Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK KORIANDROWYNATURALNY OLEJEK MARCHEWKOWY

NATURALNY OLEJEK LAWENDOWY (PROWANSJA)

Cena:   16.49 zł

Naturalny olejek lawendowy uzyskany w wyniku destylacji z parą wodną ziela lawendy (łac. Lavandula Angustifolia L.).
Nazwa „lawenda” wywodzi się od łacińskiego słowa lavare – myć się, kąpać. Kwiaty tej rośliny były bowiem używane od czasów starożytnych do aromatyzowania wody do kąpieli. Znano także ich łagodzące działanie oraz  stosowano do perfumowania tkanin, jak również odkażania pomieszczeń i odpędzania robactwa. W VI wieku p.n.e. lawenda przeniesiona została z Grecji na wybrzeże francuskie koło Marsylii oraz do Włoch i Hiszpanii. Obecnie naturalnym obszarem jej występowania są kraje basenu Morza Śródziemnego. Najwięksi producenci, Francja i Bułgaria, produkują po około 100 ton olejku rocznie.
We Francji lawendę uprawia się  w regionie Prowansja - krainie położonej w południowo-wschodniej części kraju nad Morzem Śródziemnym oraz z częścią Alp Francuskich . Najlepsza jakościowo lawenda rośnie w wysokich partiach regionu. Zbiory lawendy trwają prawie 40 dni. Świeżo kwitnące ziele ścinane jest mniej więcej w połowie rośliny, suszone w cieniu a następnie dostarczane do lokalnych destylarni,  w których poddane jest destylacji bezpośrednią parą wodną w ciągu 90 minut. Z jednej tony surowca otrzymuje się od 5 do 10 kg olejku. Olejek, który oferujemy jest najwyższej jakości, pochodzi z gospodarstwa w departamencie Alpy Górnej Prowansji, w którym uprawne pola lawendy znajdują się na płaskowyżu na wysokości 1400 m n.p.m. Olejek posiada certyfikat AOC.

Olejek lawendowy, to jeden z najcenniejszych olejków w aromaterapii, a lista jego zastosowań jest imponująco  długa. Jego przyspieszające gojenie się ran i łagodzące ból działanie jest znane od dawna i zostało potwierdzone naukowo. W odróżnieniu od innych olejków lawendę możemy nanosić bez uprzedniego rozcieńczania na zranioną skórę. Możemy rozprowadzać go na małych ranach, otarciach, jak i rozległych poparzeniach słonecznych. Olejek przynosi również ulgę w przypadku bólu i swędzenia po ukąszeniach insektów. Świetnie oddziaływuje również na stan ducha – działa rozluźniająco, uspokajająco oraz ułatwia zasypianie. Jest niezastąpiony w pielęgnacji skóry, szczególnie cery trądzikowej i ze stanami zapalnymi oraz oparzeniami.
Olejek lawendowy to także cenny i ważny składnik luksusowych perfum i  kosmetyków, a w większości wód kolońskich, toaletowych i płynach po goleniu stanowi podstawową, silną, górną nutę zapachową.  Łączony z innymi zapachami w dobrane kompozycje jest w nich nośnikiem świeżości, niekiedy nadaje styl retro. Natomiast do aromatyzowania tanich kosmetyków, mydeł i chemii gospodarczej są używane dwa pozostałe olejki o zapachu lawendy: spikowy (dwukrotnie tańszy od lawendowego) i lawandynowy (trzykrotnie tańszy od lawendowego).

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Nazwa botaniczna: Lavandula Angustifolia
Nazwa angielska: Lavender Oil
Kraj pochodzenia: Francja (Prowansja)
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: wiecha
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: octan linalolu (35,57%), linalol (26,2%), lawandulol, octan lawandulilu, karifilen
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: jasno żółty
Zapach: świeży, kwiatowo-ziołowy z delikatną nutą owocową i drzewną
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: rumianek, szałwia muszkatołowa, geranium, jaśmin, cytryna, mandarynka, pomarańcza, palmaroza, paczula, tymianek, rozmaryn, drzewo różane, ylang ylang
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Właściwości: silny antyseptyk, uspokajający, przeciwskurczowy, moczopędny, obniża ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę płynami, łagodzący ukąszenia owadów
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach napięć nerwowych, depresji, stanach lękowych, histerii, ociężałości umysłowej, bezsenności. Ponadto: bóle reumatyczne, mięśniowe, migreny, bóle menstruacyjne, nieregularna menstruacja, problemy menopauzy, nadciśnienie, otyłość, cellulit, żylaki, katary, grypa, stany zapalne zatok i gardła
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry zranionej i z poparzeniami, z ugryzieniami owadów, z grzybicą i łuszczycą
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
-sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
-szampony i żele myjące: 1%
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30g


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

 

Recenzje klientów:

bksk  (czwartek, 24 maja 2012)
Ocena: 4

pachnie jakby nie czystą, intensywną lawendą lecz ziemiście-lawendowo, jakby lawenda poprzez warstwę kurzu.. ;p jednakże bardzo wyrazisty
zapach, kilka kropli dodanych nawet do dużych objętości, a zapach wciąż intensywny...


emalina  (czwartek, 14 kwietnia 2011)
Ocena: 5

Bardzo przystępna cena za rewelacyjny olejek.rnStosuję go w kominku aromatycznym i w kremie.rnOdpręża i spokaja. Takie przypomnienie gorącego
lata :)rn