Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK MARCHEWKOWYNATURALNY OLEJEK MIRROWY

NATURALNY OLEJEK MIĘTY PIEPRZOWEJ

Cena:   6.01 zł

(łac. Mentha piperita L.).
Mięta pieprzowa jest jednym z najstarszych ziół leczniczych. Starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie wykorzystywali ją jako przyprawę kuchenną oraz jako roślinę leczniczą.
Mięta jest spożywana w postaci herbatek, naparów, olejku i ekstraktu a zewnętrznie aplikowana jest w postaci mazideł i maści.
Olejek eteryczny oraz flawonoidy zawarte w mięcie mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, antyseptyczne, regenerujące oraz pobudzające krążenie krwi.  Jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej wszechstronnie działających  olejków leczniczych. Olejek miętowy lub mentol wydzielony z olejku są podstawowym składnikiem past do zębów, płynów do płukania ust, odświeżających kremów do masażu, dodatków do kąpieli, maseczek i żeli. Nadaje im świeży zapach oraz działa chłodząco, łagodząco i antyseptycznie na skórę. Kremy i płyny zawierające miętę działają ściągająco na pory skóry oraz rozjaśniają cerę. Są pomocne przy trądziku i problemach z obrzękami. Dzięki właściwości stymulowania krążenia i pobudzania cebulek włosów olejek jest niezbędny w kuracji przeciw wypadaniu włosów.
Olejek mięty pieprzowej znajduje także szerokie zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych o świeżym, orzeźwiającym zapachu, szczególnie do preparatów do mycia i kąpieli oraz wód odświeżających.

Nazwa botaniczna: Mentha Piperita
Nazwa angielska: Peppermint Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: liście
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: mentol, menton
Kolor: jasno żółty
Zapach: charakterystyczny z dominującą, świeżą, chłodzącą, orzeźwiającą nutą mentolu
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: rozmaryn, lawenda, cytryna
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Właściwości: odświeżające, orzeźwiające, antyseptyczne, przeciwbólowe, rozkurczowe, uspokajające, przeciwwzdęciowe, wiatropędne
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w bólach głowy, migrenach pochodzenia gastrycznego, bronchicie, grypie, przeziębieniu, ociężałości umysłowej, zmęczeniu, szoku i napięciu nerwowym, zaburzeniach gastrycznych
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów, dla skóry podrażnionej goleniem i depilacją.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
-sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
-szampony i żele myjące: do 1%
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży i przez osoby uczulone na mentol.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

 

Recenzje klientów:

dashka  (poniedziałek, 26 sierpnia 2013)
Ocena: 5

Piękny, mocno miętowy, w kominku chłodzi w upalne dni. Wdycham go, kiedy boli mnie głowa. Pomaga, orzeźwia.


emalina  (czwartek, 14 kwietnia 2011)
Ocena: 5

Bardzo dobra jakość. Cena też wielce zachęcająca.rnUżywam go już, choć jeszcze gorące dni późnej wiosny i lata nie nadeszły ale odświeża
umysł tak prędko, że stosuję go w kominku aromatycznym w pracy.