Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK PALMAROZOWYNATURALNY OLEJEK ROZMARYNOWY

NATURALNY OLEJEK PIEPRZOWY

Cena:   11.51 zł

Naturalny olejek pieprzowy uzyskany w wyniku destylacji parą wodną owoców pieprzu czarnego (łac. „Piper nigrum”).
Pieprz czarny to wiecznie zielone kłącze podobne do winorośli. Pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego leżącego w południowo-zachodniej części Indii. Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców poddanych łagodnej fermentacji, a potem suszonych na słońcu, pod którego wpływem czernieją i marszczą się. Pieprz biały uzyskuje się z owoców w pełni dojrzałych, moczonych w wodzie, a następnie otartych z czarnej skórki wraz z wierzchnią warstwą miąższu i wysuszonych. Pieprz zielony to niedojrzałe ziarna.
Jest znaną od wieków rośliną przyprawową i leczniczą. W lecznictwie hinduskim stosowano go jako środek wiatropędny i poprawiający trawienie. W okresie średniowiecza pieprz był przyprawą bardzo drogą, dostępną jedynie zamożnym
Olejek pieprzowy rozgrzewa, ożywia i podnieca. Rozładowuje napięcia wewnętrzne. Kilka kropli olejku dodanych do oleju do masażu (np. jojoba) może zdziałać cuda u obydwojga partnerów.
W kompozycjach zapachowych stosowany jest w celu tworzenia głównej nuty zapachowej męskich wód toaletowych o orientalnym, korzennym profilu.

Nazwa botaniczna: Piper nigrum
Nazwa angielska: Black Pepper Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: owoc
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: limonen, 3-karen, alfa-pinen, sabinen, beta-pinen, alfa-felandren, mircen; beta-kariofilen
Kolor: żółto-zielony
Zapach: świeży, ciepły, korzenny z drzewnymi nutami.
Intensywność zapachu: intensywny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: kadzidło, sandał, lawenda, rozmaryn i inne olejki korzenne i kwiatowe
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: przeciwbólowy, przeciwzapalny, rozgrzewający, przyspieszający trawienie, przeciwdziałający wzdęciom, poprawiający ukrwienie, łagodzący ból, pobudzający i podniecający, łagodzący stany depresyjne, afrodyzujący, wzmacniający odporność
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, bólach mięśniowych,  bólach pourazowych, przeziębieniach, nudnościach, rozwolnieniu, niestrawności, depresji, apatii, zaburzeniach krążenia, oziębłości seksualnej
Zastosowanie kosmetyczne: stosowany przy odmrożeniach.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała.
Zalecane stężenie:
- mleczka, balsamy i mgiełki: do 0,03%
- kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
- kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
- masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w ciąży oraz przy nadciśnieniu.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę  arrow down

 

 Nazwa botaniczna: Piper nigrum
Nazwa angielska: Black Pepper Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: owoc
Otrzymywanie: destylacja parą wodną


 

Recenzje klientów:

multicolor  (niedziela, 31 lipca 2011)
Ocena: 5

Świeże połączenie daje z cytryną,i ten akord można komponować w wielu zestawach,dodaje lekkości i eteryczności.Ale sam pasuje,jako pikantne i
gorzkawe uzupełnienie,nawet w damskich kompozycjach.rn


luka_kk  (czwartek, 21 maja 2009)
Ocena: 5

rewelacyjny zapach, wielkie brawo za ten zapach,szkoda tylko ze sprzedawany jest w tak malych buteleczkach.