozjaśnia umysł.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, nerwobólach, przeziębieniach, nudnościach, rozwolnieniu, wzdęciach, zmęczeniu umysłowym, chorobach dróg odechowych.
Zastosowanie kosmetyczne: działa odkażająco, poprawia ukrwienie skóry, przyspiesza gojenie ran i zmian trądzikowych, ściąga pory skóry.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; sera i kremy do twarzy; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała.
Zalecane stężenie:
-mleczka, balsamy i mgiełki: do 0,5%
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny,  nie powodujący podrażnień i nie uczulający na słońce.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę  arrow down

 

Recenzje klientów:

scsdcsdvc  (sobota, 02 marca 2013)
Ocena: 5

Świetnej jakości olejek eteryczny, najlepszy z goździkowych jakie do tej pory używałam. Na ogół kiedy kupuje się ten rodzaj olejku należy
liczyć się z tym, że trafi się wymieszany z syntetycznym eugenolem, albo ( o zgrozo !) sam eugenol. A tu... czysty, naturalny olejek o gęsty o
ciemnej barwie. Idealny.rnDo tego dobry kontakt ze sprzedającymi, którzy zainteresowali się klientem i sprzedali mi większą ilość tego olejku.