Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
MAZIDŁA MOCZNIKMAZIDŁA WITAMINA C - TETRAIZOPALMITYNIAN ASKORBYLU

MAZIDŁA WITAMINA A - RETINOL 

Cena:   28.25 zł

Witamina A w postaci retinolu, czyli głównej formy witaminy A w czystej i bardzo stabilnej postaci, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując bardzo efektywne działanie regulujące, przeciwtrądzikowe, przeciwzmarszczkowe i odmładzające.

 

Witamina A została oznaczona pierwszą literą alfabetu, ponieważ była jedną z najwcześniej odkrytych witamin - została odkryta i zidentyfikowana w 1931 roku, a od 1947 r. zaczęto ją syntetyzować w laboratoriach. Witamina A i jej różne chemiczne formy (retinol, retinal, octan, palmitynian, maślan i fosoran retinylu) występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba). Natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków określanych mianem karotenoidów, występuje tylko w świecie roślinnym (w czerwonych i żółtych owocach i warzywach oraz ciemnozielonych częściach warzyw). Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, ponieważ właśnie on w ścianie jelita cienkiego jest przekształcany enzymatycznie w dwie cząsteczki retinolu. Witamina A jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Wywiera ponadto wpływ na czynniki odpornościowe ustroju, dlatego też często określana jest jako "witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem i chorobami.
Witamina A to najlepiej poznany i najskuteczniejszy składnik przeciwzmarszczkowy zastosowany w kosmetyce - jej stymulujące działanie zmniejsza zmiany pojawiające się wraz z procesem starzenia. Jako składnik kosmetyczny została zastosowana już w latach 70-tych XX w., a na jej temat powstało najwięcej opracowań naukowych, potwierdzających jej wielokierunkową efektywność oraz bezpieczeństwo zastosowania. Wysoka skuteczność witaminy A w zastosowaniu zewnętrznym wynika z obecności receptorów retinoidowych w naskórku, w skórze właściwej, mieszkach włosowych i gruczołach łojowych, które selektywnie wiążą cząsteczki witaminy A, umożliwiając im bezpośredni wpływ na przemiany zachodzące w komórkach skóry.
Witamina A warunkuje prawidłowy wzrost, rozwój oraz funkcjonowanie komórek naskórka, stąd jest często określana "czynnikiem normalizującym". W przypadku niedoboru tej witaminy komórki naskórka spłaszczają się i stają się mało odporne na infekcje, co może doprowadzić do powstawania trudno gojących się ran, chorobliwych zmian skóry i błon śluzowych. Skóra staje się sucha i łuszczy się a włosy i paznokcie stają się łamliwe. Często objawem jej braku jest tzw. gęsia skórka, występująca zwłaszcza na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Z uwagi na tak liczne i cenne właściwości przeciwstarzeniowe i odmładzające witamina A bywa określana mianem "witaminy młodości'.
Ilość witaminy A w skórze drastycznie spada pod wpływem promieniowania słonecznego, zwłaszcza promieniowania UVA, które dociera do skóry przez cały rok, bez względu na pogodę i nasłonecznienie. Z tego powodu niedobory witaminy A należy regularnie uzupełniać poprzez zastosowanie produktów ze skuteczną formą witaminy A bezpośrednio na skórę.

Pod nazwą "witamina A" kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Wszystkie pochodne witaminy A nazywane są RETINOIDAMI. Podstawową formą witaminy A jest RETINOL, pozostałe pochodne to: kwas retinowy, retinal, oraz związki estrowe, głównie spotykane to octan i palmitynian retinylu.
Najsilniejszą i najskuteczniejszą (leczenie trądziku oraz działanie przeciwstarzeniowe) formą witaminy A jest kwas retinowy (tretinoina), który ze względu na możliwość intensywnego podrażnienia, zaczerwienienia, łuszczenia, a nawet poparzenia skóry, nie jest stosowany w preparatach kosmetycznych, jest natomiast dostępny tylko w preparatach dermatologicznych na receptę. Z kolei estry witaminy A w postaci palmitynianu retinylu i octan retinylu to najtańsze i najsłabiej działające na skórę formy witaminy A. W porównaniu z czystym retinolem nie są tak skuteczne i efektywne, gdyż działają głównie na zewnętrzne warstwy naskórka oraz nie wykazują większego działania przeciwzmarszczkowego. Głównie nawilżają, zapobiegają łuszczeniu i rogowaceniu skóry, natłuszczają oraz pełnią funkcję antyoksydantów. Na opakowaniu kremów wielu firm kosmetycznych składniki te są nazywane pro-retinolem lub nawet, niezgodnie z prawdą, retinolem, dlatego przed zakupem warto sprawdzić skład kremu wg INCI. 

Retinol to alkoholowa forma witaminy A, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując bardzo efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę. Jest to najbardziej aktywna forma tej witaminy w kosmetykach oraz jedna z podstawowych i najbardziej cennych substancji aktywnych stosowanych w kosmetyce o udowodnionym naukowo działaniu przeciwstarzeniowym. Moc jej działania wynika z wielokierunkowości - z jednej strony chroni przed zewnętrznymi czynnikami powodującymi starzenie się, a z drugiej stymuluje mechanizmy obronne i naprawcze skóry oraz usuwa już zaistniałe niekorzystne zmiany w postaci zmarszczek, przebarwień i obwisłej skóry.
Retinol oferowany przez Mazidła to innowacyjna i przełomowa postać tego składnika charakteryzująca się bardzo wysoką stabilnością i odpornością na światło słoneczne, wysoką temperaturę i tlen.
Został opracowany w laboratoriach japońskich naukowców - tych samych, którzy stworzyli bardzo trwałą i stabilną postać witaminy C w formie tetraizopalmitynianu askorbylu. Tradycyjny retinol stosowany w kosmetykach ulega bardzo szybko rozkładowi pod wpływem światła i tlenu i wymaga zastosowania odpowiednich nośników oraz opakowań chroniących go przed destabilizacją. Z tego powodu składnik ten tak rzadko jest spotykany w kremach, producenci kosmetyków bowiem chętniej i częściej sięgają po tańszą i stabilniejszą ale też i słabiej działającą formę witaminy A w postaci estrów (głównie spotykane to octan i palmitynian retinylu).
Japońska firma biotechnologiczna poddała retinol specjalistycznemu procesowi hydrogenacji, dzięki czemu tak zmodyfikowany retinol stał się bardzo stabilny i odporny na rozkład - producent gwarantuje 12 miesięcy trwałości, w temp. pokojowej. Dodatkową zaletą modyfikowanego retinolu, w porównaniu z tradycyjnym retinolem, jest zmniejszona zdolność podrażniania i lepsza tolerancja. Mimo to, modyfikowany retinol nadal zachowuje swoją siłę i wysoką skuteczność działania.
Cechy te czynią modyfikowany retinol składnikiem idealnym do mazideł przygotowywanych w warunkach domowych i na własny użytek. Ponadto, dzięki rozpuszczalności w tłuszczach, wykazuje wysokie powinowactwo do bariery lipidowej skóry, dzięki czemu łatwo i szybko wnika w jej głąb. Dzięki tym cechom modyfikowany retinol jest obecnie najbezpieczniejszą i najdroższą postacią tego składnika obecną tylko w niektórych japońskich liniach kosmetycznych.

Właściwości kosmetyczne i efekty działania retinolu:

 

Przeciwstarzeniowe i odmładzające
*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, co skutkuje wygładzeniem zmarszczek, w tym zmarszczek głębokich oraz tzw. kurzych łapek wokół oczu i zmarszczek mimicznych a także wzrostem gęstości, jędrności i elastyczności skóry;
* reperuje i odbudowuje zniszczone pod wpływem promieniowania UV włókna kolagenowe i elastynowe - w efekcie następuje ogólne pogrubienie i renowacja skóry;
* nie tylko wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny, ale również wykazuje silną aktywność hamującą wobec kolagenozy i elastazy - enzymów związanych z degradacją kolagenu i elastyny, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami;
* stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze właściwej i naskórku, którego ilość spada wraz z wiekiem i który jest odpowiedzialny za prawidłowe nawodnienie komórek skóry- w efekcie skóra staje się jedwabiście gładka i sprężysta;
* stymuluje produkcję fibryliny (ważnego białka obecnego w połączeniu skórno-naskórkowym {dermal-epidermal junction, DEJ} oraz będącego obok elastyny głównym włóknem odpowiedzialnym za elastyczność skory) - w efekcie zmarszczki ulegają spłyceniu, owal twarzy ulega podniesieniu i odmłodzeniu, skóra zyskuję na jędrności;
*stymuluje angiogenezę (powstawanie nowych naczynek krwionośnych) w warstwie brodawkowatej skóry właściwej - w efekcie skóra jest lepiej ukrwiona i odżywiona oraz napięta i sprężysta o pięknym zdrowym kolorycie;
*stymuluje i normalizuje proces odnowy zrogowaciałego i uszkodzonego przez działanie słońca naskórka - w efekcie skóra staje się gładka i miękka;
*wzmacnia funkcje ochronne naskórka oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL) - w efekcie dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej;
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry (degradacja kolagenu, elastyny i fibryliny);
*stymuluje naturalne mechanizmy chroniące skórę przed działaniem słońca oraz zwiększa odporność i procesy gojenia skóry;
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - poprawia gospodarkę lipidami skóry suchej i tłustej
depigmentacyjne
* zmniejsza rozmiar melanocytów oraz redukuje ilości melaniny - barwnika skóry, który produkowany w nadmiarze powoduje tworzenie niepożądanych przebarwień - w efekcie znacznie redukuje (czas kuracji min. 6 miesięcy) posłoneczne i hormonalne przebarwienia;
*redukuje również przebarwienia pozapalne, np. przebarwienia potrądzikowe

przeciwtrądzikowe
* przeciwdziała wolnym rodnikom, które atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne (trądzik) i uczuleniowe;
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - w efekcie skóra się mniej przetłuszcza i zmniejszają się tendencje do tworzenia zaskórników i wyprysków;
*oczyszcza ujścia mieszków włosowych - w efekcie pory skóry ulegają zwężeniu
*reguluje i przyspiesza proces eksfoliacji naskórka, dzięki czemu zapobiega zmianom trądzikowym

 

Substancje aktywne: 10% czystego retinolu
Aplikacja: w serach, kremach i olejkach do twarzy, w tym także na okolice oczu, i ciała jako kuracja odmładzajaca dla cer dojrzałych z oznakami starzenia w postaci zmarszczek, przebarwień, opadniętego owalu twarzy (tzw. "chomiki"); dla wszystkich rodzajów cera jako kuracja profilaktycznie przeciwzmarszczkowa jednak nie wcześniej niż po 30 roku r.ż.; dla cer przetłuszczajach się i trądzikowych; dla cer naczyniowych i bardzo wrażliwych nie tolerujących retinoidów na receptę; dla cer atopowych, z łuszczycą, z trądzikiem różowatym, dermatozami; w serach, kremach i olejkach ujędrniających biust.
Uwaga!:
* preparaty z retinolem nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji retinolem nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: bezbarwny i bezzapachowy olej
Sugerowane stężenie: 2,5% (czyli 0,25 g czystego retinolu - minimum zalecanej dawki) - do 10% (czyli 1 g czystego retinolu -maximum zalecanej dawki)
Ciężar właściwy: 0,93 g/ml
Stabilność:
- w trakcie wykonywania emulsji metodą klasyczną, czyli na gorąco, dodać po ostudzeniu emulsji do 40 st. C;
- w formulacjach można łaczyć z innymi składnikami aktywnymi o działaniu przeciwstarzeniowym: ekstrakt z soi, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z pine bark, ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z żeń-szenia, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt z centella asiatica, ekstrakt z owocu granatu, olejowy ekstrakt z rozmarynu, beta glukan (drożdżowy), witamina c – tetraizopalmitynian askorbylu, witamina E; metabiotics resweratrol; glycoin extremium; roślinne komórki macierzyste
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w olejach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

 

próbka 1 g, 5 g, 10 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejek do twarzy 1% retinolu - dla wszystkich rodzajów cer

 

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: WITAMINA A – RETINOL

Nazwa wg INCI: Hydrogenated Retinol; Caprylic/Capric Triglyceride

Nr CAS: 63913-36-0; 65381-09-01

Sugerowane stężenie: 2,5% (czyli 0,25 g czystego retinolu - minimum zalecanej dawki) - do 10% (czyli 1 g czystego retinolu -maximum zalecanej dawki)

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna oleista ciecz

Kolor bezbarwny

Zapach bez zapachu

Ciężar właściwy 20oC 0,93 g/ml

Rozpuszczalność                   w olejach.

Metale ciężkie (j. Pb) max 20 ppm.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Hydrogenated Retinol 10%

Caprylic/Capric Triglyceride 90%

D-alpha tocopherol 0,02%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem światła.

 

 

Recenzje klientów:

agaklonek  (sobota, 05 września 2015)
Ocena: 4

Rewelacja. Specyfik wart swojej ceny. To prawda, że jest wyjątkowo skuteczny w walce z bliznami i przebarwieniami. Korzystałam w okresie
jesienno-zimowym, a teraz przez cały rok (na dzień, oczywiście, konieczny jest krem z maks. wysokim filtrem). Polecam gorąco wszystkim, którzy
zmagają się z problematyczną cerą.


Heka  (niedziela, 04 listopada 2012)
Ocena: 5

Ja niestety nie mogę używać aptecznych retinoidów, dlatego olejek ten jest moim wielkim odkryciem. Używam go po rollce. Mam tylko jedno pytanie
czy do tego olejku mogę dodać wit. C w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu? Jeśli tak, to ile do tej mikstury powinnam go dorzucić?


jszumacher  (poniedziałek, 28 maja 2012)
Ocena: 5

Nie jestem skłonna chwalić kosmetyki. To moja pierwsza recenzja w ogóle. Musze jednak napisać kilka słów zachwytu. Mam cerę mieszaną, z
rozszerzonymi porami, zaskórnikami i czasami głębokimi wypryskami na brodzie. Uwaga retinol Mazideł to wszystko leczy! Jestem wręcz zachwycona
bo z moimi problemami walczę kilka lat a tu taka niespodzianka! Polecam wszystkim ze szczerego serca, muszę jednak dodać jedną przestrogę: w
początkowym okresie używania rzeczywiście może podrażniać skórę.


TeresaU  (środa, 18 maja 2011)
Ocena: 5

Retinol to podstawa w programie pielęgnacji cery dojrzałej lecz nie tylko, gdyż młoda cera czasem też go potrzebuje. Mazidłowy retinol jest wart
polecenia. Działa spektakularnie dobrze.


natzab  (środa, 09 marca 2011)
Ocena: 5

Gdyby można było dać 10 gwiazdek, dałabym 11. Nie mam jeszcze wielkich problemów ze zmarszczkami, za to wypryski na brodzie, niby tradzik, ale
nie do konca, dosyc glebokie, ropne, trudnogojace nie dawaly mi spokoju juz ladnych pare lat. Nie musze nikomu chyba opowiadac o moich doswiadzeniach
z dermatologami w tej kwestii. Dzieki wit.A w miesiac wyleczylam brode, na ktora nie dzialaly antybiotyki i inne cuda wianki. Mazidla - jestescie
wielkie!


_MORE