Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
WERSENIAN DWUSODOWY (EDTA)ZAMKNIĘCIE DISC TOP 28

WITAMINA A RETINOID

Cena:   31.11 zł


Witamina A – retinoid w postaci biodostępnej i stabilnej estrowej pochodnej kwasu retinowego. Jest to obecnie najnowsza forma stabilnej pochodnej witaminy A, o wysokim stopniu efektywności, która może być stosowana w kosmetykach. To nowa generacja witaminy A, która dotąd nie była dostępna w produktach kosmetycznych.
Pod nazwą "witamina A" kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Najsilniejszą i najskuteczniejszą (leczenie trądziku oraz działanie przeciwstarzeniowe i odmładzające) formą witaminy A jest kwas retinowy (tretinoina), który ze względu na możliwość intensywnego podrażnienia, zaczerwienienia, łuszczenia, a nawet poparzenia skóry, nie jest stosowany w preparatach kosmetycznych, jest natomiast dostępny tylko w preparatach dermatologicznych na receptę.
Natomiast podstawową i najsilniej działającą formą witaminy A dostępną w kosmetykach (działanie przeciwstarzeniowe i odmładzające) był dotychczas RETINOL. Retinol po aplikacji na skórę, wnika w komórki i ulega enzymatycznemu przekształceniu do kwasu retinowego, następnie wiąże się z receptorami w skórze i zaczyna swe efektywne działanie. Pozostałe pochodne - retinal oraz związki estrowe octan i palmitynian retinylu są najsłabiej działającymi formami witaminy A. działają głównie na zewnętrzne warstwy naskórka oraz nie wykazują większego działania przeciwzmarszczkowego
Amerykański producent surowców kosmetycznych poszedł o krok dalej i opatentował taką postać Witaminy A, która z jednej strony jest pochodną najsilniej działającego kwasu retinowego, a z drugiej, dzięki odpowiedniej formule może być bezpiecznie stosowana w kosmetykach, również w kosmetykach wykonywanych w warunkach domowych. Kwas retinowy wiąże się bezpośrednio z receptorami w skórze i rozpoczyna swe efektywne działanie.
Oferowany retinoid w postaci pochodnej kwasu retinowego ma postać oleju, w którym nośnikiem dla substancji czynnej jest Dimethyl Isosorbide (DMI). DMI to surowiec, który stabilizuje zawieszony w nim retinoid oraz zwiększa jego przenikanie i efektowność działania. To w pełni bezpieczny dla skóry i środowiska składnik, który nie powoduje podrażnienia i nie zatyka porów. Dzięki niemu oferowany retinoid nie wywołuje skutków ubocznych w postaci bardzo silnego i niepożądanego podrażnienia, przesuszenia i łuszczenia skóry.

Witamina A została oznaczona pierwszą literą alfabetu, ponieważ była jedną z najwcześniej odkrytych witamin - została odkryta i zidentyfikowana w 1931 roku, a od 1947 r. zaczęto ją syntetyzować w laboratoriach. Witamina A i jej różne chemiczne formy (retinol, retinal, octan, palmitynian, maślan i fosoran retinylu) występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba). Natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków określanych mianem karotenoidów, występuje tylko w świecie roślinnym (w czerwonych i żółtych owocach i warzywach oraz ciemnozielonych częściach warzyw). Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, ponieważ właśnie on w ścianie jelita cienkiego jest przekształcany enzymatycznie w dwie cząsteczki retinolu. Witamina A jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Wywiera ponadto wpływ na czynniki odpornościowe ustroju, dlatego też często określana jest jako "witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem i chorobami.
Witamina A to najlepiej poznany i najskuteczniejszy składnik przeciwzmarszczkowy zastosowany w kosmetyce - jej stymulujące działanie zmniejsza zmiany pojawiające się wraz z procesem starzenia. Jako składnik kosmetyczny została zastosowana już w latach 70-tych XX w., a na jej temat powstało najwięcej opracowań naukowych, potwierdzających jej wielokierunkową efektywność oraz bezpieczeństwo zastosowania. Wysoka skuteczność witaminy A w zastosowaniu zewnętrznym wynika z obecności receptorów retinoidowych w naskórku, w skórze właściwej, mieszkach włosowych i gruczołach łojowych, które selektywnie wiążą cząsteczki witaminy A, umożliwiając im bezpośredni wpływ na przemiany zachodzące w komórkach skóry.
Witamina A warunkuje prawidłowy wzrost, rozwój oraz funkcjonowanie komórek naskórka, stąd jest często określana "czynnikiem normalizującym". W przypadku niedoboru tej witaminy komórki naskórka spłaszczają się i stają się mało odporne na infekcje, co może doprowadzić do powstawania trudno gojących się ran, chorobliwych zmian skóry i błon śluzowych. Skóra staje się sucha i łuszczy się a włosy i paznokcie stają się łamliwe. Często objawem jej braku jest tzw. gęsia skórka, występująca zwłaszcza na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Z uwagi na tak liczne i cenne właściwości przeciwstarzeniowe i odmładzające witamina A bywa określana mianem "witaminy młodości'.
Ilość witaminy A w skórze drastycznie spada pod wpływem promieniowania słonecznego, zwłaszcza promieniowania UVA, które dociera do skóry przez cały rok, bez względu na pogodę i nasłonecznienie. Z tego powodu niedobory witaminy A należy regularnie uzupełniać poprzez zastosowanie produktów ze skuteczną formą witaminy A bezpośrednio na skórę.

Właściwości kosmetyczne i efekty działania Witaminy A - retinoid:
przeciwstarzeniowe i odmładzające
*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, co skutkuje wygładzeniem zmarszczek, w tym zmarszczek głębokich oraz tzw. kurzych łapek wokół oczu i zmarszczek mimicznych a także wzrostem gęstości, jędrności i elastyczności skóry;
* reperuje i odbudowuje zniszczone pod wpływem promieniowania UV włókna kolagenowe i elastynowe - w efekcie następuje ogólne pogrubienie i renowacja skóry;
* nie tylko wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny, ale również wykazuje silną aktywność hamującą wobec kolagenozy i elastazy - enzymów związanych z degradacją kolagenu i elastyny, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami;
* stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze właściwej i naskórku, którego ilość spada wraz z wiekiem i który jest odpowiedzialny za prawidłowe nawodnienie komórek skóry- w efekcie skóra staje się jedwabiście gładka i sprężysta;
* stymuluje produkcję fibryliny (ważnego białka obecnego w połączeniu skórno-naskórkowym {dermal-epidermal junction, DEJ} oraz będącego obok elastyny głównym włóknem odpowiedzialnym za elastyczność skory) - w efekcie zmarszczki ulegają spłyceniu, owal twarzy ulega podniesieniu i odmłodzeniu, skóra zyskuję na jędrności;
*stymuluje angiogenezę (powstawanie nowych naczynek krwionośnych) w warstwie brodawkowatej skóry właściwej - w efekcie skóra jest lepiej ukrwiona i odżywiona oraz napięta i sprężysta o pięknym zdrowym kolorycie;
*stymuluje i normalizuje proces odnowy zrogowaciałego i uszkodzonego przez działanie słońca naskórka - w efekcie skóra staje się gładka i miękka;
*wzmacnia funkcje ochronne naskórka oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL) - w efekcie dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej;
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry (degradacja kolagenu, elastyny i fibryliny);
*stymuluje naturalne mechanizmy chroniące skórę przed działaniem słońca oraz zwiększa odporność i procesy gojenia skóry;
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - poprawia gospodarkę lipidami skóry suchej i tłustej.
depigmentacyjne
* zmniejsza rozmiar melanocytów oraz redukuje ilości melaniny - barwnika skóry, który produkowany w nadmiarze powoduje tworzenie niepożądanych przebarwień - w efekcie znacznie redukuje (czas kuracji min. 6 miesięcy) posłoneczne i hormonalne przebarwienia;
*redukuje również przebarwienia pozapalne, np. przebarwienia potrądzikowe

przeciwtrądzikowe
* przeciwdziała wolnym rodnikom, które atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne (trądzik) i uczuleniowe;
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - w efekcie skóra się mniej przetłuszcza i zmniejszają się tendencje do tworzenia zaskórników i wyprysków;
*oczyszcza ujścia mieszków włosowych - w efekcie pory skóry ulegają zwężeniu
*reguluje i przyspiesza proces eksfoliacji naskórka, dzięki czemu zapobiega zmianom trądzikowym

Substancje aktywne: 10% czystego retinoidu
Aplikacja: w serach, kremach i olejkach do twarzy, w tym także na okolice oczu, i ciała jako kuracja odmładzajaca dla cer dojrzałych z oznakami starzenia w postaci zmarszczek, przebarwień, opadniętego owalu twarzy (tzw. "chomiki"); dla wszystkich rodzajów cer jako kuracja profilaktycznie przeciwzmarszczkowa jednak nie wcześniej niż po 30 roku r.ż.; dla cer przetłuszczajach się i trądzikowych; dla cer naczyniowych i bardzo wrażliwych nie tolerujących retinoidów na receptę; dla cer atopowych, z łuszczycą, z trądzikiem różowatym, dermatozami; w serach, kremach i olejkach ujędrniających biust.
Uwaga!:
* preparaty z retinoidem nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji retinoidem nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: żółty olej o charakterystycznym zapachu
Sugerowane stężenie: 2,5% (czyli 0,25 g czystego retinoidu - minimum zalecanej dawki) - do 10% (czyli 1 g czystego retinoidu -maximum zalecanej dawki)
Ciężar właściwy: 1,15 g/ml
Stabilność:
- w trakcie wykonywania emulsji metodą klasyczną, czyli na gorąco, dodać po ostudzeniu emulsji do 40 st. C;
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w olejach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
1g, 5g, 10g, 30 g, 


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: WITAMINA A – RETINOID

Nazwa wg INCI: Hydroxypinacolone Retinoate; Dimethyl Isosorbide

Nr CAS: 183476-82-6

Sugerowane % stężenie: 2,5 - 10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz
Kolor żółty
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 1,15 g/ml
Rozpuszczalność w olejach; nierozpuszczalny w wodzie, glikolu propylenowym i glicerynie.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Hydroxypinacolone Retinoate; Dimethyl Isosorbide 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem światła.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.