Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
KOENZYM Q10KOMPLEKS CERAMIDOWY

KOFEINA

Cena:   5.57 zł

Kofeina to alkaloid ksantynowy działający stymulująco na układ nerwowy człowieka. Czasami nazywa się ją guaraniną - gdy pochodzi z Guarany, mateiną - gdy pochodzi z Yerba Mate, czy też teiną - gdy wywodzi się z herbaty. Kofeinę znaleźć można w największych ilościach w liściach i nasionach kawy, herbaty i yerba mate, w nasionach guarany, a także w mniejszych ilościach w kakao, orzechach kola czy ostrokrzewie paragwajskim. W sumie występuje w nasionach, liściach i owocach ponad 60 gatunków roślin, gdzie działa jako naturalny pestycyd, paraliżując i niszcząc niektóre insekty żerujące na tych roślinach. Może też, jako czysty związek, być pozyskiwana na drodze syntezy chemicznej.
Kofeina wykazuje silne działanie kosmetyczne na trzech poziomach:
- działa silnie przeciwko lipogenezie - jest to proces tworzenia tłuszczów, prowadzący do odkładania ich w postaci dużych kropli wewnątrz adipocytów (komórki tłuszczowe) i zwiększania ich objętości - czego efektem jest przyrost grubości podskórnej tkanki tłuszczowej. Liczba adipocytów jest dwukrotnie większa u kobiety niż u mężczyzny. Są one zgromadzone na brzuchu, na udach i w okolicy lędźwiowej. W innych okolicach zraziki tłuszczowe są ograniczone przez przegrody, prostopadłe do powierzchni skóry i przechodzące do skóry właściwej. Kiedy skóra jest ściśnięta, adipocyty penetrują w większym stopniu do skóry właściwej, co powoduje, w przypadku gdy zraziki zwiększą wymiar, powstanie "skórki pomarańczowej", która jest początkowym objawem cellulitu;
- pobudza lipolizę, czyli zapobiega gromadzeniu się tłuszczu poprzez proces rozkładu hydrolitycznego trójglicerydu w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, które uwolnione do krwiobiegu, wychwytywane są przez większość tkanek i zużywane jako paliwo dostarczające energii;
- udrażnia naczynia krwionośne - cellulit jest często związany z zaburzeniami krążenia. Pierwszy etap cellulitu, niewidoczny gołym okiem, zaczyna się zastojem żylnym i limfatycznym oraz rozszerzeniem naczyń włosowatych. W trakcie następnych etapów zaburzenia krążenia uwydatniają się na skutek ucisku naczyń włosowatych przez komórki tłuszczowe, a następnie w wyniku zniszczenia kolejnych naczyń.

Kofeina znalazła zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Ważnym zadaniem tego typu kosmetyków jest zapobieganie procesowi tworzenia się tłuszczu w tkance podskórnej oraz likwidacja już istniejącej tkanki tłuszczowej.
Dla człowieka tłuszcze stanowią główne źródło energii, przy czym ich metabolizm jest ściśle uzależniony od zachodzącego w naszym organizmie procesu glikolizy czyli rozkładu cukrów. Od dawna wiadomo, że dieta bogata w cukry a uboga w tłuszcze powoduje przyspieszenie ich syntezy. Są one magazynowane jako rezerwa energii w komórkach tłuszczowych, co powoduje ich zwiększenie. Adipocyty czyli rozrośnięte komórki tłuszczowe mogą uciskać naczynia limfatyczne i krwionośne, zaburzając proces krążenia. Zakłócenia te prowadzą do degeneracji tkanki, której efektem są pojawiające się na skórze charakterystyczne nierówności i pofałdowania. W zaawansowanym stadium można je wyraźnie zobaczyć na skórze ud, pośladków, bioder.
Kofeina stosowana jest również w preparatach rewitalizujących dla skóry zniszczonej i z obrzękami, redukuje bowiem transfer płynów do przestrzeni międzykomórkowych przyczyniających się do powstawania obrzęków.
Kofeina chroni także włosy przed negatywnym działaniem testosteronu i jest stosowana w kuracjach przeciwko łysieniu androgenowemu.

Piśmiennictwo:
Marie-Claude Martini - "Kosmetologia i farmakologia skóry"

Aplikacja: ujędrniające i antycellulitowe balsamy i sera do ciała; sera i kremy pod oczy likwidujące obrzęki; sera i odżywki wzmacniające włosy.
W formulacjach można łączyć z innymi składnikami aktywnymi o działaniu przeciwcellulitowym: ekstraktem z guarany, ekstraktem z centella asiatica, ekstraktem z żeń-szenia, ekstraktem z kasztanowca, ekstraktem ze skrzypu, ekstraktem z liści pokrzywy, ekstraktem z korzenia pokrzywy
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: biały, drobny proszek
Sugerowane stężenie: 1-2% w produktach do twarzy; 4-7% w produktach do ciała
Ciężar nasypowy: g/cm3
pH (1% roztwór): 6,9
Rozpuszczalność: częściowo rozpuszczalna w alkoholu etylowym (15 mg na 1 ml spirytusu) i częściowo rozpuszczalna w wodzie:
- w wodzie o temperaturze pokojowej (25 st. C) rozpuszcza się 16 mg na 1 ml wody;
- w wodzie o temperaturze 80 st. C rozpuszcza się 200 mg na 1 ml wody;
- w wodzie o temperaturze 100 st. C (wrzącej) rozpuszcza się 666 mg na 1 ml wody.
Rozpuszczalność można nieco zwiększyć dodając do roztworu nieco ( ok. 2%) kwasu, np. kwasu mlekowego.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym i ciemnym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g, 10 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

 

Serum na cienie i obrzęki pod oczami

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: KOFEINA

Nazwa wg INCI: Coffeine

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-7

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor biały
Zapach słaby
Ciężar nasypowy 0,61 g/ml
pH (1% wodny roztwór) 6,9
Rozpuszczalność częściowo rozpuszczalna w alkoholu etylowym (15 mg na 1 ml spirytusu) i częściowo rozpuszczalna w wodzie:
- w wodzie o temperaturze pokojowej (25 st. C) rozpuszcza się 16 mg na 1 ml wody;
- w wodzie o temperaturze 80 st. C rozpuszcza się 200 mg na 1 ml wody;
- w wodzie o temperaturze 100 st. C (wrzącej) rozpuszcza się 666 mg na 1 ml wody.
Rozpuszczalność można nieco zwiększyć dodając do roztworu nieco ( ok. 2%) kwasu, np. kwasu mlekowego.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Coffeine 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej.

 
KOFEINA 5 g 5.57 zł

KOFEINA 10 g 7.97 zł

KOFEINA 30 g 16.08 zł

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.