Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK SANDAŁOWYNATURALNY OLEJEK TYMIANKOWY

NATURALNY OLEJEK SZAŁWII MUSZKATOŁOWEJ

Cena:   6.90 zł

Naturalny olejek szałwii muszkatołowej uzyskany w wyniku destylacji parą wodną kwitnącego ziela szałwii muszkatołowej (łac.Salvia sclarea L.).

Dalszy ciąg opisu wkrótce.

Nazwa botaniczna: Salvia sclarea
Nazwa angielska: Clary sage oil
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: kwitnące ziele
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: octan linalilu, linalol, geraniol, octan geranylu, neral, nerol, germakren D
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: jasno żółty
Zapach: słodko-winny, ziołowo-korzenny z lawendowo-ambrowym podtonem
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: jałowiec, lawenda, koriander, kardamon, geranium, drzewo sandałowe, cedr, galbanum, sosna, jaśmin, neroli, kadzidło, mięta, bergamota i inne olejki cytrusowe
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antydepresyjny, tonizujący, poprawiający nastrój i odprężający (w niewielkich dawkach) lub pobudzający i wywołujący euforię (w większych dawkach), przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwbólowy, obniżający ciśnienie krwi, poprawiający trawienie, regulujący cykl miesiączkowy, łagodzący problemy menopauzy, łagodzący ukąszenia owadów
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach napięć nerwowych, depresji, stanach lękowych, nadciśnieniu, problemach przedmenstruacyjnych, nieregularnych cyklach
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów, dla wszystkich rodzajów cer jako olejek opóźniający starzenie się skóry
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
- sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
- szampony i żele myjące: 1%
- kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
- kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
- masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży. 
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. 
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

renjul  (niedziela, 12 września 2010)
Ocena: 4

Bardzo intensywny zapach. Nawet kropla dodana do kremu powoduje, że mazidło uzyskuje wyraźnie ziołowy zapach, który mnie osobiście nie
odpowiada. Uspokaja podrażnioną skórę i za to cztery gwiazdki.


kora37  (sobota, 05 grudnia 2009)
Ocena: 5

od początku mojej przygody z mazidłami robiłam sobie kremy z ojekiem szałwiowym, ale cały czas uwazałam, że ogólnie to żaden szał. a
ostatnio skonczył mi się i używam kremu z innymi olejkiem (to jedyna zmiana w składzie kremu). teraz dopiero widzę jak OGROMNE właściwiości
matujące ma szałwia :) niezbędnik dla każdej osoby z tłustą cerą.


adwena  (czwartek, 05 marca 2009)
Ocena: 5

Kolejny niezbędnik;) olejku szałwiowego używam do szamponów - zapobiega/ likwiduje łupież, do dezodorantu - reguluje pocenie, z miodem doustnie
(1 kr) i w sprayu z geranium na bolesne miesiączki, na twarz - uspokaja, wygładza cerę, jako fiksator domowych perfum - 2 krople utrwalają i dają
głębię;