Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
BŁOTO Z JODEMCOLOSTRUM

COCOCIN

Cena:   15.24 zł

Cococin to nowa odżywcza substancja kosmetyczna uzyskana w wyniku procesu suszenia rozpyłowego (liofilizacja) wody kokosowej wydobytej z wnętrza zielonych, niedojrzałych kokosów (Cocos nucifera L.), które zawierają jej znacznie więcej niż dojrzałe okazy.
Jest to płynna endosperma, która stanowi rezerwuar odżywczych i wzrostowych substancji zapasowych z których czerpie rosnący i dojrzewający orzech kokosowy.
Proces liofilizacji zapewnia zachowanie w nie zmienionej postaci pełnego potencjału biologicznego substancji aktywnych zawartych w świeżej wodzie. Ich ponowna aktywacja następuje w momencie wymieszania proszku z wodą i zastosowaniu w formulacji kosmetycznej.
Woda kokosowa (ang. "coconut water" lub "coconut juice") - nie należy jej mylić z mleczkiem kokosowym (ang. "cocnut milk"), które powstaje w wyniku ucierania świeżego miąższu z gorącą wodą lub mlekiem - jest płynem niezwykle bogatym w substancje odżywcze, między innymi w białka, aminokwasy, cukry, witaminy (A, B1, B2, B5, E i C), minerały (potas, sód, fosfor i chlor) oraz hormony wzrostu, min. kinetynę
Woda kokosowa, często prosto z kokosa, jest popularnym napojem w klimacie tropikalnym. Jest bardzo odżywcza, doskonale gasi pragnienie i ma właściwości izotoniczne, czyli idealnie uzupełnia ubytek płynów i elektrolitów utraconych w wyniku pocenia się w trakcie wysiłku fizycznego. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Jej skład jest prawie identyczny jak osocze krwi, w związku z czym w czasie II wojny światowej była używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne uwodnienie płynne.
Natomiast mieszkańcy Papui Nowej Gwinei po nacięciach rytualnych skóry , do wykonania których używano ostrego bambusa, zalewali świeże rany wodą kokosową jako lekarstwem dezynfekującym i zasuszającym rany.
Szczególnie cennym składnikiem Cococinu jest kinetyna, która należy do cytokinin (fitokinin), czyli grupy roślinnych hormonów wzrostu, syntetyzowanych przez rośliny, glony, bakterie i grzyby. Stymulują one podziały komórkowe i wzrost roślin.
Kinetyna zastosowana w formulacjach kosmetycznych wykazuje zdolność opóźniania procesów starzenia się fibroblastów. Fibroblasty to komórki występujące w warstwie skóry właściwej, odpowiadające za produkującę kolagenu, czyli białka nadającego skórze wytrzymałość oraz elastyny, czyli białka odpowiadającego za jej elastyczność. Z wiekiem liczba fibroblastów obniża się, wolniej się dzielą, zmienia się także ich wygląd. W konsekwencji tego procesu następuje wyraźne zmniejszenie ilości włókien kolagenowych i elastyny, w wyniku czego skóra traci jędrność i elastyczność oraz pojawiają się zmarszczki.
Kinetyna aplikowana na skórę opóźnia i zapobiega niekorzystnym zmianom zachodzącym na skutek starzenia się skóry. Stymuluje mechanizmy naprawcze DNA, jest więc pomocna w usuwaniu zniszczeń spowodowanych nadmierną ekspozycją na słońce (fotostarzenie). 
Wykazuje ponadto aktywność antyoksydacyjną, czyli zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry na działanie czynników, które powodują reakcje alergiczne i powstawanie stanów zapalnych.
Dzięki bogactwu witamin, minerałów oraz hormonalnych czynników wzrostu wpływających na procesy przebiegające w mieszku włosowym podczas cyklu wzrostu włosa, cococin wykazuje także działanie wzmacniające skórę głowy i włosy. Ta właściwość czyni z niego doskonały składnik toników, serów i odżywek przeznaczonych do pielęgnacji włosów słabych i nadmiernie wypadających.

Właściwości kosmetyczne:
*chroni i stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny - wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
*antyoksydacyjne - ochrona przed przedwczesnym starzeniem się skóry;
*nawilżające - skóra staje się miękka i gładka;
*odżywcze - dostarcza skórze witamin i substancji mineralnych niezbędnych do jej prawidłowego funkcjonowania;
*przyspiesza gojenie podrażnień i stanów zapalnych - jest stymulatorem wzrostu i odnowy komórek naskórka;
*wspomaga cyrkulację krwi;
*poprawia jakość skóry - koloryt i jędrność;
*wzmacnia skórę głowy oraz wzmacnia i odżywia cebulki włosów.

Piśmiennictwo:
Tulecke, W. et al., (1961) The biochemical composition of coconut water (coconut milk) as related to its use in plant tissue culture. In: Contributions of the Boyce Thompson Institute: 21, pp.115-128. 
Method of preparation and use of coconut water in mamalian tissue nourishment growth and healthy maintenance
Identification of a major cytokinin in coconutmilk.

 

Endosperm of green coconut for nutritional and nutriceutical applications.
Zastosowanie cytokinin i izoflawonoidów w kosmetyce i terapii (II)

Substancje aktywne: proteiny; węglowodany; witaminy (A, B1, B2, B5, E i C); mikroelementy (potas, sód, fosfor i chlor); hormony wzrostu (kinetyna, kwas indolilooctowy); kwas szikimowy
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. 
Aplikacja: w odżywczych, nawilżających i regenerujących emulsjach (kremy, sera) do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; maseczkach do twarzy; tonikach, serach i odżywkach wzmacniających włosy.
Pochodzenie: naturalne - roślinne
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: 1-5%
Ciężar nasypowy: 0,5 gcm 3
Stabilność: nie podgrzewać w wysokich temperaturach
pH (1% roztwór wodny): 5,5
Rozpuszczalność: w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych (produkt higroskopijny) pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem światła i wilgoci.

 

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30 g.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

ŻEL DO TWARZY „ELIKSIR MŁODOŚCI”

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: COCOCIN

Nazwa wg INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Juice

Opis: woda kokosowa w postaci proszku

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1 -5

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor beżowy
Zapach charakterystyczny
Ciężar nasypowy 20oC 0,5 gcm 3
Rozpuszczalność w wodzie 
pH (1% roztwór wodny) 5,5
Bakterie tlenowe 750 cfu/g
Drożdże i pleśnie mniej niż 10 ufc/g
Metale ciężkie (j. Pb) 10 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Juice 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych (produkt higroskopijny) pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem światła i wilgoci.

 
COCOCIN 5 g 12.57 zł

COCOCIN 10 g 29.06 zł

COCOCIN 30 g 74.87 zł

Recenzje klientów:

flamenco26  (niedziela, 23 stycznia 2011)
Ocena: 5

Świetny produkt.Rozpuszczam cococin i soję w odrobinie hydrolatu aloesowego,dodaje 2-3 krople witaminy E.Cudownie odżywia, nawilża,wygładza i
rozpromienia moją mieszaną cerę.


Maria22  (środa, 30 lipca 2008)
Ocena: 5

Rewelacyjny na porost włosów. Zrobiłam sobie serum cococin, niacynamide, aloes,soja40%, żeńszeń (oczywiście wszystko z Mazideł) i włosy w
ciągu miesiąca urosły ze 2,5 cm, jak nie 3. To na pewno zasługa tej kinetyny:D. Cieszę się, że Limaria wprowadza do swojego kramiku takie cuda,
oby więcej Limario :D