Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK PIEPRZOWYNATURALNY OLEJEK RUMIANKU RZYMSKIEGO

NATURALNY OLEJEK ROZMARYNOWY

Cena:   8.25 zł

Naturalny olejek rozmarynowy uzyskany w wyniku destylacji z parą wodną ziela rozmarynu lekarskiego  (łac. Rosmarinus officinalis L.).
Rozmaryn jest wiecznie zielonym, gęstym krzewem wysokości 0,5- 2 m o aromatycznych liściach podobnych do lawendy. Jego ojczyzną są kraje śródziemnomorskie, gdzie rośnie dziko na dobrze nasłonecznionych, wapiennych skałkach. Świeże i suszone liście stosowane są w kuchni śródziemnomorskiej jako przyprawa nadająca potrawom przyjemny aromat, smak oraz polepszająca strawność. Natomiast rozmarynowym herbatkom przypisuje się działanie ogólnie wzmacniające, stymulujące pracę wszystkich organów, pobudzające siły witalne, regulujące system nerwowy, podnoszące na duchu. Nazwa rośliny pochodzi od łacińskich słów ros-rosa i marinus – morski. Rzymianie nazywali rozmaryn kwiatem morza. Dla marynarzy był zwiastunem lądu, bo jego zapach można było wyczuć na morzu wcześniej niż dostrzec brzeg.
Historia rozmarynu sięga czasów starożytnych. Był to krzew kultowy  w obrzędach religijnych Greków i Rzymian. Wyplatane z niego wieńce i girlandy zawieszano w domach, aby zapobiegały chorobom i odstraszały insekty. W średniowieczu , w czasie epidemii noszono gałązki rozmarynu i wąchano je, przechodząc przez zakażone miejsca. W pokoju chorego rozrzucano gałązki na podłodze albo palono łodygi, aby odkazić pomieszczenie.
Rozmaryn był głównym składnikiem pierwszych znanych historii perfum alkoholowych zwanych "Woda Królowej Węgier" sporządzonych w 1367 dla żony króla Węgier Elżbiety Łokietkówny  i traktowanych obecnie jako pierwowzór wszystkich perfum alkoholowych. Była to nalewka spirytusowa sporządzona z trzech części świeżego ziela rozmarynu lekarskiego i jednej części ziela lawendy lekarskiej. Spirytus sprowadzano aż z Konstantynopola. Tradycja utrzymuje, że głównie dzięki cudownym właściwościom wyciągu rozmarynu, królowej udało się mimo sędziwego wieku zachować zdrowie i urodę.
W Polsce rozmaryn był symbolem wiernej miłości. Jego gałązki wplatano do wianka panny młodej. Po weselnych uroczystościach wsadzano gałązki do ziemi. Bujny wzrost roślin wróżył szczęście i pomyślność w rodzinie.
Olejek eteryczny z ziela rozmarynu jest jednym z ważniejszych olejków stosowanych w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Zapach uznawany jest za wzorzec  zapachu ziołowego i w takim charakterze znajduje zastosowanie w wyrobach perfumeryjnych i toaletowych. W kosmetyce znajduje głównie zastosowanie w stanach zapalnych skóry, trądziku, wypadaniu włosów i cellulicie.

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Nazwa botaniczna: Rosmarinus officinalis
Nazwa angielska: Rosemary Oil
Kraj pochodzenia: Francja
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: ziele
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: l,8-cyneol, alfa-pinen, kamfora, borneol, werbenon
Kolor: jasno żółty
Zapach: ziołowo-drzewny z nieznaczną kamforowo-korzenną nutą
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: lawenda, oregano, tymianek, bazylia, mięta, labdanum, cedr, cynamon i inne korzenne olejki
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Właściwości: bakteriobójczy, przeciwbólowy, rozszerzający naczynia włosowate i polepszający ukrwienie, stymulujący pracę serca i układu nerwowego, pobudzający i ożywiający w stanach zmęczenia umysłowego, wzmacniający odporność.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w zmęczeniu fizycznym i umysłowym, zaburzeniach pamięci, epilepsji, ociężałości umysłowej, oziębłości seksualnej, zaburzeniach pracy serca, zaburzeniach menstruacji, bólach głowy, migrenie, bólach mięśni różnego pochodzenia, reumatyzmie i artretyzmie, grypie, astmie, kaszlu
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów, cellulit
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
-sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
-szampony i żele myjące: do 1%
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę  arrow down

 

 

Recenzje klientów:

dashka  (poniedziałek, 26 sierpnia 2013)
Ocena: 5

A mnie ten zapach bardzo się podoba - ostry, ziołowy, trochę cytrusowy, trochę eukaliptusowy, przenikający i wciskający się do nosa. No ale ja
jestem wielką fanką rozmarynu w każdej postaci.


monikaduda85  (środa, 17 października 2012)
Ocena: 1

olejek o zapachu odrażającym trudny nawet do określenia chcąc czym prędzej zużyć dodaję go do kąpieli w wannie ladnie nawilża i tu bardzo
dobrze się sprawdza, po kąpieli nie muszę się już balsamować na szczęście skóra nie pachnie tak intensywnie,twarz bez rewelacji nie widzę
różnicy