Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
TERMOMETRTULSI

TRIKENOL

Cena:   23.27 zł

Trikenol jest standaryzowanym, synergicznym kompleksem substancji aktywnych przeznaczonym do pielęgnacji tłustej i trądzikowej skóry.
Składa się z naturalnych ekstraktów: koncentratu manuka (16,7% triketonów) i ekstraktu z wierzby (1-4%) oraz został wzbogacony w kwas salicylowy (7,6%). 
Koncentrat manuka to frakcjonowany i skoncentrowany olejek eteryczny manuka otrzymywany z liści Manuki (Leptospernum Scoparium) szczególnie bogaty w triketony (> 96%), które immunostymuluja i regenerują komórki skóry.
Koncentrat Manuka został wprowadzony do formulacji Trikenolu ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwtrądzikowe i przeciwzapalne.
Ekstrakt z wierzby (Salix alba) pozyskiwany jest z kory wierzby białej, która zawiera polifenole, flawonoidy, pochodne salicylowe (1,5-11%), kwasy organiczne oraz oligosacharydy i polisacharydy.
Wyciąg z wierzby jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i dermatologii ze względu na synergizm salicylanów i flawonoidów oraz właściwości keratolityczne, ściągające, detoksykacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i nawilżające.
Kwas salicylowy (kwas 2-hydroksybenzoesowy) jest związkiem, który reguluje odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne, co sprzyja procesowi gojenia się wyprysków skórnych i podrażnień. Dzięki temu, że jest rozpuszczalny w tłuszczach ma zdolność przenikania przez warstwę sebum, wnikania w głąb oraz oczyszczania gruczołów łojowych (porów) skóry, a co za tym idzie leczeniu trądziku. Przyczynia się odblokowaniu porów i zapobiega pojawianiu się wyprysków skórnych. 
Kwas salicylowy wykazuje także działanie grzybobójcze i jest stosowany miejscowo do zwalczania infekcji powierzchniowych wywoływanych przez grzyby skórne. Został on dodany do Trikenolu ze względu na jego zdolność do redukowania zaskórników.

Przeprowadzono badania w celu oceny in vitro przeciwbakteryjnego działania Trikenolu przeciwko Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus, Malassezia furfur (=P. ovale) i Malassezia globosa. Wszystkie te mikroorganizmy uczestniczą w blokowaniu kanałów łojowych i nadprodukcji sebum oraz są odpowiedzialne za tworzenie beztlenowego środowiska w porach, co może prowadzić do stanów zapalnych. Określone zostały wartości: Minimalna Koncentracja Hamująca (MIC) (najmniejsza koncentracja testowanej substancji całkowicie hamująca wzrost mikroorganizmów) i Silna Inhibicja (SI) (koncentracja testowanej substancji znacząco redukująca wzrost mikroorganizmów, lecz nie hamująca go całkowicie). W dermatologii, wartość SI jest najbardziej istotnym parametrem, ponieważ nie wymaga się od substancji aktywnych aby hamowały całkowicie wzrost mikroorganizmów, lecz aby redukowały populację do poziomu niższego, wystarczającego do zachowania naturalnego systemu obronnego skóry.
Podczas tego badania dokonano pomiarów w celu oceny potencjalnych bakteriobójczych, grzybobójczych i bakteriostatycznych-fungistatycznych właściwości Trikenolu.
Substancje hamujące wzrost mikroorganizmów po 24-72 godzinach i po 48-120 godzinach możemy uznać za substancje bakteriobójcze-grzybobójcze. Substancje hamujące wzrost mikroorganizmów po 24-72 godzinach lecz już nie po 48-120 godzinach uważane są za bakteriostatyczne-fungistatyczne kontrolujące wzrost komórek z inokulum.
Wyniki wykazały, że Trikenol jest substancją bakteriostatyczną-fungistatyczną właściwą do wykorzystania w preparatach do tłustej i trądzikowej skóry.

Właściwości kosmetyczne Trikenolu:

*działa komedolitycznie, czyli redukuje liczbę zaskórników;
*działa przeciwłojotkowo, czyli znacząco reguluje wydzielanie sebum;
*hamuje proliferację (gwałtowne namnażanie) bakteryjną;
*działa przeciwzapalnie; 
*działa keratolityczne, czyli normalizuje złuszczanie warstwy rogowej.

Substancje aktywne: polifenole (katechiny i taniny); flawonoidy (izokwercetyna, naringina, izosalipurpozyd, kwercetyna i izoramnetyna); pochodne salicylowe (salicyna, salikozyna, salikortyna, tremulacyna i salirepozyd); kwasy organiczne (salicylowy, waniliowy, syringowy, kofeinowy, phydorksybenzoesowy, kumarynowy i ferulowy); oligosacharydy i polisacharydy
(pektyna, galaktan, arabinan).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: w emulsjach (kremy, sera) przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. 
Uwaga!: produkt nie może być używane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące.
Sugerowane stężenie: 0,2-1 %, w tym: pielęgnacja skóry tłustej 0,2%; pielęgnacja skóry trądzikowej 1%.
Ciężar właściwy: 1,07 g/ml 
pH (10% roztwór): 2,5
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie; rozpuszczalny w emulgatorach i detergentach oraz układach wodno-alkoholowych. 
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej, pomiędzy 15o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Wskazówki dotyczące bezpiecznego użycia: produkt drażni w koncentracji 100%(pH=2.5), lecz nie jest drażniący w maksymalne bezpiecznej koncentracji 10% i w pH=5.0-6.0.
Produkt podrażnia oczy: w przypadku kontaktu z oczami, spłukać natychmiast dużą ilością wody i skonsultować się z lekarzem.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
( w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/0,7")

5 g, 10 g,  30 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

ZESTAW MAZIDŁA KREM PRZECIWTRĄDZIKOWY

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i pine bark - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i aloesem - dla cery tłustej, tłustej dojrzałej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i soją - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i żeń-szeniem - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i centellą - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment, niacynamidem i ekstensyną - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, niacynamidem i rozmarynem - dla cery tłustej dojrzałej i mieszanej dojrzałej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i soją - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem i rozmarynem - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem i zieloną herbatą - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczny krem do twarzy z trikenolem i algami-bioferment - dla cery tłustej i mieszanej

Sebostatyczny krem do twarzy z trikenolem i aloesem - dla cery tłustej, tłustej dojrzałej oraz mieszanej

Sebostatyczny krem do twarzy z trikenolem i niacynamidem - dla cery tłustej, tłustej dojrzałej oraz mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i centellą - dla cery tłustej, tłustej naczynkowej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i owsem - dla cery tłustej, tłustej naczynkowej i mieszanej

Sebostatyczne serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i niacynamidem - dla cery tłustej i mieszanej

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i rozmarynem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i sylimaryną

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i centellą

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i aloesem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem i zieloną herbatą

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i niacynamidem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i owsem

Przeciwtrądzikowe serum do twarzy z trikenolem, algami-bioferment i soją

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i algami bioferment

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i aloesem

Przeciwtrądzikowy krem do twarzy z trikenolem, mleczkiem owsianym i niacynamidem

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: TRIKENOL

Nazwa wg INCI: Methylpropanediol; Polysorbate 80; Aqua (Water) ; Salicylic Acid; Leptospermone; Isoleptospermone; Flavesone; Salix Alba (Willow) Bark Extract

Nr CAS: 2163-42-0; 9005-65-6; 7732-18-5; 69-72-7; 567-75-9; 5009-05-02; 22595-45-5; 84082-82-6

Sugerowane % stężenie: 0,2-1

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor ciemno-żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1,07 g/ml

Rozpuszczalność nierozpuszczalny w wodzie; rozpuszczalny w emulgatorach i detergentach oraz układach wodno-alkoholowych.

PH (10%) 2,5

Bakterie tlenowe max. 100 cfu/g

Drożdze i pleśnie                       max. 10 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Methylpropanediol                     40-50%

Polysorbate 80                           20-30%

Aqua (Water)                             12-20%

Salicylic Acid                             6,5- 8,5%

Leptospermone                         9,8-11,4%

Isoleptospermone                     2,2 -3,9%

Flavesone                                   2,2 -3,9%

Salix Alba (Willow) Bark Extract   1-4%

DANE DODATKOWE

Zawartość polifenoli: 0,1-2%

Zawartość tanin: 0,6%

Zawartość triketonów: 16,7%

Zawartość kwasu salicylowego: 7,6%

Wskazówki dotyczące użycia:

Produkt drażni w koncentracji 100%(pH=2.5), lecz nie jest drażniący w maksymalne bezpiecznej koncentracji 10% i w pH=5.0-6.0.

Produkt podrażnia oczy: w przypadku kontaktu z oczami, spłukać natychmiast dużą ilością wody i skonsultować się z lekarzem.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej, pomiędzy 15o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 
TRIKENOL -5 g 23.27 zł

TRIKENOL -10 g 43.82 zł

TRIKENOL -30 g 124.87 zł

Recenzje klientów:

ro.sokalska@gmail.com  (czwartek, 10 listopada 2016)
Ocena: 5

To moje wielkie odkrycie! Nic tak pięknie nie koi mojej skóry jak właśnie ten specyfik. Łagodzi zmiany przy poretinoidowym zapaleniu skóry.
Wygładza skórę, uspokaja ją i zmniejsza ilość wykwitów z dnia na dzień. Dodaję kilka kropel do maseczek, do kremów na dzień... Rewelacja!


gocha29  (sobota, 25 maja 2013)
Ocena: 5

jest bardzo skuteczny, twarz nastoletniej córki zupełnie jest teraz bez trądziku, oczywiście wraz z innymi "specjałami", ale bez
trikenolu było dużo gorzej.


pondel.nicole  (środa, 08 sierpnia 2012)
Ocena: 5

Używam na noc w eliksirze przeciwtrądzikowym i tam spisuje się po prostu fenomenalnie. Już po paru dniach stosowania widać efekty. Cera jest
odświeżona, uspokojona, oczyszczona, rozjaśniona, mniej się przetłuszcza, niespodzianki wyskakują sporadycznie. Bardzo fajny zapach. Już nie
wyobrażam sobie, abym na noc mogła posmarować twarz czymś innym. Trikenol stał się składnikiem niezbędnym w moich mazidłowych zapasach.


ochanno  (wtorek, 23 sierpnia 2011)
Ocena: 5

Trikenol, a właściwie eliksir przeciwtradzikowy, którygo zawiera, jest po prostu genialny.Skora rano jakby nie moja:) zniknely wypryski i blizny
po moich nieudolnych probach unicestwienia pryszczy:) tylko zapach troche drazniacy, dla mnie zdecydowanie do wytrzymania.