Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
ALANTOINAALGINAT

ALFA-ARBUTYNA

Cena:   2.55 zł

Arbutyna jest związkiem chemicznym w postaci beta lub alfa glikozydu hydrochinonu, którego produktem rozkładu jest hydrochinon i stąd nazywana jest naturalnym hydrochinonem. Jest też dla hydrochinonu alternatywą z uwagi na ograniczenia wprowadzone w jego stosowaniu w krajach Unii Europejskiej z powodu jego toksycznego działania.
Arbutyna występuje w postaci naturalnej w liściach bergenii Bergenia crassifolia i B. cordifolia, w liściach gruszy pospolitej Pirus communis (zawierają 2-20% arbutyny), w liściach mącznicy lekarskiej Arctostaphylos uva-ursi (4,5-12% arbutyny), w liściach borówki brusznicy Vaccinium vitis idaea, w rodzinie wrzosowatych Ericaceae.
W preparatach kosmetycznych używa się bądź czystej arbutyny bądź wyciągów z roślin ją zawierających, szczególnie chętnie z wymienionej wcześniej mącznicy lekarskiej, przy czym działanie wybielające czystego związku jest skuteczniejsze niż ekstraktów.
Arbutyna w postaci alfa-glukozydu (INCI: Alpha-Arbutin) wykazuje znacznie większą stabilność w zakresie kwaśnego pH i hydrolizy oraz 10-krotnie większą skuteczność działania , niż jej beta-glukozyd (INCI: Arbutin) stosowany dotychczas powszechnie w kosmetykach rozjaśniających skórę.
Alfa -arbutyna oferowana przez nasz sklep jest czystym związkiem uzyskanym metodami biotechnologicznymi i skutecznym składnikiem o udowodnionym działaniu wybielającym stosowanym w nowoczesnych preparatach kosmetycznych.

Kolor naszej skóry, włosów, tęczówki oka zależy od ilości melaniny - naturalnego pigmentu, który powstaje w skórze w specjalnych komórkach rozmieszczonych w warstwie podstawnej naskórka w procesie zwanym melanogenezą. Melanina absorbuje i rozprasza promieniowanie słoneczne, a więc chroni w pewnym stopniu skórę przed jego działaniem. Na skutek zakłócenia mechanizmu wytwarzania i rozmieszczenia melaniny powstają plamy pigmentacyjne (przebarwienia). Czynnikami sprzyjającymi ich powstawaniu są: nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne, zakłócenia gospodarki hormonalnej organizmu w okresie ciąży, menopauzy i przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych.
Prekursorem melaniny, czyli surowcem do jej wytwarzania jest aminokwas tyrozyna przekształcany w procesach oksydacyjnych przez enzym tyrozynazę, współdziałający z koenzymem zawierającym jony miedzi. Substancją pośrednią jest dihydroksyfenyloalanina (DOPA). Uaktywnienie tyrozynazy zachodzi w wyniku działania promieniowania UV, stanu zapalnego skóry, działania niektórych metali (np. miedzi), działania gruczołów hormonalnych oraz w wyniku niedoboru witamin A, PP, kwasu pantotenowego i foliowego.
Nieaktywna tyrozynaza sprawia, że nie zachodzi biosynteza melanin. Zahamowanie aktywności tego enzymu jest więc znakomitym sposobem ograniczenia produkcji melaniny w skórze.

Alfa-arbutyna działa na zasadzie zahamowania aktywności tyrozynazy i DOPA, dzięki czemu nie zachodzi biosynteza melanin.
Badania wykazały iż alfa-arbutyna działa synergistycznie z innymi związkami usuwającymi niepożądany barwnik i działającymi na wielu różnych etapach procesu pigmentacji. Takimi składnikami są: dipalmitynian kojowy (hamuje tyrozynazę), aloes (hamuje tyrozynazę), witamina C - kwas L-askorbinowy i witamina C - tetraizoplamitynia askorbylu (wychwytują wolnych rodniki tlenowe i chronia skóre przed działaniem promieniowania słonecznego), niacynamid (hamuje przechodzenie melanosomów z melanocytów do naskórkowych keratynocytów), kwas alfa-liponowy (wychwytuje wolne rodniki tlenowe i chroni skórę przed stresem oksydacyjnym), kwasy hydroksylowe (zmniejszają spójność naskórka i powodują szybsze złuszczenie zabarwionych keratynocytów oraz zwiększają przenikalność innych substancji rozjaśniających skórę). Efektywność powyższych składników znacznie wzrasta gdy zostaną zastosowane w jednej formulacji aplikowanej miejscowo na skórę z przebarwieniami.

Piśmiennictwo:
Barwne wspomnienia lata zapisane... w skórze

Wybielanie skóry - potrzeba dzisiejszych czasów

Sugimoto, K.; Nishimura, Takahisa; N., Koji; Sugimoto, K.; Kuriki, T. (2004) Inhibitory effects of alpha-arbutin on melanin synthesis in cultured human melanoma cells and a three-dimensional human skin model. Biological & Pharmaceutical Bulletin 27: 510-514

"Kosmeceutyki" - pod red. Zoe Draelos

Marie-Claude Martini - "Kosmetologia i farmakologia skóry"

Sławomira Jurkowska - "Surowce kosmetyczne"

Aplikacja: w emulsjach w postaci kremów i serów tworzonych na zimno i metodą klasyczną na gorąco (max do 70 st. C), przeznaczonych do likwidacji przebarwień na twarzy i ciele powstałych w wyniku zaburzeń hormonalnych (ciąża, środki antykoncepcyjne), nadmiernej ekspozycji na słońce (opalanie na słońcu i w solarium), pozapalnych zmian trądzikowych
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: biały proszek
Sugerowane stężenie: 0,2-2%
Ciężar nasypowy: 0,7 g/ml
Stabilność:
- stabilny w pH 3,5 - 6,5;
- można podgrzewać do temperatury max. 70 st. C;
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w zimnej wodzie (151 gl w temp. 20 st. C)
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze 10-30 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
próbka 0,15 g, 1 g, 5 g, 10 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: ALFA-ARBUTYNA

Nazwa wg INCI: Alpha-Arbutin

Nr CAS: 84380-01-8

Sugerowane % stężenie: 0,2 - 2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor biały

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                   w wodzie

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Alpha-Arbutin 97,3%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, może powodować podrażnienie skóry i oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w w temperaturze 10-30 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.