Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
BAGIETKA BOROKRZEMOWABETAINA KOKOSOWA

BETA GLUKAN

Cena:   9.67 zł


Beta-glukan to ekstrakt pozyskany z drożdży w postaci opatentowanego 2% wodnego roztworu. Dzięki odpowiedniej modyfikacji jest świetnie przyswajany przez skórę i penetruje do głębokich warstw naskórka. Jest to forma beta-glukanu o najwyższej biologicznej aktywności i dostępności w zastosowaniu zewnętrznym na skórę.
Beta-glukan drożdżowy jest biologicznie aktywnym polisacharydem należącym do grupy glukanów typu beta –(13), czyli o strukturze potrójnej helisy, pozyskiwanym ze ścianek drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae.
Ten gatunek drożdży jest bardzo cennym źródłem tego typu glukanów, które wykazują silniejszą niż pozostałe glukany aktywność biologiczną. Wiele ekstraktów roślinnych i grzybowych, mających długą tradycję stosowania w fitoterapii, działanie swe zawdzięcza właśnie zawartym w nich glukanom, a większość z nich to glukany typu beta –(13).
Glukany wpływają m.in. gojąco na podrażnienia i mikrourazy skóry, zmniejszają jej szorstkość, wysuszenie i zaczerwienienie. Wzmacniają skórę, zwiększając jej elastyczność oraz pubudzają syntezę kolagenu zmniejszając w efekcie ilość i głębokość zmarszczek.
Testy wykazały, iż beta-glukan zastosowany w kuracji łączonej z niacynamidem (witamina B3), kwasem liponowym, retinoidami oraz peelingami kwasowymi, dał świetne rezultaty w walce z trądzikiem (zanotowano 90% poprawę).
Polecany jest także do zastosowania przed inwazyjnymi zabiegami dermatologicznymi w postaci silnych peelingów, laserów, dermabrazji, botoksu i wypełniaczy. Zapobiega wówczas tworzeniu blizn i stanów pozapalnych oraz powoduje szybszą regenerację skóry.
Beta-glukan jest także immunostymulatorem czyli substancją, która uaktywnia i wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry.

Właściwości kosmetyczne beta-glukanu drożdżowego:
*wzmacnia mechanizmy obronne skóry, dzięki czemu zwiększa jej zdolności do regeneracji i odnowy;
* chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV;
* działa antyoksydacyjnie;
* przyspiesza gojenie podrażnień i mikrourazów skóry;
* przyspiesza gojenie zmian trądzikowych;
* przyspiesza gojenie podrażnień skóry po nadmiernym opalaniu;
* zapobiega tworzeniu blizn oraz śladów pozapalnych i potrądzikowych;
* stymuluje produkcję kolagenu, glikozaminoglikanów i kwasu hialuronowego;
* poprawia stopień nawilżenia skóry;
* redukuje zmarszczki płytkie i spłyca głębokie;
* zwiększa elastyczność i napięcie skóry;
* poprawia jej koloryt

Substancje aktywne: beta-glukan–(13)
Aplikacja: gojące, rewitalizujące i przeciwzmarszczkowe emulsje typu sera, kremy i mleczka do twarzy i ciała dla wszystkich rodzajów cer
Pochodzenie: naturalne - grzyby
Sugerowane stężenie: 5-10%
Ciężar właściwy:
pH: 7
Stabilność: stabilny w zakresie pH 4,5 – 7,5
Rozpuszczalność: w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek  arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: BETA GLUKAN DROŻDZOWY
Nazwa wg INCI: Sodium Carboxymethyl Beta-glucan; Water
Sugerowane % stężenie: 5-10
SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

płyn

Kolor

ciemno-beżowy

Zapach

charakterystyczny

Rozpuszczalność

w wodzie

Drożdże i pleśnie

mniej niż 10 ufc/g

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Sodium Carboxymethyl Beta-glucan; Water – 93%
Phenoxyethanol - 0,7%
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.


Beta-glukan jest immunostymulatorem czyli substancją, która uaktywnia i wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry.
W świetle współczesnych badań, skóra stanowi ważną barierę ochronną nie tylko z fizjologicznego lecz również immunologicznego punktu widzenia. Jest czynnym immunologicznie narządem, który ochrania organizm przed inwazją większości drobnoustrojów, substancjami toksycznymi i promieniowaniem elektromagnetycznym w widmie światła widzialnego, nadfioletowego i podczerwonego.
Naturalne mechanizmy obronne skóry są możliwe dzięki obecności w niej tzw. komórek Langerhansa, które są odpowiednikami makrofagów.
Makrofagi ("wielcy zjadacze") są komórkami, które rozpoznają, pochłaniają i niszczą każdą komórkę, organizm czy substancję nie należącą do organizmu macierzystego (bakterie; wirusy; grzyby; fragmenty martwej lub zmienionej tkanki; komórki martwe, zmutowane lub nowotworowe).
Komórki Langerhansa produkują ponadto substancje chemiczne zwane cytokinami, które pełnią w skórze funkcje immunologiczne i naprawcze .
Sprawny układ immunologiczny to odpowiednia ilość i dobra kondycja tych komórek Niestety umieszczone tuż pod powierzchnią warstwy rogowej są narażone na zniszczenie przez promieniowanie UV.
Oprócz cytokin immunologiczną bronią komórek są również beta-glukany dostarczane bezpośrednio, np. w kosmetykach, do zagrożonych miejsc.
Beta-glukan drożdżowy typu beta –(1à3) jest substancją, która wpływa na ochronę już istniejących komórek Langerhansa i stymuluje odbudowę ich liczebności.
Działa on za pośrednictwem receptora beta-glukanu na powierzchni tych komórek (struktura potrójnej helisy czyli spirali jest szczególnie kompatybilna z receptorami - na zasadzie „klucza pasującego do zamka”), które w efekcie zostają uaktywnione i stają się bardziej odporne na uszkodzenia.
Beta-glukan aktywuje ponadto procesy antyoksydacyjne w skórze – uodparnia ją na stres oksydacyjny i działanie innych niekorzystnych czynników środowiskowych.

Literatura:

Glucan stimulates human dermal fibroblast collagen biosynthesis through a nuclear factor-1 dependent mechanism

Anti-Wrinkle Therapy: Significant New Findings in the Non-Invasive Cosmetic Treatment of Skin Wrinkles with Beta-Glucan

Improving skin function with CM-glucan, a biological response modifier from yeast

L.Kotarska-Markowicz, J.Góra - "Cukry w kosmetykach. cz.IV"; Polish J Cosmet, 20022

Janina Grzegorczyk - „Skóra – narząd immunologicznie aktywny”; Biuletyn Kosmetologiczny 19982


*Beta-glukan przeznaczony jest do pielęgnacji wszystkich rodzajów cer jako uniwersalny składnik o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzmarszczkowym i wzmacniającym naturalną barierę ochronną skóry;
*przeznaczony jest także, jako składnik gojący i regenerujący, do pielęgnacji cer podrażnionych retinoidami i silnymi zabiegami dermatologicznymi, szorstkich, odwodnionych, zaczerwienionych nadmiernym opalaniem oraz trądzikowych;
*możesz wykonać przepisy na Sera zawarte w zakładce Formulacje znajdującej się na stronie opisowej produktu;
* z Potrójnym kwasem hialuronowym jako lekki, gojący i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień lub noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj 3 krople Beta-glukanu. Następnie dodaj kilka kropli ulubionego oleju zimnotłoczonego - wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj 3 krople Beta-glukanu, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu.

 
BETA GLUKAN 5g 9.67 zł

BETA GLUKAN 10g 16.67 zł

BETA GLUKAN 30g 42.46 zł

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.